Για το ζήτημα της δημιουργίας των θαλάσσιων πάρκων μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα γίνουν.

«Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, είναι δέσμευση περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε, δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, είναι περιβαλλοντικό θέμα, θα έπρεπε να μας ενώνει όλους», είπε ο κ. Γεραπετρίτης στο Mega.

Δημόσια διαφωνία Γεραπετρίτη - Φιντάν για τα θαλάσσια πάρκα

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν όταν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες, ενώ ο ομόλογός του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σημείωσε ότι για την Άγκυρα το συγκεκριμένο θέμα «δεν είναι ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο».

Ειδικότερα, ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφερε πως υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές στο θέμα του σχεδίου της Ελλάδας για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.

«Στην ελληνική πλευρά είπαμε πως τα θαλάσσια πάρκα είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δεν θα τα δεχτούμε. Υπήρξε κατανόηση της αρχής πως δεν πρέπει να γίνουν μονομερή βήματα, δίχως να επιλυθούν τα προβλήματα», τόνισε ο ίδιος.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1abeva95c55)

Παράλληλα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως ήταν μία επίσκεψη που κεφαλαιοποίησε το καλό κλίμα που υπάρχει.

«Είναι κέρδος που μπορούμε να συζητούμε για θέματα που διαφωνούμε. Νομίζω πως περνάμε σε μία φάση που θα έχουμε κανονική σχέση. Δεν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να έχουμε μία απόλυτη σύγκλιση, όπως και με καμία χώρα, για να είμαι ειλικρινής.

Από την άλλη πλευρά, με την Τουρκία υπάρχουν και τα ιστορικά βάρη. Εγώ είμαι εκ φύσεων διαβουλευτικός άνθρωπος και θεωρώ πως μπορούμε να βρούμε λύση για τα ζητήματα. Δουλεύουμε μεθοδικά όμως. Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν.

Πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η χάραξη των κριτηρίων και στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε το πάρκο στον χάρτη. Είναι μία σύνθετη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Η εκτίμησή μου είναι να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε εντός του 2024».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1abboryjand)

Αναφερόμενος στη Μονή της Χώρας είπε πως από το 2020 η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει μία σειρά από μνημεία σε χώρους λατρείας.

«Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση ενεργοποιήθηκε ύστερα από διαδικασία αναστήλωσης. Εμείς είχαμε αντιδράσει από το 2020. Θέσαμε το θέμα της Μονής στον Ερντογάν. Αυτό που τονίζουμε είναι πως Μονή της Χώρας έχει σπάνιους θησαυρούς. Λειτουργούσε ως μνημείο και αυτή είναι η επιδίωξή μας. Είναι ένα οικουμενικό αγαθό και πρέπει να διασφαλιστεί πως θα μπορεί να είναι προσβάσιμο για όλους. Τα ψηφιδωτά της Μονής θα πρέπει να παραμείνουν ακάλυπτα».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1abgk15k829)

Σε σχέση με τη "Γαλάζια Πατρίδα" που ίσως περιληφθεί στην ύλη των σχολικών βιβλίων είπε:

«Σε σχέση με τα σχολικά βιβλία δεν υπάρχει καμία απόφαση που να περιλαμβάνει την ύλη για τη "Γαλάζια Πατρίδα" στα σχολεία. Αυτό που υπάρχει είναι ένα σχέδιο. Θα περιμένουμε να δούμε εάν θα υιοθετηθεί. Δεν είναι ούτε 10 μήνες απ' όταν ξεκίνησε ο ελληνοτουρκικός διάλογος και γίνονται βήματα. Έχουμε σχεδόν μηδενικές παρεμβάσεις στο Αιγαίο. Πριν από τη Χάγη θα πρέπει να υπάρχει στάδιο διαπραγματεύσεων. Η οριοθέτηση είναι ένα δύσκολο ζήτημα».

Αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία και στο γεγονός πως η νέα πρόεδρος την αποκάλεσε "Μακεδονία", είπε:

«Υπάρχει ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο το οποίο εκκινεί από το ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των κρατών των δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα ήταν η χώρα που ξεκίνησε τις διαδικασίες να ενταχτούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με βάση αυτό, σήμερα είμαστε εξαιρετικά δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη.

Τα πράγματα είναι σαφή, είχαμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Αυτή τη στιγμή είναι απαίτηση του Διεθνούς Δικαίου αλλά και συνταγματική απαίτηση να τηρηθεί και να υπάρχει σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς θα είμαστε αυστηροί ως προς τη Συμφωνία. Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έλθει όταν υπάρξει πιστή εφαρμογή από τη Β. Μακεδονία. Για εμένα είναι ακατανόητη η στάση της αντιπολίτευσης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1abj9awu35d)

Είναι προφανές πως το θέμα με τον Μπελέρη δεν το έκανε η Ελλάδα και θα έπρεπε να έχει γνώση. Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να έχει υπ' όψιν του ο κ. Ράμα είναι απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1abp83j24z5)