''Πόρτα'' στον Τσίπρα από το Obama Foundation: Ο τέως πρωθυπουργός ήθελε συνεργασία με το ίδρυμα του πρώην πλανητάρχη, όμως η προσπάθεια δεν καρποφόρησε
Οι στόχοι που έχει θέσει
Tο παρασκήνιο των επαφών και ο αρνητικός ρόλος του Ανδρέα Δρακοπούλου του ιδρύματος ''Σταύρος Νιάρχος'' - Ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά με γοργούς πλέον ρυθμούς στη δημιουργία του ιδρύματος που θα φέρει το όνομά του
Δέκα μήνες μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά με γοργούς πλέον ρυθμούς στη δημιουργία του ιδρύματος που θα φέρει το όνομά του, ένα δικαίωμα που έχει κάθε πρώην πρωθυπουργός, και μάλιστα με κρατική χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα φιλόδοξα σχέδια του κ. Τσίπρα συνάντησαν ήδη ένα πρώτο, σημαντικό για τη στρατηγική του, εμπόδιο, και μάλιστα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Διαβάστε ακόμα: Φουντώνει το παρασκήνιο για νέα "Ένωση Κέντρου": Η στάση Ανδρουλάκη - Κασσελάκη και ο ρόλος Τσίπρα
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Με νόμο του 2007, «το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, το Iδρυμα “Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής”, το Iδρυμα “Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης”, το Iδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και το Πνευματικό Iδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου (σ.σ.: αργότερα προστέθηκε και το Iδρυμα Σημίτη), που περιλαμβάνουν στον καταστατικό σκοπό τους τη συγκέντρωση, διάσωση, συντήρηση του αρχειακού υλικού διατελεσάντων κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών, καθώς και την προβολή του έργου αυτών, επιχορηγούνται με ετήσια κρατική επιχορήγηση». Τη διάταξη αυτή θέλει να αξιοποιήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μελετά τους τελευταίους μήνες και αντίστοιχα πρότυπα ιδρυμάτων σημαντικών ξένων βετεράνων ηγετών, ενώ παράλληλα αναζητά χώρο στο κέντρο της Αθήνας για να στεγάσει το νέο ίδρυμά του. Ολες αυτές οι διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς μετά τις ευρωεκλογές σκοπεύει να εγκαινιάσει την καινούργια του αυτή πρωτοβουλία με μια εκδήλωση, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς σχέσεις. Ο ίδιος, εξάλλου, έχει δώσει έμφαση το τελευταίο διάστημα στην πολιτική του δραστηριοποίηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου τον περασμένο Μάρτιο εξελέγη πρόεδρος της επιτροπής για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Αν μπορούσε να ανοίξει η πόρτα Ομπάμα για Ελλάδα και ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ θα προτιμούσε αυτό να γίνει για τον νυν αρχηγό του κόμματος και όχι για τον πρώην…
Η συνεργασία με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού στους στόχους του Τσίπρα
Ένας από τους στόχους που φέρεται να έχει θέσει ο κ. Τσίπρας σε σχέση με το υπό δημιουργία ίδρυμα είναι η συνεργασία με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού, όπως, για παράδειγμα, έχει κάνει το Ιδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», που συνεργάζεται επισήμως με τα ιδρύματα «Κόνραντ Αντενάουερ» και «Σαρλ Ντε Γκωλ». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τον πήχη ψηλά: Το Obama Foundation, το οποίο ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα το 2014 στο Σικάγο, όπου έχει περάσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Από τους ηγέτες με τους οποίους συναναστράφηκε, εξάλλου, κατά το διάστημα της πρωθυπουργίας του, ο Ομπάμα είναι ένας που έχει ξεχωρίσει ο κ. Τσίπρας, τόσο για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 όσο και για τη στάση του στη συνέχεια στην προσφυγική κρίση που ακολούθησε.
Προσωπικές σχέσεις
Η προσπάθεια αυτή, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν καρποφόρησε. Ενας λόγος εικάζεται ότι είναι πως το Ιδρυμα Τσίπρα δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη, ώστε να είναι γνωστό το καταστατικό του, οι σκοποί που θα υπηρετεί, οι άνθρωποι που θα το στελεχώνουν, η δράση του κ.λπ. Ενας άλλος λόγος, ωστόσο, φέρεται επίσης να είναι ότι το εγχείρημα για πιθανή συνεργασία των δύο ιδρυμάτων ήρθε σε γνώση του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ο κ. Δρακόπουλος διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον Ομπάμα, τον οποίο είχε φιλοξενήσει στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε μια δημόσια συζήτηση στην οποία συμμετείχαν οι δυο τους. Παράλληλα, το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχει υποστηρίξει τόσο την κατασκευή του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα στο Σικάγο όσο και την υλοποίηση του προγράμματος «Obama Foundation Leaders». Στο πλαίσιο αυτών των πάντα ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θέλουν τον κ. Δρακόπουλο να συμβούλευσε με τρόπο διακριτικό να μην προχωρήσει η συνεργασία αυτή που επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας με το ίδρυμα του Αμερικανού πρώην προέδρου. Κανείς, βέβαια, δεν γνωρίζει επακριβώς τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Σικάγο και στη Νέα Υόρκη, ωστόσο οι ίδιες, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δρακόπουλος, λόγω της στενής, πολυετούς φιλικής σχέσης που έχει με τον Στέφανο Κασσελάκη, αν μπορούσε να ανοίξει η πόρτα του Obama Foundation για την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προτιμούσε σαφώς αυτό να γίνει για τον νυν επικεφαλής του κόμματος και όχι για τον πρώην…
Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά».