Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες», με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

*Διαβάστε εδώ: ΣΥΡΙΖΑ: Το διπλό στοίχηµα και η επόµενη µέρα - Αγώνας δρόμου για τον Στέφανο Κασσελάκη

«Δυστυχώς είδαμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν ανίσχυρος, ο οποίος φάνηκε να μην έχει μια σθεναρή στάση απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό. Προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στο να πει ότι απλά στεναχωρήθηκε για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Στεναχωριόμαστε για πράγματα καθημερινά, όπως για παράδειγμα να σπάσουμε ένα αντικείμενο στο σπίτι, όχι για τη μετατροπή ενός παγκόσμιου μνημείου σε τζαμί, τη στιγμή που αυτό είναι συμβολικό και αγγίζει τον ελληνισμό όπως και τον οικουμενικό πολιτισμό. Θεωρήσαμε αναιμική την αντίδραση του πρωθυπουργού. Θα μπορούσε να εκφράσει μια έντονη αποδοκιμασία και δυσαρέσκεια για το γεγονός, ούτως ώστε να γίνει σαφές στον Τούρκο ομόλογό του η έντονη απαρέσκεια της Ελλάδας για αυτό το οποίο συμβαίνει αλλά και η διάθεσή της να μην αφήσει το θέμα έτσι», επισήμανε ο Πέτρος Παππάς.


Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπήρχαν κενά στη Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία εκμεταλλεύεται η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, απάντησε: «Πιστεύουμε ότι το κενό το οποίο υπάρχει, είναι στη στρατηγική και στην πολιτική της κυβέρνησης και στο γεγονός ότι υπάρχει μια σχιζοφρενική τάση της κυβέρνησης σε σχέση με τη συμφωνία.

Από τη μια, ο πρωθυπουργός εγκαλεί την Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσει αυτά τα οποία γράφουμε στη Συμφωνία των Πρεσπών και από την άλλη το αδελφό κόμμα της ΝΔ, το VMRO δηλώνει ότι δεν θα τηρήσει τους όρους ή λέει ότι δεν θα λέει τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Στην πραγματικότητα θέλει η ΝΔ να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία και γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε τίποτα, ούτως ώστε να εμπεδωθεί αυτή η Συμφωνία;».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει το επόμενο χρονικό διάστημα τα πρωτόκολλα στη Βουλή και καλούμε τη ΝΔ να τα κυρώσει, γιατί θεωρούμε ότι ως κομμάτι της συνθήκης, πρέπει να προχωρήσει αυτή η διμερής σχέση των δύο χωρών που είναι προς όφελος της Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Αυτό το οποίο εγκαλούμε την κυβέρνηση είναι για την διαχειριστική ανεπάρκεια την οποία έχει δείξει σε όλα αυτά τα θέματα», υπογράμμισε.

Ο Πέτρος Παππάς στον Γιάννη Αργυρό "Πρωινές Ιστορίες"  14-05-24