Αυγενάκης από Σέρρες: Συνεχίζουμε να διεκδικούμε αλλαγές στην ΚΑΠ
"Κάναμε τη φωνή των Ελλήνων αγροτών φωνή της Ευρώπης" υποστήριξε
Ας ξεκαθαρίσουν τη θέση τους τα υπόλοιπα κόμματα και οι ευρωομάδες που ανήκουν, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Να στείλουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα για το πώς πρέπει να είναι η Ευρώπη του αύριο, ζήτησε από τους αγρότες των Σερρών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης σε εκδήλωση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Σερρών, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πανσερραϊκός Αγροτικός Σύλλογος και ο Πανσερραϊκός Κτηνοτροφικός Σύλλογος. «Είμαι βέβαιος ότι θα ψηφίσετε το καλύτερο για τον τόπο και τις οικογένειές σας», είπε.
Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον οποίο οφείλεται η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και κάλεσε τους αγρότες να συγκρίνουν τη στάση και των ευρωπαϊκών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, σε ό,τι αφορά τους αγρότες. Θύμισε δε ότι η σημερινή ΚΑΠ είναι απόρροια της πλειοψηφίας των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.
«Αυτοί εμφανίσθηκαν υπέρμαχοι του περιβάλλοντος και εμφάνισαν εμάς ως κακούς», σημείωσε, λέγοντας ότι «κανένας δεν είναι αντίθετος στην πράσινη μετάβαση καθώς δεν νοείται γεωργία και κτηνοτροφία χωρίς περιβάλλον. Αγροτική ανάπτυξη και περιβάλλον δεν είναι αντίπαλοι. Σύμμαχοι είναι. Δυστυχώς όμως πλειοψήφησαν οι δυνάμεις που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα». Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν στην ΚΑΠ είπε ότι είναι σημαντικές, αλλά το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να διεκδικεί περαιτέρω αλλαγές.
Τόνισε επίσης ότι στις 19 αλλαγές που πρότεινε πρώτη η Ελλάδα, με στόχο την απλοποίηση της ΚΑΠ ως συμμάχους της είχε τις χώρες του ΕΛΚ οι οποίες τις υιοθέτησαν αλλά και τη συμμαχία των χωρών του νότου, την ομάδα EUMED9, η οποία ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία της χώρας μας.
«Εμείς λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με ομαλό, όχι βίαιο τρόπο», είπε, επισημαίνοντας ότι «τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ξεκάθαρη θέση».
Κάλεσε δε και πάλι τα ελληνικά κόμματα που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευρωομάδες να τις ενεργοποιήσουν υπέρ της προσπάθειας για αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Θέλουμε τους αγρότες στα χωράφια και όχι στα γκισέ των υπηρεσιών», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στηλιτεύοντας την έμφαση που δίνει στη γραφειοκρατία η σημερινή ΚΑΠ.
Πετύχαμε αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή των αγροτών μας, είπε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι με τις αποφάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί οι έχοντες μικρό κλήρο, δηλαδή κάτω από 100 στρέμματα, απαλλάσσονται από ελέγχους.
Τόνισε όμως ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί ώστε έως τον Οκτώβριο που αλλάζουν οι Επιτροπές να επιτευχθεί:
- Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά
- Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών
- Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. «Έτσι όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα η ΚΑΠ κανένα κράτος – μέλος δεν θα κατορθώσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που του αναλογεί», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.
Αναφερόμενος στην αποδοχή των προτάσεων των αγροτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ο ΥπΑΑΤ τόνισε: «Πήραμε τη φωνή των Ελλήνων αγροτών και την κάναμε φωνή των Ευρωπαίων αγροτών». Και επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που άλλα έκλεγε στους αγρότες για την ΚΑΠ και άλλα ψήφιζε στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς την «αλαλούμ».
Για τις Διεπαγγελματικέςείπε ότι στόχος είναι στις οκτώ που λειτουργούν ήδη μέχρι το τέλος του έτους στόχος είναι να λειτουργούν ακόμη οκτώ. Σημείωσε ακόμη ότι το ΥΠΑΑΤ με την ΕΘΕΑΣ έχουν συστήσει επιτροπή με στόχο την κωδικοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας της χώρας αλλά και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος που διέπει το συνεταιριστικό κίνημα.
Σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης είπε ότι ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 105 εκατομμύρια με αποτέλεσμα να φθάσει στα 305 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει, μαζί με το αυξημένο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και την ένταξη των επιλαχόντων, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας.
Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης κάλεσε τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής να ενεργοποιηθούν ώστε να τα αναλάβουν οι Περιφέρειες που γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Αν δεν του πράξουν οι τέσσερις που μέχρι σήμερα αρνούνται, θα το κάνει το ΥΠΑΑΤ, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του προστίμου των 450 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλλει η ΕΕ, λόγω της 11χρονης καθυστέρησης από τηνπλευρά της χώρας μας.
Για τον ΕΛΓΑ σημείωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμος ένας σύγχρονος και πιο δίκαιος κανονισμός που θα καλύπτει περισσότερους κινδύνους, χαρακτηρίζοντας ως «παραλογισμό» τις προβλέψεις του υφιστάμενου κανονισμού στον κτηνοτροφικό τομέα. Αναφέρθηκε στη λειτουργία του 112 για τους αγρότες και ανακοίνωσε ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι ενστάσεις που υπήρχαν ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την ψηφιοποίηση του οργανισμού και την αυτόματη έκδοση πορισμάτων.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στον έλεγχο των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ. Ήδη περί τα 7.000 έχουν πληρωθεί και περί τα 800 έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη.
Όπως είπε:
- Ελέγχονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις από το 2014 και 2.480 υποθέσεις ενεργοποιήθηκαν. «Θεωρώ ανήθικο και απρεπές να βρίσκονται σε εκκρεμότητα και να αγνοούνται αποφάσεις των δικαστηρίων», είπε χαρακτηριστικά.
- Θύμισε ότι έγιναν πληρωμές 785 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα, δηλαδή καταβλήθηκαν 85 εκατ. περισσότερα από όσα είχε αρχικώς υπολογισθεί,
- Οι πληρωμές θα συνεχισθούν, ήδη γίνεται έλεγχος σε τρεις περιπτώσεις συνδεδεμένων και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου.
«Σήμερα έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό ακρίβειας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά θέλουμε ακόμα υψηλότερο. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να νοικοκυρέψουμε πλήρως τον Οργανισμό», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα να μπει τάξη και νοικοκυροσύνη στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για τα ΤΟΕΒ αναφέρθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση. Επισήμανε την ανάγκη αλλαγών και τόνισε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα υπάρξουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή στήριξη των αγροτών με ενδεχόμενο τη δημιουργία ειδικού προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ για τους αγρότες.
Σε ό,τι αφορά στους κτηνοτρόφους επισήμανε την ανάγκη της όσο το δυνατόν ταχύτερης εφαρμογής της πλατφόρμας ΑΡΤΕΜΙΣ 2 και ζήτησε προτάσεις για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αναφέρθηκε επίσης στους ελέγχους στην αγορά οι οποίοι απέδωσαν κατά την πασχαλινή περίοδο, προστατεύοντας παραγωγούς, καταναλωτές αλλά και έντιμους μεταποιητές και είπε ότι σύντομα θα έλθει προς ψήφιση το νέο κυρωτικό πλαίσιο.
Τέλος αναφερόμενος στα Αγροτικά Τμήματα, τόνισε ότι το Επιμελητήριο Σερρών έχοντας πρωτοπορήσει λειτουργούσε Τμήμα Αγροτών χωρίς την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου.
Και τόνισε: «Αξιοποιώντας τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων θέλουμε να εντάξουμε στο θεσμικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τμήματα, δίνοντας πρόσβαση στα οφέλη μιας ήδη οργανωμένης δομής στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα».
Αναφερόμενος στη σύσταση Μητρώου Αγροτών εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους κατ’ επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.
