Το 9ο Mediterranean Yacht Show (MEDYS) εγκαινίασε η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, το οποίο διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Θαλάσσιου Τουρισμού και τον Δήμο Ναυπλιέων με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Το MΕDYS είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως η μεγαλύτερη έκθεση ναύλωσης σκαφών με πλήρωμα στον κόσμο και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου του yachting στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η έκθεση πλαισιώθηκε από μια σειρά θεματικών εκδηλώσεων και δεξιώσεων φέρνοντας κοντά τους επαγγελματίες του yachting από όλο τον κόσμο και τοποθετώντας την Ελλάδα στο διεθνές επίκεντρο του τουρισμού πολυτελείας.

photoselenarapti_medys___10_
photoselenarapti_medys___9_

Το έργο που προσφέρει το yachting είναι σημαντικό για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, καθώς η συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία προσδιορίζεται περίπου στο 1,42% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία στον κλάδο των ενοικιάσεων των πολυτελών σκαφών αναψυχής άνω των 20 μέτρων η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως με ποσοστό 26%.

photoselenarapti_medys___4_
photoselenarapti_medys___5_

Στη δε κατηγορία των mega yachts, η Ελλάδα διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, πίσω από ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ παράλληλα, είναι η κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη διεθνώς, ελέγχοντας σχεδόν το 25% του παγκόσμιου μεταφορικού στόλου.

Η Υφυπουργός στην ομιλία της επεσήμανε:

«Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες ειδικές μορφές τουρισμού.

Στο Υπουργείο Τουρισμού προτεραιότητα μας είναι η ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων:

-Μειώσαμε την γραφειοκρατία και με απλοποιημένες διαδικασίες στοχεύσαμε στην προσέλκυση νέων επενδυτών.

-Εστιάσαμε στην ενεργειακή - πράσινη αναβάθμιση τους.

-Οργανώσαμε την ψηφιοποίηση των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών τους.

-Προγραμματίσαμε την ανάπτυξη ψηφιακής διαλειτουργικής πλατφόρμας για την καταγραφή και απεικόνιση της κατάστασης των υποδομών.

Ευθύνη και υποχρέωση μας είναι να προστατεύσουμε τις ζωτικής σημασίας θάλασσες μας και τη βιοποικιλότητά τους».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Ι. Αδριανός, ο Ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δ. Πτωχός, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Ορφανός, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών I. Μαλτέζος, ο Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Τρ. Κοντιζάς, εκπροσώποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και φυσικά πολύς κόσμος.

photoselenarapti_medys___2_
photoselenarapti_medys___7_