Κανονικός εμφύλιος ξέσπασε στη Βόρεια Μακεδονία μετά το ατόπημα της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει τη χώρα «Μακεδονία», καθώς πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων έσπευσε να «αδειάσει» τη Σκοπιανή πρόεδρο.
Μόλις λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους κρατικούς αξιωματούχους να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί όλοι οι εκλεγμένοι κρατικοί παράγοντες, θέτοντας ευθέως το βασικό ζητούμενο που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας.


Βόρεια Μακεδονία: Η ηχηρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

«Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας προς την άνευ όρων εκπλήρωση των προνοιών του Συντάγματος καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, γνωστής ως Συμφωνίας των Πρεσπών», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι τα τελευταία επτά χρόνια οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, που είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των λαών.

«Αυτά τα οφέλη είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Συνεργασίας σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπληρώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d17rqzkulgz5)


Το «άδειασμα» εκ των έσω

Εκτός όμως από το «άδειασμα» του ΥΠΕΞ των Σκοπίων -που προφανώς έγινε κατόπιν εντολών του επικεφαλής του VMRO, Χρίστιαν Μιτσκόσκι- ακολούθησε και άλλο «άδειασμα» της προέδρου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λογκ, είπε ότι κανονικά είναι άκυρη η ορκωμοσία της. «Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι είτε επανάληψη της διαδικασίας είτε η θέση του προέδρου του κράτους να αναληφθεί από τον Γιόβαν Μιτρέφσκι (πρόεδρος του Κοινοβουλίου) ως εκτελούντα χρέη προέδρου», σημείωσε σε ανάρτησή του, κάτι που σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να έχουμε εξελίξεις και η νεοεκλεγείσα πρόεδρος να αντικατασταθεί τελικά από τον πρόεδρο της Βουλής.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d18o1bvhrl9d)


Επιμένει η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα: Η «πράξη ατοµικού δικαιώµατος αυτοδιάθεσης»

Υπό το βάρος αυτών των αντιδράσεων, από την προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία η πρόεδρος έδειξε να επιχειρεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. «Στις δηµόσιες εµφανίσεις της η “Μακεδόνισσα” πρόεδρος έχει το δικαίωµα να χρησιµοποιεί το όνοµα “Μακεδονία”, ως πράξη ατοµικού δικαιώµατος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισµού, σεβόµενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώµατα και ελευθερίες. H Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα τηρήσει την επίσηµη εφαρµογή του συνταγµατικού ονόµατος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η κυρία Σιλιάνοφσκα επιµένει όµως, καθώς νωρίτερα και απαντώντας σε συγχαρητήρια ανάρτηση της πρεσβείας της Σουηδίας στη Βόρεια Μακεδονία, έγραψε στο Χ: «Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύµµαχο στο πρόσωπο της προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων». Για µία ακόµα φορά, δηλαδή, αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία». Σκέτο. Όχι Βόρεια Μακεδονία.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d18nwkelhsmh)


Τα πυρά του προέδρου της Βουλγαρίας

Την ίδια ώρα σφοδρά πυρά κατά της κυρίας Σιλιάνοφσκα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούµεν Ράντεφ.

«Η Βουλγαρία έχει επανειληµµένως δηλώσει ότι οι συµφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρµόζονται», τόνισε ο κ. Ράντεφ, στέλνοντας το µήνυµα µε βαρύνουσα σηµασία. Υπενθυµίζεται ότι το 2022 η Βουλγαρία υιοθέτησε τη λεγόµενη γαλλική πρόταση για τη συνέχιση της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, συµφωνώντας να άρει το βέτο της στην ένταξη των Σκοπίων, όταν η Βόρεια Μακεδονία εγγράψει τη βουλγαρική µειονότητα στο Σύνταγµά της.

Ωστόσο το σχέδιο αλλαγών στο Σύνταγµα της Βόρειας Μακεδονίας έχει µπλοκαριστεί εδώ και έναν χρόνο από το VMRO, πράγµα που σηµαίνει ότι τα Σκόπια δεν µπορούν να ξεκινήσουν επίσηµες συνοµιλίες για την ένταξη στην ΕΕ.