Όπως είπε το Μητρώο, το οποίο θα το διαχειρίζονται τα Επιμελητήρια, αλλά θα ανήκει στο ΥΠΑΑΤ, θα έχει διασύνδεση και με το ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων). «Θέλουμε μέσα από αυτόν τον μηχανισμό να ξέρουμε περισσότερα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ώστε να αναπτύξουμε στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και πολιτικές προς όφελος των παραγωγών μας».
Ο ΥπΑΑΤ κατέληξε λέγοντας ότι «ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των Επιμελητηρίων και «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αυτήν την πρωτοβουλία του ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και προοπτικής για τους Έλληνες παραγωγούς».
1. Ρήτρες ισοδυναμίας
2. Πλαίσιο αμοιβαιότητας
3. Δίκαιους όρους ανταγωνισμού
Σε ό,τι αφορά την αγροτική διπλωματία εξήρε τις κινήσεις του ΥΠΑΑΤ σημειώνοντας ότι δημιουργείται κοινή πλατφόρμα διεκδίκησης για τα προϊόντα μας. Κάλεσε δε τους αγρότες να συνειδητοποιήσουν ότι πλέον δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα» και όσοι υπόσχονται τα πάντα στους πάντες πρέπει να λένε και πού θα βρουν τα χρήματα για να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος αναφέρθηκε στις 19 προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας για αλλαγές στην ΚΑΠ, πολλές εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές, όπως οι εξαιρέσεις που σχετίζονται με τις φιλοπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις.
Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στην ωριμότητα που επέδειξαν οι αγροτοσυνεταιριστές στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και τόνισε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσε στα 0,9 ευρώ η κιλοβατώρα ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες που προσφέρει στους αγρότες η ένταξή τους στο πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ. Υπενθύμισε δε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η φορολογία των αγροτών ήταν 22% ενώ σήμερα είναι 9%.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλιαράς, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, την ανάπτυξη της αγροτικής διπλωματίας που συνέβαλε στην αναθεώρηση, στην ενίσχυση των Νέων Αγροτών με την πρώτη απόφαση που έλαβε αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά 82 εκατ. ευρώ που έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθούν 2.190 επιλαχόντες. Παράλληλα είπε ότι και στα Σχέδια Βελτίωσης διπλασιάσθηκε ο Προϋπολογισμός στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Θεόδωρος Καμπούρης, τόνισε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις φέρνουν την κυβέρνηση πιο κοντά στο λαό.
Ο Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα της εντατικών καλλιεργειών καθώς και το ζήτημα των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διοικητικοί έλεγχοι παρελθόντων ετών, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ήδη ξεκίνησαν πληρωμές.
Ζήτησε επίσης να προχωρήσει η πληρωμή των οικοσυστημάτων αλλά και να υπάρξει βελτίωση του αρδευτικού συστήματος του Νομού Σερρών.
Η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελπίδα Σιδηροπούλου έθεσε το πρόβλημα με τα οικοσχήματα που προβλέπει η νέα ΚΑΠ. Ζήτησε επίσης ενημέρωση για το τι τελικά συμβαίνει με το ζήτημα των Σχεδίων Βόσκησης, ενώ έθεσε και το ζήτημα των ελληνοποιήσεων προτείνοντας εντατικότερους ελέγχους στα τελωνεία, αλλά και το πότε τελικά θεωρείται ελληνικό ένα σφάγιο. Σε ό,τι αφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι γίνεται προσπάθεια για να βελτιωθεί η λειτουργία του.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα και Δήμαρχοι Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, Νέας Ζίχνης Μπόζης Δήμος, Σιντικής Τάτσιος Γεώργιος και Αμφίπολης Φραστανλής Στέλιος.
Ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον οποίο οφείλεται η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και κάλεσε τους αγρότες να συγκρίνουν τη στάση και των ευρωπαϊκών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, σε ό,τι αφορά τους αγρότες. Θύμισε δε ότι η σημερινή ΚΑΠ είναι απόρροια της πλειοψηφίας των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.
