Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Για τις διαδικασίες καθαρισμού λόγω αντιπυρικής περιόδου υποστήριξε ότι «ως υπουργείο έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμών με τους ανθρώπους μέσα στα δάση και προτεραιότητα αυτή τη χρονιά σε πάρα πολλά δάση της Αττικής που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά έχουν ανατεθεί όλες οι μελέτες, είναι εκατοντάδες εκατομμύρια που αφορούν αυτούς τους καθαρισμούς και δουλεύουμε».

«Οι καθαρισμοί για τους οποίους μιλάμε αφορούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της υπερβάλλουσας καύσιμης ύλης γιατί η υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη έχει μείνει στα δάση εδώ και 60 χρόνια. Το 60% των δασών είναι χωρίς καμία διαχείριση από τη Μεταπολίτευση και μετά και τώρα μόλις ξεκινάμε με το καινούργιο μοντέλο διαχείρισης δασών. Για πρώτη φορά έχουμε ανάθεση διαχειριστικών μελετών για τα δάση της Αττικής που δεν είχαν διαχειριστικές μελέτες που είναι τώρα σε εξέλιξη και φτιάξαμε τα υβριδικά σχήματα που θα μπουν και θα αρχίσουν να κάνουν διαχείριση των δασών», υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «παρά το γεγονός ότι οι αντιπυρικές δαπάνες από το κεντρικό κράτος από τα 30 εκατομμύρια πήγαν στα 100, μιλάω μόνο για πρόληψη, παρ' όλα αυτά αυτό θα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό γιατί στα 60 χρόνια που μεσολάβησαν με τα δάση εκτός διαχείρισης, δηλαδή κανένας δεν έκανε αραιώσεις, κανείς δεν έβγαζε τους πεσμένους κορμούς, τα νεκρά δέντρα κ.λπ., υπάρχει πολύ μεγάλη καύσιμη ύλη».

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  15-05-24


Ερωτηθείς αν είναι κανονικό να μην είναι σε λειτουργία η πλατφόρμα του ΥΠΕΝ για τους ελέγχους και τις αυτοψίες των οικοπέδων έναν μήνα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, απάντησε ότι «η πλατφόρμα δεν είναι κεντρικό θέμα σε αυτή την υπόθεση, η δυνατότητα που έχουμε δώσει είναι η απλή κατάθεση η ηλεκτρονική της έκθεσης. Ούτως ή άλλως το σημαντικό δεν είναι η κατάθεση της έκθεσης, είναι να γίνουν οι εργασίες. Αυτές είναι οι εργασίες αντιπυρικής προστασίας μέσα το οικόπεδο που αφορούν την προστασία του σπιτιού».

«Επειδή αυτό αφορά το σπίτι μας το ερώτημα που τίθεται είναι για να καθαρίσω να μην καεί το σπίτι μου να πληρώσω εγώ ή να πληρώσει κάποιος άλλος; Ο "άλλος" είναι ο φορολογούμενος», συμπλήρωσε.

Όπως επισήμανε, «σήμερα περνάει ο οδηγός για να έρθουν οι δήμοι και να κάνουν τους καθαρισμούς περιμετρικά των οικισμών που είναι μες στο δάσος. Θα είναι πάρα πολύ ευέλικτη η διαδικασία και θα τους επιτρέψει τουλάχιστον το 80% των καθαρισμών να το κάνουν με πόρους του κεντρικού κράτους, φτάνει να κινηθούν με ταχύτητα. Οι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτε άλλο εκτός από τα στοιχειώδη κλαδέματα και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών γύρω από το σπίτι. Το αποτέλεσμα της τεχνικής έκθεσης για φέτος που είναι υποχρεωτική είναι να κλαδέψεις γύρω από το σπίτι».

Ερωτηθείς για τις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, απάντησε ότι «θα φέρουμε τις ρυθμίσεις, ήταν έτοιμες, βγήκε μια νέα απόφαση του ΣτΕ, συνεπώς πρέπει να τη δούμε αυτή την απόφαση και θα το φέρουμε. Το πρόβλημα αφορά την απόφαση του ΣτΕ η οποία έχει δημιουργήσει μια αμφιβολία για το τι είναι νόμιμο στην εκτός σχεδίου».

«Είστε υπέρ της εκτός σχεδίου δόμησης, δεν θεωρείτε ότι η χώρα δεν σηκώνει άλλο τσιμέντο ειδικά σε προορισμούς επιβαρυμένους και δημοφιλείς;», ήταν το επόμενο ερώτημα που του τέθηκε, με τον κ. Σκυλακάκη να απαντάει ότι «το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη χώρα είναι οι αφορισμοί. «Η χώρα δεν σηκώνει άλλο τσιμέντο», αν το πάρουμε αυτό κυριολεκτικά σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να χτίζουμε. Δεχόμαστε να σταματήσουμε να χτίζουμε; Εκ των πραγμάτων πρέπει να χτίζουμε λιγότερο εκτός σχεδίου γιατί το κτίσιμο εκτός σχεδίου είναι πιο ακριβό για το κοινωνικό σύνολο και θέλει πολύ περισσότερες υποδομές και επιβαρύνεις τον άλλο και επιβαρύνεις περισσότερο το περιβάλλον για την ίδια οικιστική δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορείς να πεις ότι οι άνθρωποι θα ζούνε μόνο στις πόλεις ή σε συγκεκριμένους οικισμούς και δεν θα έχεις τουριστική δραστηριότητα, δεν θα έχεις βιομηχανική δραστηριότητα, δεν θα έχεις οικιστική δραστηριότητα αγροτική, είναι δηλαδή ένας περιορισμός της ελευθερίας του ανθρώπου και της περιουσίας, που είναι υπερβολικός, πρέπει να βρούμε επομένως μια μέση λύση, αυτή θα φέρουμε στη Βουλή».