Δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν αύριο και τυπικά, δίνει μέσω δύο στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης η κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας την εργασιακή τους ασφάλεια και τη δυνατότητα να εργαστούν για τα επόμενα επτά έτη.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας, Οικονομικών, Υγείας κ.λπ., στους άνω των 55 ετών παρέχεται η δυνατότητα να εργαστούν έως επτά έτη, σε δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.

Ειδική πρόνοια υπάρχει και για όσους είναι έως 54 ετών, στους οποίους εξασφαλίζεται εργασία για δύο έτη σε φορείς του δημόσιου τομέα. Η ΛΑΡΚΟ, η οποία τελεί υπό Ειδική Διαχείριση από τον Φεβρουάριο του 2020 ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώνει συσσωρευμένα χρέη, έχει παύσει να λειτουργεί τους τελευταίους μήνες. Στο διάστημα αυτό (από το 2020) η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το Δημόσιο με δαπάνη που έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 100.000.000 ευρώ.


Τι περιλαμβάνει η δεύτερη ευκαιρία για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων:

1. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχόλησης, προϋπολογισμού άνω των 40.416.000 ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 55 ετών συμπεριλαμβανομένων και όσων διανύουν το 55ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2024, ήτοι έχουν γεννηθεί έως και 31/12/1970 και δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 320 νέων θέσεων απασχόλησης μέσω της τοποθέτησής τους στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, και συγκεκριμένα στους δήμους Αλιάρτου, Θηβαίων, Λεβαδέ ων, Ορχομενού , Χαλκιδέ ων, Κύ μης-Αλιβερί ου, Διρφύ ων-Μεσσαπί ων, Μαντουδί ου-Λί μνης-Αγί ας Άννας, Καστοριάς, Σερβί ων-Βελβεντού και Λοκρώ ν, στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας. Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελουμένων ανέρχονται στο ποσό των 1.210 ευρώ και η συνολική διάρκεια απασχόλησής τους ορίζεται σε έως 7 έτη.

2. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας έως 54 ετών: Το εν λόγω πρόγραμμα, προϋπολογισμού 19.525.000 ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους ηλικίας έως 54 ετών, ήτοι έχουν γεννηθεί 1/1/1971 και εφεξής. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 536 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησής τους σε φορείς του υπουργείου Υγείας, στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), στον e-ΕΦΚΑ, στην Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές ανέρχονται σε 1.210 ευρώ και η χρονική διάρκεια απασχόλησής ορίζεται σε 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.