Γεραπετρίτης στα "Παραπολιτικά" για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία μας δεν τίθενται σε συζήτηση
Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανοίγει τα χαρτιά του αποκλειστικά "Π" - Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν και η οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς
Λίγο πριν από την κρίσιµη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, µιλά στα «Π». Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωµατίας µεθαύριο το µεσηµέρι θα συµµετάσχει στη συζήτηση των δύο ηγετών. Παρούσα θα είναι και η διπλωµατική σύµβουλος του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα.
Απέναντί τους, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν, θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και ο διπλωµατικός σύµβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Εν µέσω γεωπολιτικών αναταράξεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αρκετών πρόσφατων τουρκικών «παραφωνιών», το ραντεβού της ∆ευτέρας αποκτά βαρύνουσα σηµασία.
Γεραπετρίτης: Έχουμε καταφέρει να διατηρούμε ένα επίπεδο ηρεμίας στο Αιγαίο
«Η επερχόµενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα λαµβάνει χώρα σε ανταπόδοση της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 ∆εκεµβρίου 2023. Η περιοδικότητα των επαφών αποτελεί τη λογική συνέπεια της απόφασης των δύο ηγετών να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία µεταξύ των δύο κυβερνήσεων», λέει ο κ. Γεραπετρίτης στην εφηµερίδα µας και αποκαλύπτει τον στόχο και τις ρεαλιστικές προσδοκίες της ελληνοτουρκικής συνάντησης: «Από τις διµερείς επαφές δεν απαιτείται να παράγονται κάθε φορά εντυπωσιακά αποτελέσµατα µε τη µορφή συµφωνιών, δηλώσεων ή µνηµονίων. Ο εποικοδοµητικός διάλογος είναι ούτως ή άλλως πάντοτε ωφέλιµος. Στο πλαίσιο αυτό, έχουµε ήδη καταφέρει να διατηρούµε ένα επίπεδο ηρεµίας στο Αιγαίο, µε σχεδόν µηδενικές παραβιάσεις του εναέριου χώρου και σηµαντική µείωση των µεταναστευτικών ροών. Επιδιώκουµε, επιπλέον, να επεκτείνουµε την υπάρχουσα συνεργασία µας σε τοµείς όπως η πολιτική προστασία, ο τουρισµός, η οικονοµία και το εµπόριο και να ενισχύσουµε τους απευθείας δεσµούς µεταξύ των πολιτών µας».
Τι περιλαμβάνει η ελληνική ατζέντα της επίσκεψης στην Άγκυρα
Τους τελευταίους µήνες έχουν χυθεί τόνοι µελάνι για το αντικείµενο των ελληνοτουρκικών συζητήσεων. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συζητήσει θέµατα κυριαρχίας. Ούτε µεθαύριο ούτε άλλη στιγµή στο µέλλον. Επίσης, η ελληνική πλευρά αρνείται να τεθεί επί τάπητος η αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας. Κοινώς, το αφήγηµα της «γαλάζιας πατρίδας», το τουρκικό όνειρο της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ή η µουσουλµανική µειονότητα της ∆υτικής Θράκης, που η γείτονα επιµένει να βαφτίζει «τουρκική». Ουδέποτε η Ελλάδα θα συζητούσε κάποιες από αυτές τις παράνοµες και ανυπόστατες αιτιάσεις.
Σύµφωνα µε τον κ. Γεραπετρίτη, «στην ατζέντα της επικείµενης συνάντησης θα υπάρχουν, εκτός από την αξιολόγηση της εφαρµογής των συµφωνιών που έχουν υπογραφεί και της αποτίµησης της διεθνούς κατάστασης, τα επόµενα βήµατα του πολιτικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας και των µέτρων οικοδόµησης εµπιστοσύνης. Και, βεβαίως, οι επισκέψεις αυτές αποτελούν ευκαιρία να θέτουµε τα ζητήµατα στα οποία διαφωνούµε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να επιδιώκουµε τη διαχείρισή τους». Ένα εξ αυτών των ζητηµάτων είναι η βεβήλωση της Μονής της Χώρας. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσουν στους οµολόγους τους µεθαύριο το ζήτηµα της µετατροπής του σπουδαίου αυτού βυζαντινού ναού σε τζαµί, ώστε να αντιληφθούν και εκείνοι τη σηµασία όχι µόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Οικουµένη.
Τα τουρκικά «φάλτσα» και η Μονή της Χώρας
Τους τελευταίους µήνες, οι Τούρκοι δεν προκαλούν στο πεδίο προχωρώντας σε παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Έτσι µειώνεται και η πιθανότητα ατυχήµατος. Από την άλλη, τα τουρκικά «φάλτσα» το τελευταίο διάστηµα ήταν πολλά. Οι αντιδράσεις της γείτονος για τη δηµιουργία θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, η συνακόλουθη επαναφορά των «γκρίζων ζωνών» και, φυσικά, η λειτουργία της Μονής της Χώρας ως τζαµιού είναι κάποια εξ αυτών.
Οφείλουµε πάντοτε να συνοµιλούµε, µε αµοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια, για να προλαµβάνουµε κρίσεις και, πάνω από όλα, για να εδραιώσουµε την ειρήνη και την ασφάλεια στη γειτονιά µας
Μέσα σε αυτό το κλίµα, ο κ. Γεραπετρίτης αποκαλύπτει στα «Π» τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς για το µεθαυριανό ραντεβού. Όπως έγραφε η εφηµερίδα µας προ ηµερών, οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών προετοίµαζαν τους τελευταίους πέντε µήνες τη συνάντηση της ∆ευτέρας. Τόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους όσο και εξ αποστάσεως. Η επαφή τους ήταν τακτική και ειλικρινής. «∆εν πιστεύω ότι προβλήµατα δεκαετιών µπορούν να λυθούν µε κάποιον µαγικό τρόπο», επισηµαίνει ο κ. Γεραπετρίτης και προσθέτει: «Εξάλλου, διατηρούµε τις βασικές µας θέσεις, ενώ ζητήµατα που αφορούν την κυριαρχία µας εξ ορισµού δεν τίθενται σε συζήτηση. Οφείλουµε, όµως, πάντοτε να συνοµιλούµε, µε αµοιβαία κατανόηση και ειλικρίνεια, για να προλαµβάνουµε κρίσεις και, πάνω από όλα, για να εδραιώσουµε την ειρήνη και την ασφάλεια στη γειτονιά µας. Αυτό αποκτά ακόµα µεγαλύτερη αξία σήµερα λόγω της εξαιρετικά εύθραυστης περιφερειακής και διεθνούς κατάστασης», καταλήγει.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»