Οι διπλωματικοί "κόμβοι" του Μαΐου: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, το τετ-α-τετ με τον Αλ Σίσι και η "έκπληξη" με Ράμα
Πώς επηρεάζεται η σκακιέρα
Η στρατηγική συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου στην Αθήνα, λίγο μετά την κομβική επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και η έκπληξη του Αλβανού Πρωθυπουργού
Eυρείας δηµοσιότητας τυγχάνει ήδη η προγραµµατισµένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, στις 13 Μαΐου, στην Άγκυρα. Εξίσου σηµαντικά, όµως, είναι τα διπλωµατικά ορόσηµα του Μαΐου που θα έχουν προηγηθεί, αλλά και αυτά που θα ακολουθήσουν. Αλλά και τα ραντεβού που δεν θα γίνουν, όπως η συνάντηση του Τούρκου προέδρου µε τον Τζο Μπάιντεν, που ακυρώθηκε. Τα «Παραπολιτικά» αποκαλύπτουν τους διπλωµατικούς σταθµούς του ερχόµενου µήνα, που εν πολλοίς θα καθορίσουν τα βήµατα της Αθήνας.
Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», διερευνάται η δυνατότητα να γίνει σύντοµα το Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Αιγύπτου. ∆εν είναι απαραίτητο να συµπέσει η επίσκεψη του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών Σάµεχ Σούκρι µε το ΑΣΣ. Οµως, Αθήνα και Κάιρο προσπαθούν να βρουν µια ηµέρα που να εξυπηρετεί αµφότερες τις πλευρές. Το είχε προαναγγείλει τον Αύγουστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν είχε συναντηθεί µε τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο Ελ Αλαµέιν, το επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάιρο.
∆ιπλωµατικοί κύκλοι επεσήµαιναν στα «Παραπολιτικά» τη στρατηγική συµµαχία Ελλάδας - Αιγύπτου, που βασίζεται σε µια ειλικρινή σχέση. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι, η συµµαχία αυτή δεν επηρεάζεται από τις σχέσεις που επιχειρούν να χτίσουν άλλες χώρες της περιοχής ή από προσπάθειες επαναπροσέγγισης. Περί Τουρκίας ο λόγος. Πάντως, ειδικά τώρα, η συνεργασία της Ελλάδας µε την Αίγυπτο κρίνεται απαραίτητη. Η γειτονική µας χώρα συµβάλλει τα µέγιστα στην αντιµετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, χάρη στη Ράφα, ενώ συνεργάζεται άψογα και µε τις ελληνικές Αρχές επί του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Είναι ενδεικτικό ότι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, ∆ηµήτρη Καιρίδη, να µεταβαίνει στο Κάιρο στις 9 Μαΐου.
Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, δεν κυοφορείται άλλη συνάντηση µέχρι το τετ-α-τετ των δύο ηγετών. Στο παρασκήνιο, υπήρχαν σκέψεις και συζητήσεις για ένα ραντεβού σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το ήθελαν τόσο ο Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο Χακάν Φιντάν. Ωστόσο, χρονικά «δεν βγαίνει». Ξεκινά η Μεγάλη Εβδοµάδα και ύστερα ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, άρα µοιραία δεν υπάρχει κενό για άλλη επαφή. Σηµειωτέον, η συνάντηση της 13ης Μαΐου θα γίνει µετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν στα... ήρεµα νερά των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι αντιδράσεις της γείτονος στη δηµιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Αντιδράσεις που µεταφράζονται ως επαναφορά των «γκρίζων ζωνών» εκ µέρους της Αγκυρας, γεγονός που µόνο αισιοδοξία δεν εµπνέει για την προοπτική ενός ουσιαστικού διαλόγου. Επίσης, ενώ θεωρείτο δεδοµένο ότι θα είχε προηγηθεί συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στον Λευκό Οίκο (9 Μαΐου), η µετάβαση του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον ακυρώθηκε. Εξέλιξη που σίγουρα επηρεάζει το ραντεβού της 13ης Μαΐου.
Σύµφωνα µε έγκυρες πηγές, δεν αποκλείεται ο κ. Ράµα να βρίσκεται στη χώρα µας στις 12 Μαΐου. Πληροφορία που έχει ενδιαφέρον και πολιτική αξία για τρεις λόγους: 1) ∆ιότι εκείνη την ηµέρα θα λείπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα βρίσκεται στην Καππαδοκία, ώστε την εποµένη (13 Μαΐου) να συναντήσει τον κ. Ερντογάν στην Αγκυρα. 2) ∆ιότι εκείνη την ηµέρα θα συµπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη, που έριξε βαριά σκιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. 3) Τέλος, διότι από τον τρόπο που θα κινηθεί ο Ε. Ράµα θα φανούν και οι προθέσεις του. Σύµφωνα πάντως µε τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν έχει προγραµµατισµένη συνάντηση µε Έλληνα αξιωµατούχο.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
∆εν επηρεάζεται η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - Αιγύπτου
Έγκυρες πηγές αποκαλύπτουν στην εφηµερίδα µας ότι προγραµµατίζεται επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου, Αλ Σίσι, στην Αθήνα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η επίσκεψη να πραγµατοποιηθεί στις 20 Μαΐου, αν και η ηµεροµηνία δεν έχει «κλειδώσει». Τούτο, διότι ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεν θα έρθει µόνος, αλλά συνοδεία πολυπληθούς υπουργικής αποστολής.Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», διερευνάται η δυνατότητα να γίνει σύντοµα το Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Αιγύπτου. ∆εν είναι απαραίτητο να συµπέσει η επίσκεψη του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών Σάµεχ Σούκρι µε το ΑΣΣ. Οµως, Αθήνα και Κάιρο προσπαθούν να βρουν µια ηµέρα που να εξυπηρετεί αµφότερες τις πλευρές. Το είχε προαναγγείλει τον Αύγουστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν είχε συναντηθεί µε τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο Ελ Αλαµέιν, το επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κάιρο.
