Συναγερμός έχει σημάνει στην Αθήνα, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, η ανοιχτή πρόκληση της νεοεκλεγμένης προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να αποκαλέσει τη χώρα "Μακεδονία".

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, η οποία δια του κυβερνητικού εκπροσώπου χαρακτήρισε τη δήλωσή της ως προκλητική και προσβλητική.

Ωστόσο ενδιαφέρον έχει ποιο είναι το ελληνικό...οπλοστάσιο σε περίπτωση που η πρόεδρος της Β. Μακεδονίας εξακολουθήσει στο ίδιο μοτίβο.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 η χώρα μας μπορεί να:

  • προκαλέσει την αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις ενέργειες.
  • εγείρει διεθνή ευθύνη. Δηλαδή να ζητήσει την ενεργοποίηση της ρήτρας επίλυσης των διαφορών με βάση το άρθρο 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών, που μπορεί να προκαλέσει από την παρέμβαση του ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι και την μονομερή προσφυγή της Ελλάδας στο δικαστήριο της Χάγης
  • η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την ένταξη στην ΕΕ και τη χρηματοδότηση της Βόρειας Μακεδονίας
  • αντίμετρα όπως το εμπάργκο

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d18nrgqmxf75)

"Πυρ" ομαδόν σε βάρος της Σιλιάνοφσκα

Στην άνευ προηγουμένου πρόκληση έδωσε ηχηρή απάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση και της Βουλγαρίας, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται το γεγονός πως «πυρά» σε βάρος της η κ. Σιλιάνοφσκα συγκεντρώνει τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τον προσωρινό υπουργό Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, που έκανε λόγο για «άκυρη ορκωμοσία».

Μητσοτάκης: Προκλητική και ανεπίτρεπτη η στάση της Σιλιάνοφσκα - Δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα

Προκλητική, παράνομη και ανεπίτρεπτη χαρακτηρίζει τη στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας μια σκληρή απάντηση στην κίνηση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραλείψει τη λέξη «Βόρεια» κατά τη χθεσινή ορκωμοσία της, αντί για «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης την καλεί να επανέλθει στη νομιμότητα, μετά την προκλητική της στάση, και υπενθυμίζει ότι «κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτάται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι η προκλητική αυτή επιλογή παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Σύνταγμα της χώρας, ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον της, όπως ήδη δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει ότι «η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα».

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα.
Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων», καταλήγει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα: Οργή Αθήνας για το... σκέτο Μακεδονία: Προειδοποίηση από το Υπουργείο Εξωτερικών, αντίδραση από τη Φον ντερ Λάιεν

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Η προκλητική επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της.

Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα.

Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων.




Οι ΗΠΑ "κουνάνε" το δάχτυλο στη Βόρεια Μακεδονία

Το μήνυμα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον απόηχο των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη γειτονική χώρα.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου έγινε απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλώντας τη χώρα «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία, όπως είναι το συνταγματικό της όνομα, κατά τη διάρκεια της τελετής για την ορκωμοσία της.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανάφερε ότι «καθώς σχηματίζεται νέα κυβέρνηση και επιλέγεται ένας νέος πρωθυπουργός, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σημασία της τήρησης των διεθνών συμφωνιών και τα οφέλη της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μαρινάκης: Αντίθετη στη Συμφωνία των Πρεσπών η στάση της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας - Άμεση η αντίδραση από την Ευρώπη

Προκλητική και προσβλητική χαρακτήρισε από την πλευρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, να αποκαλέσει κατά την ορκωμοσία της τη χώρα της ως «Μακεδονία».

«Είναι αντίθετη και στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υποχρεούνται και τα δύο κράτη να εφαρμόσουν. Αυτό είναι δεδομένο και δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Επίσης, είναι κάτι το οποίο φαίνεται να δέχθηκαν πλήρως και ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίοι κινήθηκαν άμεσα, κάτι που δείχνει και τα αντανακλαστικά της χώρας μας αλλά και την απήχηση που έχει διεθνώς η Ελλάδα. Να μην το υποτιμούμε αυτό γιατί κάποτε ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Τα "πυρά" της Βουλγαρίας σε βάρος της Βόρειας Μακεδονίας: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται

Στις πλευρές που εξέφρασαν δημόσια την αντίδρασή τους για την στάση της κας Σιλιάνοφσκα και η Σόφια, με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας να την καταδικάζει, τονίζοντας σε δήλωσή του ότι: «Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν την Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογραφεί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Ρούμεν Ράντεφ συνεχίζει στη δήλωσή του ότι: «Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες» και συμπληρώνει: «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών των οποίων αποτελεί μέρος, καθώς και από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2022. Οι θεσμοί του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί».


Η εκ νέου πρόκληση από την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

Νωρίτερα, η κα Σιλιάνοφσκα, επανήλθε στην χρήση του όρου «Μακεδονία»... σκέτο, όταν, απαντώντας σε ανάρτηση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βόρεια Μακεδονία, η κ. Σελιάνοφσκα έγραψε στο Χ: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».



Σκοπιανός υπουργός Δικαιοσύνης: Άκυρη η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, υποστήριξε ότι η ορκωμοσία της κ. Σιλιάνοφσκα είναι «άκυρη», μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να συμβούν δύο τινά:
- είτε να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας
- είτε να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

upourgos_dikaiosunis_voreia_makedonia


Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων


Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας «άδειασε» τη Σιλιάνοφσκα, στέλνοντας το μήνυμα πως «Σεβόμαστε απόλυτα τη Συμφωνία των Πρεσπών», αναφέροντας στη δήλωσή του τα εξής:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Τα οφέλη αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».