Σε δύο μηνύματα συμπυκνώνει το πολιτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς απομένουν πλέον μόλις 25 ημέρες πριν τις κάλπες.

Διαβάστε ακόμα: Ευρωεκλογές: Η στρατηγική του Μαξίμου στον δρόμο προς την 9η Ιουνίου - Ανοίγµατα σε νέους, γυναίκες και "απολιτίκ"


Ευρωεκλογές 2024: Η πολιτική σταθερότητα και η ισχυρή φωνή της ΝΔ στις Βρυξέλλες τα διακυβεύματα

Το πρώτο, όπως το περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην περιοδεία του στον Έβρο, είναι η σημασία να έχει ισχυρή φωνή και παρουσία η Νέα Δημοκρατία στις Βρυξέλλες, με το να παραμείνει το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη. «Οι διεκδικήσεις μας στις Βρυξέλλες μπορούν να επιταχύνουν τις αλλαγές που ζητά ο τόπος. Γι’ αυτό και αυτές οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές. Όσο πιο δυνατή είναι η φωνή μας, τόσο πιο πολλά θα πετύχουμε για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες», ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος στο πρώτο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας που κυκλοφόρησε χθες, με σύνθημα «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Το δεύτερο μήνυμα είναι η πολιτική σταθερότητα και η απάντηση των ψηφοφόρων σε όσους «θέλουν να μετατρέψουν αυτές τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης». Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε πολίτες στη Μάκρη Έβρου, «το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εξαχθεί από αυτές τις ευρωεκλογές, το βράδυ της 9ης Ιουνίου, έχει μεγάλη σημασία για το αν θα μπορούμε να συνεχίσουμε με την ίδια αυτοπεποίθηση, με την ίδια ορμητικότητα, αυτές τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολιτών. Ή αν θα δώσουμε το δικαίωμα σε κάποιους να ισχυριστούν ότι κάτι άλλαξε στο πολιτικό τοπίο και εν πάση περιπτώσει η κυβέρνηση δεν έχει πια την ίδια νομιμοποίηση να συνεχίσει τη δουλειά της».


Η ειδική αποστολή Μητσοτάκη σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού συνεχίζονται αύριο, καθώς σήμερα στις 10:30 θα μιλήσει σε συνέδριο για την υγεία στο Ωδείο Αθηνών, που συνδιοργανώνεται από το ygeiamou και το «Πρώτο Θέμα», ενώ στις 18:00 ο Πρωθυπουργός θα έχει νέα ομιλία, σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, λοιπόν, έχει σειρά η περιοδεία του πρωθυπουργού στην κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα κατά σειρά σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία. Θυμίζουμε ότι στην Πιερία η Νίκη πέτυχε στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, το υψηλότερο «σκορ» της με 9,26%, ενώ αθροιστικά στα κόμματα «δεξιότερα» της ΝΔ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες κέρδισαν τότε 21,82% των ψήφων. Λίγο βορειότερα, στην Πέλλα, τα τρία αυτά κόμματα ήρθαν τέταρτο, πέμπτο και έκτο αντίστοιχα, συγκεντρώνοντας αθροιστικά 20%.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, οι Σπαρτιάτες με απόφαση του Αρείου Πάγου δεν συμμετέχουν στις εκλογές, ωστόσο η τάση στις εκλογικές αυτές περιφέρειες είναι σαφής και είναι σαφές επίσης ότι η ΝΔ επιδιώκει στις 9 Ιουνίου να την αντιστρέψει.

Η εβδομάδα αυτή ολοκληρώνεται με περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στην Αττική και συγκεκριμένα στα Βριλήσσια το Σάββατο και σειρά παίρνουν μετά η Κρήτη, η Ήπειρος και πολλά ακόμα σημεία της επικράτειας, σε μια καμπάνια που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου με ομιλία στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή 7 Ιουνίου με μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.


Ο ρόλος των στελεχών της ΝΔ στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές

Παράλληλα, πέρα από τους δώδεκα υπουργούς που έχουν αναλάβει αντίστοιχα να «τρέξουν» από μία περιφέρεια, τόσο οι υφυπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί, οι γενικοί γραμματείς, οι βουλευτές, οι θεσμικοί παράγοντες της ΝΔ και τα περιφερειακά και τοπικά κομματικά στελέχη έχουν «χρεωθεί» συγκεκριμένες περιοδείες για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, όπου αναδεικνύουν και το κυβερνητικό έργο που έχει γίνει και αυτό που υλοποιείται.

Ενδεικτικά, ο Λευτέρης Αυγενάκης βρέθηκε στην Κομοτηνή και μίλησε για τις αλλαγές που έχει πετύχει η κυβέρνηση στην ΚΑΠ, η Αλεξάνδρα Σδούκου από το Ηράκλειο ανέδειξε το γεγονός ότι «η Κρήτη καθίσταται κόμβος και πόλος διεθνών ενεργειακού και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος», ενώ η Βιβή Χαραλαμπογιάννη από την Κοζάνη δεσμεύθηκε ότι «το επόμενο διάστημα θα απορροφηθούν οι 6.000 υπάλληλοι από τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τα έτη 2022-'24 και προσδοκούμε να βοηθήσουν τους δήμους στην απορρόφηση των κονδυλίων».