Εναλλακτικά σχέδια και νέους τρόπους για την καθημερινή γενική εφημέρευση των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής έχουν ήδη από καιρό στη διάθεσή τους η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι διοικήσεις της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Με βάση αυτά τα εναλλακτικά σχέδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι διοικήσεις όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής έχουν πραγματοποιήσει επίσης ικανό αριθμό ασκήσεων επί χάρτου προκειμένου να εντοπιστούν τα πραγματικά προβλήματα τα οποία θα προέκυπταν ενδεχομένως στην περίπτωση κατά την οποία όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής εφημέρευαν καθημερινά και όχι σε ομάδες εφημέρευσης, σύστημα το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα και έχει αποδείξει τα πεπερασμένα όρια των δυνατοτήτων του.

Διαβάστε ακόμα: Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές έχουν και εθνική διάσταση - Δρομολογούμε επενδύσεις ΑΙ στην Υγεία


Υπουργείο Υγείας: Οι λόγοι που "φρενάρει" το πρόγραμμα καθημερινών γενικών εφημεριών

Δύο λόγοι είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν «φρενάρει» μέχρι σήμερα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην προσπάθειά της να θέσει όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής σε ένα νέο πρόγραμμα καθημερινών γενικών εφημεριών: Η ανάγκη για ριζική ανακατανομή, αλλά και για ενίσχυση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα ιδρύματα προκειμένου τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να καταστούν ικανά για να εφημερεύουν κάθε μέρα, καθώς και οι έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των διοικήσεων των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών του ΕΣΥ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, μία φωτογραφία, η οποία αποτυπώνει τον μεγάλο συνωστισμό προσερχόμενων ασθενών στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» της Αθήνας για να εξεταστούν από τους γιατρούς, έκανε χθες τον γύρο του διαδικτύου με πρωτοβουλία συνδικαλιστών γιατρών του ιδρύματος. Μάλιστα, σε γραπτή δήλωσή της η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος στο «Γ. Γεννηματάς» και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, σημειώνει με αφορμή την εικόνα στην εφημερία του νοσοκομείου: «Είναι μια εικόνα στοιβαγμένων, κατά δεκάδες, ασθενών πάνω σε φορεία, που περιμένουν ώρες για να εξεταστούν, και γιατρών και νοσηλευτών που τρέχουν πανικόβλητοι για να προλάβουν και να… χωρέσουν ανάμεσά τους ώστε να τους περιθάλψουν. Είναι μια εικόνα που δεν προέκυψε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά την έχτισαν οι πολιτικές της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, της ολοένα και βαθύτερης εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της διάλυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Για το θέμα έχει επιληφθεί ήδη ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, ο οποίος έχει ζητήσει την πλήρη ενημέρωσή του και το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την εκτέλεση της εν λόγω γενικής εφημερίας από το Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».