«Αυτοί εμφανίσθηκαν υπέρμαχοι του περιβάλλοντος και εμφάνισαν εμάς ως κακούς», σημείωσε, λέγοντας ότι «κανένας δεν είναι αντίθετος στην πράσινη μετάβαση καθώς δεν νοείται γεωργία και κτηνοτροφία χωρίς περιβάλλον. Αγροτική ανάπτυξη και περιβάλλον δεν είναι αντίπαλοι. Σύμμαχοι είναι. Δυστυχώς όμως πλειοψήφησαν οι δυνάμεις που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα». Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν στην ΚΑΠ είπε ότι είναι σημαντικές, αλλά το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να διεκδικεί περαιτέρω αλλαγές.
Τόνισε επίσης ότι στις 19 αλλαγές που πρότεινε πρώτη η Ελλάδα, με στόχο την απλοποίηση της ΚΑΠ ως συμμάχους της είχε τις χώρες του ΕΛΚ οι οποίες τις υιοθέτησαν αλλά και τη συμμαχία των χωρών του νότου, την ομάδα EUMED9, η οποία ενεργοποιήθηκε με πρωτοβουλία της χώρας μας.
«Εμείς λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με ομαλό, όχι βίαιο τρόπο», είπε, επισημαίνοντας ότι «τόσο οι Πράσινοι όσο και οι Σοσιαλιστές δεν έχουν ξεκάθαρη θέση».
Κάλεσε δε και πάλι τα ελληνικά κόμματα που ανήκουν στις συγκεκριμένες ευρωομάδες να τις ενεργοποιήσουν υπέρ της προσπάθειας για αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Θέλουμε τους αγρότες στα χωράφια και όχι στα γκισέ των υπηρεσιών», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, στηλιτεύοντας την έμφαση που δίνει στη γραφειοκρατία η σημερινή ΚΑΠ.
Πετύχαμε αλλαγές που επηρεάζουν τη ζωή των αγροτών μας, είπε ο ΥπΑΑΤ, σημειώνοντας ότι με τις αποφάσεις που έχουν ήδη εγκριθεί οι έχοντες μικρό κλήρο, δηλαδή κάτω από 100 στρέμματα, απαλλάσσονται από ελέγχους.
Τόνισε όμως ότι η προσπάθεια θα συνεχισθεί ώστε έως τον Οκτώβριο που αλλάζουν οι Επιτροπές να επιτευχθεί:
- Απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, καθώς τα 33 που αφορούν στη χώρα μας είναι πάρα πολλά
- Το 2% των πόρων της ΚΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση θεομηνιών
- Να δοθεί η δυνατότητα για μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί το μέγιστο των πόρων που αντιστοιχούν σε κάθε χώρα. «Έτσι όπως είναι σχεδιασμένη σήμερα η ΚΑΠ κανένα κράτος – μέλος δεν θα κατορθώσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που του αναλογεί», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ.
Αναφερόμενος στην αποδοχή των προτάσεων των αγροτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ο ΥπΑΑΤ τόνισε: «Πήραμε τη φωνή των Ελλήνων αγροτών και την κάναμε φωνή των Ευρωπαίων αγροτών». Και επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που άλλα έκλεγε στους αγρότες για την ΚΑΠ και άλλα ψήφιζε στο Ευρωκοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντάς την «αλαλούμ».
Για τις Διεπαγγελματικέςείπε ότι στόχος είναι στις οκτώ που λειτουργούν ήδη μέχρι το τέλος του έτους στόχος είναι να λειτουργούν ακόμη οκτώ. Σημείωσε ακόμη ότι το ΥΠΑΑΤ με την ΕΘΕΑΣ έχουν συστήσει επιτροπή με στόχο την κωδικοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας της χώρας αλλά και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος που διέπει το συνεταιριστικό κίνημα.
Σε ό,τι αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης είπε ότι ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 105 εκατομμύρια με αποτέλεσμα να φθάσει στα 305 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει, μαζί με το αυξημένο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και την ένταξη των επιλαχόντων, την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας.
Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης κάλεσε τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής να ενεργοποιηθούν ώστε να τα αναλάβουν οι Περιφέρειες που γνωρίζουν καλύτερα τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Αν δεν του πράξουν οι τέσσερις που μέχρι σήμερα αρνούνται, θα το κάνει το ΥΠΑΑΤ, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του προστίμου των 450 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλλει η ΕΕ, λόγω της 11χρονης καθυστέρησης από τηνπλευρά της χώρας μας.
