Αντίστροφα µετρά ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου (Εκλογοδικείο) επί των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί κατά της νοµιµότητας της εκλογής των κοινοβουλευτικών στελεχών του ακροδεξιού µορφώµατος των «Σπαρτιατών». Από την απόφαση του Εκλογοδικείου, η οποία αναµένεται το επόµενο διάστηµα, θα κριθεί η συνέχιση ή µη της παραµονής του κόµµατος στη Βουλή. Η απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου εκτιµάται πως θα έχει εκδοθεί το αργότερο µέχρι τον Ιούνιο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργήθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, και την παραγγελία της για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των 11 εκλεγµένων βουλευτών του κόµµατος, αλλά και του Ηλ. Κασιδιάρη, ο οποίος βάσει των µέχρι τώρα πορισµάτων της ∆ικαιοσύνης είναι ο πραγµατικός αρχηγός του κόµµατος, αλλά και το µπλοκάρισµα της συµµετοχής των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές από τον Αρειο Πάγο, βάσει της τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας τον Απρίλιο του 2023, η απόφαση του Εκλογοδικείου αναµένεται µε εξαιρετικό ενδιαφέρον.


Το δικαστήριο είδε ''ξεκάθαρη διασύνδεση''

Το Α1 Πολιτικό Τµήµα του ανώτατου δικαστηρίου έκοψε τη συµµετοχή των «Σπαρτιατών» στις ευρωεκλογές, καταλήγοντας πως «πραγµατικός ηγέτης» του κόµµατος είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδικασµένος σε πρώτο βαθµό για διεύθυνση εγκληµατικής οργάνωσης και έγκλειστος στις Φυλακές ∆οµοκού. Συγκεκριµένα, το δικαστήριο, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και τον τρόπο µε τον οποίο το συγκεκριµένο κόµµα βγήκε στο προσκήνιο και πέτυχε να µπει στη Βουλή, «είδε» ξεκάθαρη διασύνδεσή του µε τον έγκλειστο των Φυλακών ∆οµοκού, επισηµαίνοντας πως ο Ηλίας Κασιδιάρης καταδεικνύεται ως πραγµατικός αρχηγός «του κόµµατος “Σπαρτιάτες”, το οποίο υποκαθιστά τη Χρυσή Αυγή, ουδέποτε αποδοκίµασε ή απεµπόλησε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούµενη -ως ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής- ρητορική µίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληµατικού µηχανισµού του ως άνω κόµµατος, αντιποιούµενου τους θεσµικούς µηχανισµούς του ελληνικού κράτους, την επιδιωκόµενη πολιτική κατάλυσης των δηµοκρατικών θεσµών του κράτους ∆ικαίου και την αποδοκιµασία των δικαιωµάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται από τη δηµοκρατία».

Τα ενδεχόμενα

Το εάν, ωστόσο, το εν λόγω ακροδεξιό µόρφωµα θα παραµείνει ή όχι στη Βουλή θα κριθεί από την απόφαση του Εκλογοδικείου. Στις τελευταίες εκλογές, οι «Σπαρτιάτες» εξέλεξαν βουλευτές σε 12 εκλογικές περιφέρειες, και συγκεκριµένα στην Α’ Αθηνών, στον Β1 Βόρειο Τοµέα Αθηνών, στον Β2 ∆υτικό Τοµέα Αθηνών, στον Β3 Νότιο Τοµέα Αθηνών, στη Β’ Πειραιώς, στην Α’ Ανατολικής Αττικής, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στο Ηράκλειο, στην Α’ Θεσσαλονίκης, στη Β’ Θεσσαλονίκης και στη Λάρισα. Στην περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους βουλευτές των «Σπαρτιατών», θα υποδείξει και τον τρόπο µε τον οποίο θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες, ζήτηµα που έχει ανοίξει µεγάλη συζήτηση, µε τους συνταγµατολόγους να εκφράζουν πολλές και διαφορετικές απόψεις.

Το σενάριο που φέρεται να συγκεντρώνει τις µεγαλύτερες πιθανότητες είναι αυτό της κατανοµής των εδρών του ακροδεξιού µορφώµατος στα άλλα κοινοβουλευτικά κόµµατα. Ωστόσο, έχει εκφραστεί και η άποψη πως ορθότερη λύση θα ήταν να επιλεχθεί ο δρόµος των επαναληπτικών εκλογών στις 12 περιφέρειες όπου έχουν εκλέξει βουλευτή οι «Σπαρτιάτες», ενώ άλλοι έχουν προκρίνει το σενάριο του επανυπολογισµού του εκλογικού αποτελέσµατος της 25ης Ιουνίου 2023 χωρίς να µετρηθούν οι ψήφοι των «Σπαρτιατών». Επίσης, υπάρχει το ενδεχόµενο της κατάληψης των 12 εδρών των «Σπαρτιατών» από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόµµατος που είχε το µεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο σε κάθε περιφέρεια. Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για το τι θα συµβεί, εφόσον γίνουν δεκτές οι ενστάσεις, θα τη λάβει το Εκλογοδικείο.


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Παραπολιτικά