Τη δική της απάντηση στα όσα καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση περί διαρροής των προσωπικών δεδομένων δίνει η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και την Χριστίνα Κοραή.

«Παίρνουμε μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», σημείωσε, ενώ για τις κλοπές, είπε πως «με εντυπωσίασε που τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλουν το περιστατικό χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της αστυνομίας».

«Η διάρρηξη, επειδή το κατήγγειλε η αντιπολίτευση, δεν έχει σχέση με τα στοιχεία που ζήτησαν οι αρμόδιες αρχές για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων, όλα τα στοιχεία δόθηκαν στις αρχές εβδομάδες πριν την διάρρηξη», είπε επίσης για το ζήτημα της παραβίασης του γραφείου του Διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ. Πρόσθεσε, δε, πως «το ζήτημα είναι σοβαρό και δεν ταιριάζει η ελαφρότητα να κάνει ο καθένας την αστυνομική αρχή».

«Διατάχθηκαν οι πειθαρχικές διαδικασίες και οι ποινές που θα καταλογιστούν» είπε επίσης η Νίκη Κεραμέως.

Σε ό,τι αφορά την επιστολική ψήφο, σημείωσε πως «202.556 είναι οι τελικοί εγγεγραμμένοι από 128 διαφορετικές χώρες», ενώ «50.000 Έλληνες του εξωτερικού» εγγράφηκαν, αριθμός αυξημένος κατά 300% σε σχέση με τους 17.000 που ψήφισαν στις εκλογές του 2023.

«Από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν να στέλνονται οι φάκελοι με κούριερ σε όσους δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν με επιστολική. Στο φάκελο που θα λάβει ο καθένας θα αναφέρεται και η καταληκτική ημερομηνία που μπορεί να ψηφίσει», συμπλήρωσε.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1


Μεταξύ άλλων, η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε:

Για την επιστολική ψήφο

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Χθες το βράδυ έκλεισε η πλατφόρμα με 202.556 εγγραφές από 128 διαφορετικές χώρες. Μιλάμε για Έλληνες πολίτες που ζουν στις τέσσερις γωνιές της γης και σας λεω ενδεικτικά Αμερικανική Σαμόα, Τζιμπουτί, Σενεγάλη, Ουγκάντα, Μποτσουάνα, Μοζαμβίκη, Καμερούν, Αγκόλα, Καμπότζη, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ κ.ο.κ. Γράφτηκαν περίπου 50 χιλιάδες Έλληνες από το εξωτερικό και αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν συν 300% σε σχέση με τους 17.000 Έλληνες του εξωτερικού ψήφισαν στις εκλογές του 2023.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Από την άλλη εβδομάδα αρχίζουν να στέλνονται φάκελοι στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει αυτοί οι 202 χιλιάδες Έλληνες πολίτες σε κάθε γωνιά της γης. Θα φύγουν αυτοί οι φάκελοι με courier με χρέωση του ελληνικού δημοσίου προς όλους τους Έλληνες πολίτες που θα ψηφίσουν με επιστολική είτε αυτοί είναι στην Ελλάδα είτε είναι στο εξωτερικό.

Ερωτηθείσα ποια είναι η καταληκτική μέρα που μπορεί να ψηφίσει κανείς με επιστολική ψήφο

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εξαρτάται από τη χώρα στην οποία βρίσκεται, αναγράφονται όλα αναλυτικά στο φάκελο που θα λάβει ο καθένας. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να τηρήσουμε αυτές τις προθεσμίες προκειμένου να γίνουν όλα όπως πρέπει.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Αν κάποιος έχει γραφτεί για να ψηφίσει με επιστολική και αλλάξει γνώμη, αποφασίζει ότι τελικά θέλει να ψηφίσει δια ζώσης το μόνο που πρέπει να προσέξει είναι να μην στείλει πίσω το εκλογικό υλικό διότι αν στείλει πίσω το εκλογικό υλικό έχει ψηφίσει.

Σε ό,τι αφορά τη διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Η καταγγελία έγινε την Παρασκευή, ενεργοποιήθηκαν αμέσως όλα τα πρωτόκολλα. Απομονώθηκαν υπολογιστές, βγήκαν εκτός δικτύων, έγινε έλεγχος από το τμήμα κυβερνοασφάλειας του υπουργείου, εκλήθη αμέσως η Αστυνομία. Η αστυνομία διερευνά το περιστατικό και περιμένουμε το πόρισμα της Αστυνομίας. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχω ενημερωθεί ότι έχει βρεθεί το οποιοδήποτε στοιχείο ότι λείπει κάτι. Μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση πως με τέτοια ευκολία η αντιπολίτευση προβαίνει σε ανακοινώσεις. Μου κάνει εντύπωση με ποια ευκολία κόμματα της αντιπολίτευσης σπεύδουν να καταγγείλουν ένα περιστατικό με βαρύς χαρακτηρισμούς χωρίς να έχει καν ολοκληρωθεί η έρευνα της αστυνομίας, χωρίς να ξέρουμε τι έχει γίνει.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Φυσικά και θα παρθούνε μέτρα, φυσικά και πρέπει να ενισχύσουμε την προστασία και αυτο είναι και ένα εφαλτήριο για να ενισχύσουμε έτι περαιτέρω. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μια διαρκής διαδικασία, μια διαρκώς βελτιούμενη διαδικασία και αυτό είναι μια πάγια αρχή. Πάντοτε πρέπει να παίρνουμε περισσότερα μέτρα γιατί και η τεχνολογία προχωράει άρα πρέπει να αξιοποιούμε την τεχνολογία και να προστατευόμαστε κι από την τεχνολογία για να ενισχύουμε διαρκώς τα μέτρα προστασίας. Πάντοτε υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας και αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη αλλά ευθύνη και χρέος της πολιτείας είναι διαρκώς να παίρνει περισσότερα μέτρα.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Την μέρα που βγήκε το εν λόγω πόρισμα που μου παραδόθηκε, την Παρασκευή, την ίδια μέρα διατάχτηκαν πειθαρχικές έρευνες εντός του υπουργείου Εσωτερικών στη βάση των πορισμάτων και την ίδια μέρα δόθηκε εντολή για να υλοποιηθούν ακόμη περισσότερα μέτρα προστασίας προσωπικών δεδομένων στη βάση του πορίσματος του εσωτερικού ελέγχου. Γιατί ο λόγος που ζητήσαμε το πόρισμα ήταν και αυτός για να αξιολογήσει την επάρκεια της ασφάλειας της διαδικασίας και να δούμε πως μπορούμε να πάμε και άλλα βήματα παραπέρα, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τα μέτρα προστασίας και θα το κάνουμε διαρκώς αυτό. Θα πρέπει συνολικά η πολιτεία να βελτιώνει τα μέτρα διαρκώς.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Άκουσα κάτι θεωρίες από την αντιπολίτευση ότι αυτή η διάρρηξη έγινε για να εξαφανιστούν στοιχεία για να μην χρειαστεί το υπουργείο Εσωτερικών να απαντήσει στις Αρχές. Θα απογοητεύσω αυτούς που τα είπανε γιατί το υπουργείο Εσωτερικών εδώ και πολλές εβδομάδες έχει χορηγήσει οποιαδήποτε στοιχεία έχουν ζητήσει οι αρμόδιες αρχές. Έχει απαντήσει αναλυτικά, δεν υπάρχει κανένα αίτημα σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή από αρμόδια αρχή προς το υπουργείο Εσωτερικών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δόθηκαν όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν εβδομάδες πριν γίνει η διάρρηξη.