Για τον ΕΛΓΑ σημείωσε ότι σύντομα θα είναι έτοιμος ένας σύγχρονος και πιο δίκαιος κανονισμός που θα καλύπτει περισσότερους κινδύνους, χαρακτηρίζοντας ως «παραλογισμό» τις προβλέψεις του υφιστάμενου κανονισμού στον κτηνοτροφικό τομέα. Αναφέρθηκε στη λειτουργία του 112 για τους αγρότες και ανακοίνωσε ότι σύντομα ολοκληρώνονται οι ενστάσεις που υπήρχαν ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την ψηφιοποίηση του οργανισμού και την αυτόματη έκδοση πορισμάτων.
Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε στον έλεγχο των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ. Ήδη περί τα 7.000 έχουν πληρωθεί και περί τα 800 έχουν σταλεί στη Δικαιοσύνη.
Όπως είπε:
- Ελέγχονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις από το 2014 και 2.480 υποθέσεις ενεργοποιήθηκαν. «Θεωρώ ανήθικο και απρεπές να βρίσκονται σε εκκρεμότητα και να αγνοούνται αποφάσεις των δικαστηρίων», είπε χαρακτηριστικά.
- Θύμισε ότι έγιναν πληρωμές 785 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα, δηλαδή καταβλήθηκαν 85 εκατ. περισσότερα από όσα είχε αρχικώς υπολογισθεί,
- Οι πληρωμές θα συνεχισθούν, ήδη γίνεται έλεγχος σε τρεις περιπτώσεις συνδεδεμένων και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου.
«Σήμερα έχουμε ένα υψηλότατο ποσοστό ακρίβειας σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά θέλουμε ακόμα υψηλότερο. Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας για να νοικοκυρέψουμε πλήρως τον Οργανισμό», είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, τονίζοντας ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα να μπει τάξη και νοικοκυροσύνη στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για τα ΤΟΕΒ αναφέρθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση. Επισήμανε την ανάγκη αλλαγών και τόνισε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα υπάρξουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή στήριξη των αγροτών με ενδεχόμενο τη δημιουργία ειδικού προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ για τους αγρότες.
Σε ό,τι αφορά στους κτηνοτρόφους επισήμανε την ανάγκη της όσο το δυνατόν ταχύτερης εφαρμογής της πλατφόρμας ΑΡΤΕΜΙΣ 2 και ζήτησε προτάσεις για την αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αναφέρθηκε επίσης στους ελέγχους στην αγορά οι οποίοι απέδωσαν κατά την πασχαλινή περίοδο, προστατεύοντας παραγωγούς, καταναλωτές αλλά και έντιμους μεταποιητές και είπε ότι σύντομα θα έλθει προς ψήφιση το νέο κυρωτικό πλαίσιο.
Τέλος αναφερόμενος στα Αγροτικά Τμήματα, τόνισε ότι το Επιμελητήριο Σερρών έχοντας πρωτοπορήσει λειτουργούσε Τμήμα Αγροτών χωρίς την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου.
Και τόνισε: «Αξιοποιώντας τις δομές, την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το πλαίσιο λειτουργίας των Επιμελητηρίων θέλουμε να εντάξουμε στο θεσμικό τους πλαίσιο τα Αγροτικά Τμήματα, δίνοντας πρόσβαση στα οφέλη μιας ήδη οργανωμένης δομής στους παραγωγούς και στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα».
Αναφερόμενος στη σύσταση Μητρώου Αγροτών εξήγησε ότι θα περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους κατ’ επάγγελμα απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.
Όπως είπε το Μητρώο, το οποίο θα το διαχειρίζονται τα Επιμελητήρια, αλλά θα ανήκει στο ΥΠΑΑΤ, θα έχει διασύνδεση και με το ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων). «Θέλουμε μέσα από αυτόν τον μηχανισμό να ξέρουμε περισσότερα στοιχεία για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ώστε να αναπτύξουμε στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις και πολιτικές προς όφελος των παραγωγών μας».