∆ιπλωµατικοί κύκλοι επεσήµαιναν στα «Παραπολιτικά» τη στρατηγική συµµαχία Ελλάδας - Αιγύπτου, που βασίζεται σε µια ειλικρινή σχέση. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι, η συµµαχία αυτή δεν επηρεάζεται από τις σχέσεις που επιχειρούν να χτίσουν άλλες χώρες της περιοχής ή από προσπάθειες επαναπροσέγγισης. Περί Τουρκίας ο λόγος. Πάντως, ειδικά τώρα, η συνεργασία της Ελλάδας µε την Αίγυπτο κρίνεται απαραίτητη. Η γειτονική µας χώρα συµβάλλει τα µέγιστα στην αντιµετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, χάρη στη Ράφα, ενώ συνεργάζεται άψογα και µε τις ελληνικές Αρχές επί του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού. Είναι ενδεικτικό ότι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, ∆ηµήτρη Καιρίδη, να µεταβαίνει στο Κάιρο στις 9 Μαΐου.
Η ειλικρινής σχέση µε το Κάιρο, το Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας και το παιχνίδι συµµαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι αναταράξεις μετά τα θαλάσσια πάρκα
Αναµφίβολα, το κορυφαίο διπλωµατικό ραντεβού του Μαΐου θα είναι αυτό µεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, τη 13η του µήνα. Εγινε η «πρόβα τζενεράλε» για την ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, δηλαδή τα Μέτρα Οικοδόµησης Εµπιστοσύνης (ΜΟΕ), που πραγµατοποιήθηκαν την προηγούμενη ∆ευτέρα στην Αθήνα, στο πλαίσιο των οποίων ο Νίκος ∆ένδιας υποδέχθηκε στο γραφείο του την τουρκική αντιπροσωπεία. Ενώ έγινε και ο γύρος επαφών της Παρασκευής για τη λεγόµενη «θετική ατζέντα» µεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακσαπάρ στην Κωνσταντινούπολη.Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, δεν κυοφορείται άλλη συνάντηση µέχρι το τετ-α-τετ των δύο ηγετών. Στο παρασκήνιο, υπήρχαν σκέψεις και συζητήσεις για ένα ραντεβού σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το ήθελαν τόσο ο Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και ο Χακάν Φιντάν. Ωστόσο, χρονικά «δεν βγαίνει». Ξεκινά η Μεγάλη Εβδοµάδα και ύστερα ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο, άρα µοιραία δεν υπάρχει κενό για άλλη επαφή. Σηµειωτέον, η συνάντηση της 13ης Μαΐου θα γίνει µετά τις αναταράξεις που προκάλεσαν στα... ήρεµα νερά των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι αντιδράσεις της γείτονος στη δηµιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο. Αντιδράσεις που µεταφράζονται ως επαναφορά των «γκρίζων ζωνών» εκ µέρους της Αγκυρας, γεγονός που µόνο αισιοδοξία δεν εµπνέει για την προοπτική ενός ουσιαστικού διαλόγου. Επίσης, ενώ θεωρείτο δεδοµένο ότι θα είχε προηγηθεί συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στον Λευκό Οίκο (9 Μαΐου), η µετάβαση του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον ακυρώθηκε. Εξέλιξη που σίγουρα επηρεάζει το ραντεβού της 13ης Μαΐου.
Έρχεται ο Έντι Ράμα στην Αθήνα;
Σε προγενέστερο φύλλο της εφηµερίδας µας, τα «Παραπολιτικά» είχαν µε επιφύλαξη αναφέρει το ενδεχόµενο επίσκεψης-έκπληξης του Αλβανού πρωθυπουργού, Εντι Ράµα, στην Ελλάδα. Είδηση που επί του παρόντος ούτε επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται.Σύµφωνα µε έγκυρες πηγές, δεν αποκλείεται ο κ. Ράµα να βρίσκεται στη χώρα µας στις 12 Μαΐου. Πληροφορία που έχει ενδιαφέρον και πολιτική αξία για τρεις λόγους: 1) ∆ιότι εκείνη την ηµέρα θα λείπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα βρίσκεται στην Καππαδοκία, ώστε την εποµένη (13 Μαΐου) να συναντήσει τον κ. Ερντογάν στην Αγκυρα. 2) ∆ιότι εκείνη την ηµέρα θα συµπληρώνεται ένας χρόνος από τη σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη, που έριξε βαριά σκιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. 3) Τέλος, διότι από τον τρόπο που θα κινηθεί ο Ε. Ράµα θα φανούν και οι προθέσεις του. Σύµφωνα πάντως µε τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν έχει προγραµµατισµένη συνάντηση µε Έλληνα αξιωµατούχο.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά