Αμετανόητη παραμένει η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, παρά τη διεθνή κατακραυγή για τη στάση που τήρησε στην ορκωμοσία της την Κυριακή 12/05, όταν και ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας», αντίθετα με ό,τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

*Διαβάστε εδώ: Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη προς Βόρεια Μακεδονία: Προκλητική, παράνομη και ανεπίτρεπτη η στάση της νέας προέδρου

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d17pz6j1euf5)

Απαντώντας σε ανάρτηση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βόρεια Μακεδονία, η κ. Σελιάνοφσκα έγραψε στο Χ: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».



Σκοπιανός υπουργός Δικαιοσύνης: Άκυρη η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας, με τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, να υποστηρίζει ότι η ορκωμοσία της κ. Σιλιάνοφσκα είναι «άκυρη», μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να συμβούν δύο τινά:
- είτε να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας
- είτε να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

upourgos_dikaiosunis_voreia_makedonia


Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων


«Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».