Με αντικείμενο την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης, ο υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, βρίσκεται στα Χανιά για να παρουσιάσει τα νέα ψηφιακά εργαλεία που απλοποιούν την διαδικασία, διαμηνύοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση μετά τις 30 Νοεμβρίου. Το ποσοστό κτηματογράφησης στον νομό φτάνει μόλις το 43% όπως ειπώθηκε, με την περιοχή μας να είναι τελευταία πανελλαδικά σε πρόοδο.

Ο κ. Κυρανάκης, μίλησε σχετικά στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, λίγο πριν την σύσκεψη με τους φορείς στο Δημαρχείο Χανίων.

Κληθείς να σχολιάσει την στάση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας» και όχι στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχτούμε τέτοιου είδους προκλήσεις από την πρόεδρο της γειτονικής χώρας. Υπάρχουν διεθνείς δεσμεύσεις τις οποίες οφείλουν να σεβαστούν οι γείτονες. Σε κάθε περίπτωση, δικαιώνεται η στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχε καταθέσει πρόταση μομφής τότε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν πολύ μεγάλοι κίνδυνοι μη τήρησης.

Το πρόβλημα είναι ότι εκείνη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τι θα γίνει εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία από τη γείτονα, δέχτηκε να μπει αυτή η χώρα στο ΝΑΤΟ χωρίς να ασκήσει το δικαίωμα βέτο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει κανένα διαπραγματευτικό όπλο.

Άρα λοιπόν για ‘μάς, αυτή τη στιγμή έχει τεράστια σημασία να αναδειχθούν αυτές οι εθνικές θέσεις και διεθνείς πλέον θέσεις και η νέα ευρωβουλή που θα προκύψει και η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή να ασκήσουν πιέσεις ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Από κει και πέρα πρέπει όλοι να εργαστούμε ώστε να λειάνουμε τις πολύ αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών, ώστε και τα μακεδονικά προϊόντα και η μακεδονική γλώσσα και συνολικά η μακεδονική ιστορία να αποδωθεί σε αυτόν που είναι ιδιοκτήτη της, δηλαδή στη Β. Ελλάδα»

«Το βασικό εργαλείο όλα αυτά τα χρόνια και μετά την ιστορική άσκηση βέτο από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι, ήταν αυτή ακριβώς η απειλή της μη ένταξης. Τώρα υπάρχει η απειλή της μη ένταξης στην Ευρώπη. Εκεί επιφυλασσόμαστε πλήρως ως Ελλάδα των νομίμων δικαιωμάτων μας και ένα βέτο πάντα μπορεί να ασκηθεί ως σημαντικό όπλο στη φαρέτρα για να διασφαλίσουμε τα ιστορικά μας και εθνικά συμφέροντα»

Ψηφιακό εργαλείο κτηματογράφησης

Ο κ. Κυρανάκης, απέδωσε τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά κτηματογράφησης στις συνεχείς παρατάσεις που δίνονταν και δημιουργούσαν ένα κλίμα αναβλητικότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την γραφειοκρατία:

«Ήρθαμε να ανακοινώσουμε ένα ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα βοηθήσει πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και Δήμος maps.ktimatologio.gr απο όπου ο καθένας μπορεί να εντοπίσει το ακίνητο που θέλει να δηλώσει να δει πώς έχει αποτυπωθεί και αν συμφωνεί να το δηλώσει όπως είναι.

Αν δεν συμφωνεί μπορεί είτε να προσκομίσει τοπογραφικό σχέδιο είτε να σχεδιάσει ένα σκαρίφημα μέσω της εφαρμογής. Το μόνο που χρειάζεται μετά είναι ο τίτλος κτήσης του ή αν δεν έχει τίτλο, εκεί θα χρειαστεί τις ηλεκτρονικές δηλώσεις του Ε9 και μία ένορκη βεβαίωση ενώπιον συμβολαιογράφου ή δικηγόρου
», τόνισε ο κ. Κυρανάκης.

Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν στο κτηματολόγιο, δηλώντας τις περιουσίες τους:

«Αυτές οι περιουσίες αποκτήθηκαν με κόπους μιας ζωής. Δεν πρέπει να αψηφούμε αυτές τις διαδικασίες γιατί αυτές μας να επιτρέπουν να κατοχυρώσουμε τα περιουσιακά μας δικαιώματα ώστε να τις περάσουμε και εμείς, στα δικά μας παιδιά, στα δικά μας εγγόνια. Έτσι είναι η ζωή, προχωρά. Κι εμείς είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη η οποία δεν έχει κτηματολόγιο. Πρέπει να προχώρσουμε με αυτήν την εκκρεμότητα και να πάμε παρακάτω.»