Η δημοσκόπηση της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» διεξήχθη το διάστημα αμέσως μετά την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. και επιχείρησε μια πρώτη καταγραφή της επιρροής των υποψήφιων ευρωβουλευτών της κυβερνητικής παράταξης. Πριν εστιάσουμε όμως αναλυτικά στην πρόθεση σταυρού, ας δούμε τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα όπως αυτά διαμορφώνονται ενάμιση περίπου μήνα πριν από την κάλπη του Ιουνίου: Η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων φαίνεται να έχει αναθερμάνει το πολιτικό ενδιαφέρον, που αρχίζει και αποκτά χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών. Αυτό άλλωστε επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας να αποτρέψει τη «χαλαρή» ψήφο, που παραδοσιακά εμφανίζεται στην ευρωκάλπη, θέτοντας το ζήτημα της επανεπιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνησή του μέσω των ευρωεκλογών, που αποκτούν χαρακτήρα ενδιάμεσης ψήφου.

stirixi_gpo
epireasei_gpo

Η Ν.Δ. το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να αμφισβητείται το καθαρό της προβάδισμα, βρέθηκε σε δύσκολη θέση δημοσκοπικά, αλλά και πολιτικά, λόγω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά κυρίως εξαιτίας της εξελισσόμενης υπόθεσης του δυστυχήμα τος των Τεμπών, που λειτουργεί ως συλλογικό τραύμα και απομειώνει σε κάποιον βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η κατάσταση αρχίζει και θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της περσινής προεκλογικής περιόδου, όταν, ενώ το δυστύχημα των Τεμπών κυριαρχούσε στη δημόσια ατζέντα, βαδίζοντας προς τις εκλογές η συζήτηση μετατοπίστηκε στα θέματα της κυβερνητικής εκλεξιμότητας και τα Τέμπη υποχώρησαν, για να επανέλθουν έναν χρόνο αργότερα. Βέβαια, το διακύβευμα τότε αφορούσε το κυβερνητικό αύριο της χώρας, τώρα όμως η τραγική αυτή υπόθεση φαίνεται να υποχωρεί και να δίνει τη θέση της σε μια πιο αμιγώς πολιτική συζήτηση. Πλησιάζοντας λοιπόν προς τις εκλογές, βλέπουμε τη Ν.Δ. να ανακάμπτει και να επανέρχεται στα ποσοστά του Φεβρουαρίου, με 28,4%, ενώ κερδισμένος εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει την ανοδική του πορεία, καταγράφοντας σήμερα ποσοστό 13,9%, από 13,2% που είχε στις αρχές του μήνα. Να θυμίσουμε εδώ ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε βρεθεί σε μονοψήφια ποσοστά τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς, κατάφερε όμως με μια στρατηγική απολύτως εστιασμένη στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη να ανακάμψει και να κρατά τη δεύτερη θέση σε μια απόσταση δυόμισι περίπου μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, που, ενώ καταγράφει υψηλό ποσοστό συσπείρωσης, αδυνατεί να διεισδύσει σε καινούργια εκλογικά ακροατήρια.

ektimisi_gpo_parapolitika
prothesi_psifou_gpo_parapolitika

Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η μέτρηση διεξήχθη πριν από την απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγορεύει τη συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές του κόμματος των «Σπαρτιατών», το οποίο περιλαμβάνεται στη δημοσκόπηση και καταγράφει ποσοστό 2%, το οποίο θα δούμε το επόμενο διάστημα προς τα πού θα κατευθυνθεί. Ως βασικοί υποδοχείς εμφανίζονται προσώρας η Ελληνική Λύση και το κόμμα της κ. Λατινοπούλου. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι πρόκειται για ένα τμήμα ψηφοφόρων στους οποίους ασκεί μεγάλη επιρροή ο Η. Κασιδιάρης, που θα επιχειρήσει, όπως έκανε και στις εθνικές εκλογές, να ανακατευθύνει αυτές τις ψήφους εκεί που εξυπηρετούνται οι δικές του πολιτικές επιδιώξεις.

Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση GPO για τα "Παραπολιτικά": Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - Το κυβερνών κόμμα ανακάμπτει και συσπειρώνεται

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές ΝΔ

Η μεγάλη συζήτηση γύρω από το ζήτημα των ευρωψηφοδελτίων αφορά στη συμμετοχή προσώπων που προέρχονται από τον χώρο του θεάματος, της τηλεόρασης και του αθλητισμού, προσώπων που διαθέτουν το προνόμιο της καθολικής αναγνωρισιμότητας, στοιχείου απαραίτητου τόσο για την προσέλκυση ψηφοφόρων όσο και για την εκλογή σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο 42 ατόμων πανελλαδικής κάλυψης. Τα περισσότερα κόμματα δεν απέφυγαν αυτή την τακτική, η οποία, εκτός των άλλων, δημιουργεί ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων, οι οποίοι θα καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ενισχύοντας τελικά το ίδιο το κόμμα. Ειδικά για τη Ν.Δ., που με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα οι εκλόγιμες θέσεις μπορεί να είναι επτά ή οκτώ, εμφανίζονται πλέον των 15 υποψηφίων που διεκδικούν με αξιώσεις την εκλογή τους. Παρά την κριτική λοιπόν που γίνεται, ο κύριος Αυτιάς με πολυετή παρουσία στην τηλεόραση φαίνεται να επιβραβεύεται από το εκλογικό κοινό, καταλαμβάνοντας καθαρά την πρώτη θέση, ακολουθούμενος από τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές Βόζεμπεργκ, Μεϊμαράκη και Κυμπουρόπουλο. Η αμέσως επόμενη τετράδα υποψηφίων (Δήμας, Μπελέρης, Μελέτη και Τσιόδρας) είναι όλοι νεοεισερχόμενοι, ο καθένας εκ των οποίων για διαφορετικούς λόγους καταγράφεται ψηλά. Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρ. Μπελέρης, ο οποίος καταφέρνει να πλασαριστεί σε μία από τις εκλόγιμες θέσεις, με την υποψηφιότητά του να διαθέτει χαρακτηριστικά που ξεπερνούν τους εσωτερικούς συσχετισμούς. Και στις επόμενες θέσεις, ωστόσο, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, αφήνοντας ανοιχτό οποιοδήποτε ενδεχόμενο στη σειρά κατάταξης, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προεκλογικός αγώνας μόλις ξεκίνησε.

eyroboyleytes_gpo

Η ταυτότητα της έρευνας της GPO για τα ''Παραπολιτικά''

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: GPO ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε. ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΟΜΙΛΟΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΣΚΟΠΟΣ: Δημοσκόπηση – έρευνα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. ΧΡΟΝIKH ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 17-22/04/2024. ΔΕΙΓΜΑ: 1.400 άτομα, ηλικίας 17+ ετών. / Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του. ΜΈΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΊΑΣ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία κατοίκων ως προς τις περιφέρειες, το φύλο, την ηλικία και την κομματική προτίμηση. ΜΈΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές και online συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και CAWI με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ± 3,1%. Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε, και ειδικά η πρόθεση ψήφου, αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»