Η κινητικότητα και οι μετακινήσεις του εκλογικού σώματος εμφανίζουν προς το παρόν αλληλοεπικαλύψεις και δεν συνοδεύονται από μαζικές μετατοπίσεις, εξού και το πολιτικό σκηνικό δεν παρουσιάζει πολύ σημαντικές μεταβολές. Μια πιο προσεκτική ανάλυση, ωστόσο, αναδεικνύει τα υπόγεια ρεύματα που αναπτύσσονται στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές και φωτίζουν κάποιες από τις παραμέτρους που θα καθορίσουν εν πολλοίς το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ τα χαμηλότερα ποσοστά αναποφάσιστων

Αρχικά διαπιστώνουμε ότι η Ελληνική Λύση με 81,6%, το ΚΚΕ με 80,9% και το ΠΑΣΟΚ με 74,6% έχουν ποσοστά συσπείρωσης μεγαλύτερα από τα δύο πρώτα κόμματα, γεγονός που εξηγεί τη δημοσκοπική άνοδο τόσο του ΚΚΕ όσο και της Ελληνικής Λύσης. Στο ΠΑΣΟΚ η συσπείρωση φαίνεται να είναι το πιο θετικό του στοιχείο, αφού στον πίνακα των μετακινήσεων το ισοζύγιο των εκροών - εισροών είναι ισορροπημένο, με αποτέλεσμα να μην προστίθενται καινούργιες δυνάμεις. Επιπλέον, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά αναποφάσιστων ψηφοφόρων, γεγονός που σημαίνει ότι ούτε από αυτή τη δεξαμενή τα δύο κόμματα μπορούν να περιμένουν σημαντική ενίσχυση.

Κερδισμένη η Ελληνική Λύση

Κερδισμένη συνεχίζει να εμφανίζεται, παρά τη μικρή κάμψη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, η Ελληνική Λύση, που έχει καταφέρει να περιορίσει τις εκροές της, ενώ διατηρούνται οι εισροές από τη Ν.Δ. σε ποσοστό 3,8%, μειωμένο ωστόσο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οπότε ο συγκεκριμένος δείκτης αποτυπωνόταν στο 4,4%. Πριν ακόμα ανακοινωθεί από τον Αρειο Πάγο η απαγόρευση συμμετοχής των «Σπαρτιατών» στις εκλογές, η Ελληνική Λύση λειτουργεί ως ο βασικός υποδοχέας των συγκεκριμένων ψηφοφόρων με 20,8%, ενώ παρατηρείται και μία εισροή της τάξης του 6,7% από τη «Νίκη».

Χαμηλα ποσοστά συσπείρωσης για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή τα χαμηλότερα ποσοστά συσπείρωσης, με 65,9% και 63,5%, αντίστοιχα. Το ποσοστό για τη Ν.Δ. παραμένει χαμηλό σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης εθνικής κάλπης, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με το παρελθόν είναι μάλλον ικανοποιητικό και από τα υψηλότερα που έχει σημειώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Για την κυβερνητική παράταξη, το πρόβλημα παραμένει εδώ και κάποιους μήνες το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων της, που βρίσκεται στο 14,8%. Η θετική ανάγνωση για τη Ν.Δ. έγκειται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο κομμάτι του εκλογικού σώματος έχει εγκατασταθεί στην αδιευκρίνιστη ζώνη εδώ και περίπου τρεις μήνες, μη δείχνοντας διάθεση μετακίνησης προς κάποιον άλλον πολιτικό φορέα. Η Ν.Δ. μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτούς τους ψηφοφόρους, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να σχετίζεται με την αποχή ως ένδειξη δυσαρέσκειας για κάποιες από τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να έχει τη σταθερή διαρροή προς τη «Νέα Αριστερά», την οποία όμως έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει στα επίπεδα του 7,5%, και την ίδια στιγμή διαθέτει και αυτός ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων, της τάξης του 14,4%, τους οποίους θα προσπαθήσει να επαναφέρει έως την ημέρα των εκλογών.

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν τις μεγαλύτερες εν δυνάμει δεξαμενές ψηφοφόρων από τα υπόλοιπα κόμματα. Το ζητούμενο για την προεκλογική περίοδο, που ξεκινά μετά το Πάσχα, είναι αν θα καταφέρουν να τις ενεργοποιήσουν ή αν αυτές θα επιλέξουν διαφορετικές κατευθύνσεις, λειτουργώντας στο πλαίσιο της χαλαρής ή πειραματικής ψήφου που δίνει η ευρωκάλπη.



*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά