Την ικανοποίησή του από την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτησή του στο facebook. Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε με μια μακροσκελή ανάρτηση να χαιρετίσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σήμερα στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κοινή δήλωση μεταξύ των δύο χωρών, το περιεχόμενο της οποίας ενισχύει το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς στάθηκε και στην σημασία που έχουν οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί σε διάφορους τομείς.

Επισήμανε επίσης την σύμπνοια μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ έκανε αναφορά στο Κυπριακό μιλώντας για βιώσιμη λύση στο νησί, βάσει των «πραγματικοτήτων» που υφίστανται στο νησί.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τα παραλειπόμενα, το παρασκήνιο, όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος στην ανάρτησή του αναφέρεται «στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας και των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα», μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια της ανάρτησής του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι αναμένει από την Ελλάδα «να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσουν οι σφαγές στη Γάζα», προτού καταλήξει σημειώνοντας πώς είναι πεποίθησή του ότι

«δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ εμάς και της Ελλάδας που να μην μπορεί να επιλυθεί».

 

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ερντογάν

«Με μεγάλη μου χαρά υποδέχτηκα τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα.

Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες και για ολόκληρη την περιοχή μας. Μετά τις σημερινές μας συνομιλίες, εκδώσαμε επίσης μια κοινή δήλωση στο πνεύμα της καλής θέλησης και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Στη δήλωση αυτή επιβεβαιώσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενίσχυση των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί σε πολλούς τομείς, όπως ο πολιτικός διάλογος, η οικονομική και εμπορική συνεργασία, η υγεία, η διαχείριση καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, οι μηχανισμοί συνεργασίας που έχουν δημιουργηθεί και το θετικό κλίμα που παρέχεται.

Εργαζόμαστε με στόχο να αυξήσουμε το διμερές μας εμπόριο, το οποίο ήταν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως περιγράφεται στη Διακήρυξη των Αθηνών, δεσμευόμαστε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας μέσω ειλικρινούς διαλόγου, καλής γειτονίας και διεθνούς δικαίου.

Η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η FETÖ, το PKK και η DHKP-C ήταν επίσης ψηλά στην ατζέντα μας. Η συνεννόησή μας με την Ελλάδα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει θέση για τρομοκρατικές οργανώσεις στο μέλλον της περιοχής μας.

Αναμένουμε ότι η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας θα συμβάλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας και των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα. Είναι σημαντικό να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου βήματος θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής μας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα για τη γενοκτονία στη Γάζα. Η ισραηλινή διοίκηση συνεχίζει να στοχοποιεί ανελέητα τη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο αθώων πολιτών, παρά τις εκκλήσεις όλων των ομάδων που έχουν συνείδηση. Μπροστά στη σφαγή περισσότερων από 35 χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων αμάχων, εκ των οποίων οι 15 χιλιάδες είναι παιδιά, η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα οι δυτικές χώρες, θα πρέπει να υψώσουν πιο δυνατά τη φωνή τους.

Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις διπλωματικές μας επαφές για να αναγκάσουμε το Ισραήλ να σταματήσει το πυρ και να αυξήσει την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Περιμένουμε από τη γειτονική μας Ελλάδα να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσουν οι σφαγές στη Γάζα.

Όταν ήμουν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, μοιράστηκα την πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ εμάς και της Ελλάδας που να μην μπορεί να επιλυθεί. Κάθε φορά που συναντιόμαστε, οι ελπίδες μας για το μέλλον της συνεργασίας μας αυξάνονται. Παρά τις διαφορές απόψεων, διατηρούμε τους διαύλους διαλόγου μας ανοιχτούς και επικεντρωνόμαστε στη θετική ατζέντα. Εύχομαι οι διαβουλεύσεις μας και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν να είναι επωφελείς για όλη την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα για τις χώρες μας.»