Ο ΥπΑΑΤ κατέληξε λέγοντας ότι «ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού των Επιμελητηρίων και «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αυτήν την πρωτοβουλία του ανοίγει δρόμους ανάπτυξης και προοπτικής για τους Έλληνες παραγωγούς».
Τρεις όροι για εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ
Ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου επισήμανε ότι επί χρόνια απουσίαζε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάταξης της αγροτικής οικονομίας. Σημείωσε ότι οι πόλεμοι στη γειτονιά μας και η κλιματική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής. Παρά ταύτα οι αυξημένη εποπτεία του ΥΠΑΑΤ στην αγορά, όπως είπε, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση στην τιμή του αγελαδινού και του πρόβειου γάλακτός. Τόνισε δε ότι κάθε εμπορική συμφωνία που συνάπτει η ΕΕ από εδώ και στο εξής πρέπει να διέπονται από τρεις όρους:1. Ρήτρες ισοδυναμίας
2. Πλαίσιο αμοιβαιότητας
3. Δίκαιους όρους ανταγωνισμού
Σε ό,τι αφορά την αγροτική διπλωματία εξήρε τις κινήσεις του ΥΠΑΑΤ σημειώνοντας ότι δημιουργείται κοινή πλατφόρμα διεκδίκησης για τα προϊόντα μας. Κάλεσε δε τους αγρότες να συνειδητοποιήσουν ότι πλέον δεν υπάρχουν «λεφτόδενδρα» και όσοι υπόσχονται τα πάντα στους πάντες πρέπει να λένε και πού θα βρουν τα χρήματα για να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος αναφέρθηκε στις 19 προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας για αλλαγές στην ΚΑΠ, πολλές εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές, όπως οι εξαιρέσεις που σχετίζονται με τις φιλοπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις.
Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στην ωριμότητα που επέδειξαν οι αγροτοσυνεταιριστές στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και τόνισε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσε στα 0,9 ευρώ η κιλοβατώρα ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες που προσφέρει στους αγρότες η ένταξή τους στο πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ. Υπενθύμισε δε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η φορολογία των αγροτών ήταν 22% ενώ σήμερα είναι 9%.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Αθανάσιος Μαλιαράς, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, την ανάπτυξη της αγροτικής διπλωματίας που συνέβαλε στην αναθεώρηση, στην ενίσχυση των Νέων Αγροτών με την πρώτη απόφαση που έλαβε αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά 82 εκατ. ευρώ που έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθούν 2.190 επιλαχόντες. Παράλληλα είπε ότι και στα Σχέδια Βελτίωσης διπλασιάσθηκε ο Προϋπολογισμός στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Θεόδωρος Καμπούρης, τόνισε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις φέρνουν την κυβέρνηση πιο κοντά στο λαό.
Ο Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντής Διαμαντόπουλος έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα της εντατικών καλλιεργειών καθώς και το ζήτημα των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στον αγροτικό τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διοικητικοί έλεγχοι παρελθόντων ετών, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ήδη ξεκίνησαν πληρωμές.
Ζήτησε επίσης να προχωρήσει η πληρωμή των οικοσυστημάτων αλλά και να υπάρξει βελτίωση του αρδευτικού συστήματος του Νομού Σερρών.
Η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελπίδα Σιδηροπούλου έθεσε το πρόβλημα με τα οικοσχήματα που προβλέπει η νέα ΚΑΠ. Ζήτησε επίσης ενημέρωση για το τι τελικά συμβαίνει με το ζήτημα των Σχεδίων Βόσκησης, ενώ έθεσε και το ζήτημα των ελληνοποιήσεων προτείνοντας εντατικότερους ελέγχους στα τελωνεία, αλλά και το πότε τελικά θεωρείται ελληνικό ένα σφάγιο. Σε ό,τι αφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι γίνεται προσπάθεια για να βελτιωθεί η λειτουργία του.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα και Δήμαρχοι Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, Νέας Ζίχνης Μπόζης Δήμος, Σιντικής Τάτσιος Γεώργιος και Αμφίπολης Φραστανλής Στέλιος.