Η εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Ελίζα Βόζενμπεργκ, εξηγεί στην Απογευματινή γιατί διεκδικεί μια τρίτη θητεία στην ευρωβουλή περιγράφει την ευρωπαϊκή ατζέντα της επόμενης πενταετίας και απαντά στην κριτική της αντιπολίτευσης για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Γιατί να σας εμπιστευτούν και να σας τιμήσουν με την ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες για μία τρίτη θητεία στην Ευρωβουλή;

Οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές θα πρέπει να κριθούμε από τους πολίτες με βάση το έργο μας. Σε ό, τι με αφορά, κατά τη διάρκεια της θητείας μου κατέθεσα 400 ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έκανα 200 παρεμβάσεις στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχα έντονη νομοθετική δραστηριότητα για ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας, όπως μεταξύ άλλων, τα Ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, η ισότητα, η έμφυλη βία, τα εθνικά θέματα, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η οδική ασφάλεια και το ηλεκτρονικό έγκλημα.

Μάλιστα αισθάνομαι την πρόσφατη υιοθέτηση της πρώτης Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενεικής βίας, σαν μία προσωπική δικαίωση για τους πολυετείς αγώνες που έδωσα για το σκοπό αυτό από τη θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Η εκλογή στην Ευρωβουλή με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών αποτελεί μέγιστη τιμή και ευθύνη. Εάν οι πολίτες με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για να αναδείξω και να υπηρετήσω τα εθνικά μας συμφέροντα.

Είδαμε τους συναδέλφους σας στην αντιπολίτευση να μιλούν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, με αφορμή το πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τι απαντάτε;

Το εν λόγω κατάπτυστο ψήφισμα ήταν μία πολιτικά υποκινούμενη και οργανωμένη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με ετερόκλιτα θέματα, fake news και αναπόδεικτους ισχυρισμούς, επιχειρήθηκε ο διασυρμός της χώρας και η κατασυκοφάντησή της με αφορμή υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Προκαλεί θλίψη και απογοήτευση όταν Έλληνες ευρωβουλευτές μεθοδευμένα εξάγουν την αντιπολίτευση στην Ευρώπη και φθάνουν στο σημείο να ψηφίζουν το ενδεχόμενο να χαθούν πολύτιμα κονδύλια για τη χώρα μας, με μοναδικό σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αναβαθμίσει το διεθνές κύρος της χώρας και έχουν αναδείξει την πατρίδα μας ως βασικό πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης η Ελλάδα πρόσφατα αναβαθμίστηκε σε “πλήρη Δημοκρατία” από τον Economist για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, με βασικό κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου. Αυτές οι αδιαμφισβήτητες επιτυχίες προφανώς έχουν ενοχλήσει τους πολιτικούς μας αντιπάλους, ιδίως όταν η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή τη στιγμή η ισχυρότερη κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Ευρώπη.

Ποια είναι η ατζέντα της Ευρώπης την επόμενη πενταετία;

Την επόμενη πενταετία στην ΕΕ θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις, που όχι μόνο θα αφορούν την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και θα επηρεάσουν τις προοπτικές της Ενωμένης Ευρώπης.

Ενδεικτικά αναφέρω, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας, την κοινή αμυντική πολιτική, την πράσινη ανάπτυξη, τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, το μεταναστευτικό, την ψηφιακή μετάβαση και την τεχνητή νοημοσύνη. Γι’ αυτό τονίζω με κάθε ευκαιρία την κρισιμότητα των ευρωεκλογών του Ιουνίου και την ανάγκη να πάμε όλοι στις κάλπες για να ψηφίσουμε.