Αύριο Κυριακή, αναμένεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα, η οποία θα ξεκινήσει μετά την άφιξή του στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 8.30-9.00 το πρωί, ενώ στο Christmas Theater θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του.

Ο Κωνσταντίνος Υφαντής, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Σαββατοκύριακο από τις 6» στην ΕΡΤ το πρωί του Σαββάτου, «Τι θέλει να πετύχει ο Έντι Ράμα, ερχόμενος στην Αθήνα αυτή την περίοδο;».

Αρχικά ο διεθνολόγος είπε: «Εάν θέλει πράγματι να στείλει ένα μήνυμα ο αλβανός πρωθυπουργός, αυτό το έστειλε με τη διαχείριση της υπόθεσης Μπελέρη. Αυτό το οποίο κάνει τώρα είναι… κατά κάποιο τρόπο θεωρεί ότι ανταποδίδει την “ενόχληση” για την επιλογή Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο…». 

Και συνέχισε λέγοντας: «Αλλά σε κάθε περίπτωση, η ελληνική αντίδραση σε αυτή την “ενοχλητική” – δεν υπάρχει αμφιβολία – επίσκεψη είναι να στηρίζεται σε μια λεπτή ισορροπία. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να κάνουμε τον αλβανό πρωθυπουργό ήρωα στα μάτια των συμπατριωτών του, δηλαδή ανεβάζοντας τους τόνους. Δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι πέρα από μια εσωτερική ικανοποίηση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «νομίζω ότι θα τη συζητήσουμε (σ.σ. την επίσκεψη) αύριο που θα συμβεί, αλλά νομίζω ότι σε λίγα 24ωρα κανείς δεν θα θυμάται τη συγκεκριμένη επίσκεψη, εκτός αν επιλέξει να κάνει από την Αθήνα… Δεν πιστεύω ότι θα το τραβήξει. Θα είναι πολύ ανόητο εκ μέρους του να κάνει κάτι τέτοιο μέσα στην Αθήνα και να οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις σε μεγαλύτερη κρίση από ότι ήδη είναι».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d16jiugles1t)


Η ανάρτηση του Ράμα

Υπενθυμίζεται ότι μέσω ανάρτησής του το πρωί της Παρασκευής στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απευθύνει πρόσκληση στους Αλβανούς, που βρίσκονται στην Αθήνα ή κοντά στην Αθήνα, να παρευρεθούν στη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιήσει στο Γαλάτσι, κάνοντας για μια «σημαντική στιγμή υπερηφάνειας για όλους τους Αλβανούς στην Ελλάδα».

Η πρόσκληση συνοδεύεται από ένα οπτικό με την Ακρόπολη και τις σημαίες της Αλβανίας και της Ελλάδας.