Aλλαγές σε επικεφαλής υπηρεσιών, µετά το «φιάσκο» των Αγίων Αναργύρων, προκειµένου να µην υπάρχουν φαινόµενα χαλάρωσης στη λειτουργία των Αστυνοµικών Τµηµάτων, πραγµατοποιεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, σύµφωνα µε δηµοσιογραφικές πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σκέφτεται το ενδεχόµενο να προχωρήσει σύντοµα σε σειρά αποσπάσεων εν είδει «άτυπων κρίσεων», σε µια προσπάθεια να υπάρχει διαρκής ετοιµότητα των επικεφαλής αρκετών αστυνοµικών υπηρεσιών.

Ηδη δέκα διοικητές τµηµάτων µετακινήθηκαν σε άλλα τµήµατα, όχι επειδή κρίθηκαν µη επαρκείς και αναποτελεσµατικοί, αλλά επειδή κρίθηκε αναγκαίο το να αλλάζουν πρόσωπα σε κρίσιµα πόστα. Το «ανακάτεµα της τράπουλας» από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη προς το παρόν γίνεται αποδεκτό από τους συνδικαλιστές αστυνοµικούς, οι οποίοι ωστόσο αναµένουν να δουν τις διαθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Πρόκειται άλλωστε για µια γνωστή τακτική του συγκεκριµένου υπουργού ακόµη και κατά τις προηγούµενες παρουσίες του στο -τότε υπουργείο ∆ηµόσιας Τάξης. Οι διοικητές των Τµηµάτων Ασφαλείας Παλλήνης, Χαλανδρίου, Νέας Φιλαδέλφειας, Σπάτων, Αργυρούπολης, Βύρωνα, Καλλιθέας, Ακροπόλεως, Ζωγράφου και Κορωπίου αποσπάστηκαν σε άλλα τµήµατα, ενώ ανάλογες ενέργειες αναµένεται να γίνουν και τις επόµενες ηµέρες.


Κατεβάζουν ρολά

Το πρόβληµα ωστόσο, όπως επιµένουν οι συνδικαλιστές, είναι η έλλειψη προσωπικού και όχι οι µετακινήσεις των διοικητών των τµηµάτων, καθώς οι συγκεκριµένοι δέκα που έλαβαν το έγγραφο απόσπασης είχαν υψηλές αποδόσεις στα καθήκοντά τους. ∆εν είναι µόνο το Αστυνοµικό Τµήµα Αγίων Αναργύρων το οποίο «στενάζει» από προσωπικό, αλλά πολλά άλλα τµήµατα σε ολόκληρη την Αττική που κατεβάζουν... ρολά το βράδυ, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού.

Φαίνεται πως η περίπτωση της δολοφονίας της άτυχης Κυριακής έξω από το Αστυνοµικό Τµήµα Αγίων Αναργύρων πιθανότατα να σχετίζεται, παρά τα όσα διαδίδονται για το αντίθετο από το µέγαρο της λεωφόρου Π. Κανελλοπούλου, µε τα όσα συµβαίνουν στα Αστυνοµικά Τµήµατα της χώρας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέκαθεν ήταν άνθρωπος που ζητούσε αποτελεσµατικότητα και νέες προτάσεις για την αντιµετώπιση των προκλήσεων, υποστηρίζουν οι συνεργάτες του, οι οποίοι επιµένουν πως οι αποσπάσεις που έγιναν, αλλά και αυτές που θα έρθουν, γίνονται µε γνώµονα αποκλειστικά και µόνο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τον πολίτη από την Αστυνοµία.


∆ιαρκής παρακολούθηση

Οι επόµενες µετακινήσεις, εάν τελικά επιλεγούν να γίνουν, θα αφορούν ξανά διοικητές τµηµάτων, κατά βάση στην Αττική. Στελέχη του υπουργείου παρακολουθούν τη δραστηριότητα των τµηµάτων στις λεγόµενες τουριστικές περιοχές της χώρας, µια και η καλοκαιρινή σεζόν έχει ξεκινήσει ήδη σε πολλές περιοχές. Στόχος είναι η διαρκής παρακολούθηση αποδοτικότητας των συγκεκριµένων τµηµάτων, αφού πολλά νησιά και περιοχές της χώρας ζουν µέσω του τουρισµού και συνεπώς η παρουσία της Αστυνοµί ας πρέπει να είναι συνεχής και αποτελεσµατική σε τυχόν προβλήµατα που ανακύπτουν.

Νησιά όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος, η Ζάκυνθος και η Κρήτη απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση, γι’ αυτό άλλωστε έχουν ήδη αποσπαστεί εκατοντάδες αστυνοµικοί από διάφορες περιοχές της χώρας προς τους τουριστικούς προορισµούς, ώστε να ενισχύσουν τα τοπικά τµήµατα. Οι αποσπάσεις αυτές αφορούν τους θερινούς µήνες και οι αστυνοµικοί θα βοηθήσουν το έργο των ντόπιων συναδέλφων τους, τόσο στην ασφάλεια των αεροδροµίων όσο και στις περιπολίες.

Οι αποσπάσεις αυτές ωστόσο κοστίζουν στο ελληνικό ∆ηµόσιο περίπου 4.000 ευρώ κάθε µήνα για έναν και µόνο αστυνοµικό. Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, η µετακίνηση προσωπικού σε θερινούς προορισµούς, όπου χιλιάδες ξένοι αλλά και Ελληνες τουρίστες πρέπει να νιώθουν και να είναι ταυτόχρονα ασφαλείς, είναι απαραίτητη.

Στη Μύκονο, οι αστυνοµικές δυνάµεις αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ αναµένονται και άλλοι αστυνοµικοί από ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα έχουν ως κύριο ρόλο την αποτροπή διαρρήξεων ή και τον εντοπισµό «ποντικών» που µπαίνουν στοχευµένα σε σπίτια πλούσιων τουριστών, αρπάζοντας πανάκριβα ρολόγια, κοσµήµατα και χρήµατα. Οι σπείρες Ελλήνων, Αλβανών και Ιταλών κακοποιών κάθε χρόνο κατακλύζουν το νησί, αναζητώντας πληροφορίες αλλά και τρόπους για να εισβάλουν σε σπίτιαχρυσωρυχεία. ∆εν είναι τυχαίο άλλωστε πως σχεδόν πάντοτε προκύπτει η εµπλοκή και κάποιου ντόπιου, Ελληνα ή αλλοδαπού εργαζοµένου, που έδωσε κλειδιά, κωδικό συναγερµού ή κατευθύνσεις για το πώς να µπουν οι κλέφτες και πού βρίσκονται τα πανάκριβα ρολόγια.

Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η ασφάλεια των επισκεπτών στη χώρα µας είναι ψηλά στις προτεραιότητές του. Οµως τα προβλήµατα και οι παθογένειες στη λειτουργία των αστυνοµικών υπηρεσιών, όπως ο ίδιος διαρκώς τονίζει, χρειάζονται αλλαγές στα πρόσωπα. Γι’ αυτό τον λόγο έγιναν οι 10 προαναφερόµενες αποσπάσεις των διοικητών Αστυνοµικών Τµηµάτων από τη Βορειοανατολική Αττική, το κέντρο και τα νότια προάστια και ενδεχοµένως και άλλων υψηλόβαθµων στελεχών τις επόµενες ηµέρες. Οι αποσπάσεις αυτές έγιναν µόλις τέσσερις µήνες µετά τις ετήσιες κρίσεις στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. και το µήνυµα που στέλνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πως κανείς δεν αποκτά µονιµότητα και ανά πάσα ώρα και στιγµή θα πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπου του ζητηθεί.