Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε μετά τις ευρωεκλογές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει
Το μήνυμα για την επόμενη ημέρα
"Ήρθε η ώρα να κάνουμε μεγάλα άλματα", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Το μήνυμα πως «θα είμαστε δυνατοί και την επόμενη μέρα, θα είμαστε νικητές στις ευρωεκλογές» και πως «θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στο πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών, καλώντας τους πολίτες να δώσουν απάντηση στην αντιπολίτευση στην απόπειρά της να μετατρέψει την ευρω-κάλπη σε ένα «δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης». Παράλληλα αναφέρθηκε στις τομές που προωθεί η κυβέρνηση, με κορωνίδα την επιστολική ψήφο και τη διάθεση επέκτασης της δυνατότητας αυτής στις εθνικές εκλογές, αλλά και τη θεσμοθέτηση της Δικαστικής Αστυνομίας, μια μεταρρύθμιση που είχε γίνει προσπάθεια να προχωρήσει από τα χρόνια του Όθωνα.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όπως έλεγα και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πριν από λίγο, κ. Πορτοσάλτε, προσπαθήσαμε να επεκτείνουμε και τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, όταν ψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο. Bρήκαν πρόσχημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν ούτε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές.
Αλλά καθώς βλέπετε ότι η διαδικασία μέχρι στιγμής -και νομίζω ότι έτσι θα ολοκληρωθεί κιόλας- έχει οργανωθεί με άψογο τρόπο, θεωρώ δεδομένο ότι όταν θα επιχειρήσουμε -και θα το κάνουμε άμεσα μετά τις ευρωεκλογές- να επεκτείνουμε την επιστολική για τους εκτός επικρατείας Έλληνες στις εθνικές εκλογές, τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συμφωνήσουν και θα φτάσουμε στις 200 ψήφους που απαιτούνται από το Σύνταγμα για να μπορεί αυτό να γίνει πράξη στις εθνικές εκλογές.
Για τα ζητήματα της δυνατότητας χρήσης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές εντός Ελλάδος, υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλύσουμε. Εφόσον μπορούμε να το επιλύσουμε, προφανώς και θα θελήσουμε να επεκτείνουμε και αυτή τη δυνατότητα, όπως έχει γίνει ήδη, και στους εντός επικρατείας.
Γιατί θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι σήμερα ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, ανάπηροι συμπολίτες μας, νέα παιδιά που ενδεχομένως να δουλεύουν σεζόν -έχω συναντήσει μαθητές Πανελληνίων που μου είπαν ότι θα ψηφίσουν επιστολικά, γιατί πολύ απλά δεν θέλουν εκείνη την ημέρα να πηγαίνουν στο εκλογικό κέντρο, εν μέσω εξετάσεων-, σε εκλογές χαμηλής συμμετοχής όπως είναι οι ευρωεκλογές, το γεγονός ότι δώσαμε αυτή τη θεσμική δυνατότητα να διευρύνουμε την ψήφο ενισχύει τελικά τη Δημοκρατία μας.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Έβλεπα το σποτ σας που έχετε βγάλει, το πρώτο, και θέλω να σταθώ σε ένα σημείο το οποίο μου άρεσε πολύ και το σχολίαζα νωρίς το πρωί.
Σας βλέπω, λοιπόν, να διαπιστώνετε, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ότι το βαθύ κράτος αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις και να συστήνετε στον πρωθυπουργό της χώρας να προχωρήσει σε πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις, όπως τις περιμένουμε.
Έχετε, μπορεί να πει κάποιος μια κριτική, την άκουγα χθες από τον συνάδελφό μου, τον Μάνο Βουλαρίνο -εμείς προσπαθούμε να σας τονώσουμε να προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις, κ. πρωθυπουργέ-, ότι δεν είναι και πολύ τολμηρές ή ότι οι τολμηρές αμφισβητούνται ως προς την τολμηρότητά τους και άρα πρέπει να γίνουν και άλλες περισσότερες.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Εμείς έχουμε λάβει μία εντολή στις προηγούμενες εθνικές εκλογές για πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα μας φέρουν σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Τις υλοποιούμε πιστεύω με μεγάλη συνέπεια και αν δείτε αυτά τα οποία έχουμε κάνει τους πρώτους εννέα μήνες, θα διαπιστώσετε ότι δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Με την ίδια, θα έλεγα, αυτοπεποίθηση θέλουμε να συνεχίσουμε και μετά τις ευρωεκλογές.
Γι' αυτό πιστεύω ότι και το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό: όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο περισσότερα θα μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή.
Αλλά και τόσο θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Διότι τι μας λέει η αντιπολίτευση; Δεν λέει τίποτα για την Ευρώπη, λέει ουσιαστικά «καταψηφίστε την κυβέρνηση, στείλτε μήνυμα να είναι πιο αδύναμη η κυβέρνηση την επόμενη μέρα».
Θα είμαστε δυνατοί και την επόμενη μέρα, θα είμαστε νικητές στις ευρωεκλογές και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει.
Να δώσω ένα μικρό παράδειγμα μιας μεταρρύθμισης την οποία μπορεί να μην την έχετε καν συζητήσει: βρέθηκα πριν από δύο μέρες στην Κομοτηνή, όπου εκπαιδεύονται τα πρώτα 450 στελέχη της Δικαστικής Αστυνομίας. Η Δικαστική Αστυνομία, πολύ σημαντική για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, για την ασφάλεια στα δικαστήρια, και βέβαια απαλλάσσει και την ίδια την Αστυνομία από μία αρμοδιότητα η οποία δεν θα έπρεπε να αποτελεί, θα έλεγα, κύριο έργο της Ελληνική Αστυνομίας.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Θα εξοικονομηθούν και ανθρώπινοι πόροι.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ξέρετε πότε επιχείρησε το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά να δημιουργήσει Δικαστική Αστυνομία; Το 1836, επί Όθωνα, 188 χρόνια χρειάστηκαν.
Το αναφέρω μόνο ως ένα παράδειγμα μιας μεταρρύθμισης ανάμεσα σε πολλές άλλες οι οποίες επιτέλους υλοποιούνται. Και είναι μια μεγάλη προσπάθεια να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Διότι καθώς συμπληρώνονται τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αξιολογήσουμε αυτή την πορεία.
Η Ελλάδα ωφελήθηκε πολύ από την Ευρώπη, αλλά αν συγκρίνουμε την πορεία της Ελλάδας σε σχέση με την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, χώρες που μπήκαν πολύ φτωχότερες στην Ευρώπη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπολειπόμαστε. Και ήρθε η ώρα να κάνουμε μεγάλα άλματα και τα μεγάλα άλματα…
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ωραία, θα σας δώσω δύο σε αυτή την κατεύθυνση μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι τολμηρές πραγματικά. Θα θέτατε, θα ανοίγατε θέμα για μονιμότητα σε κρατική δουλειά για νεοπροσλαμβανόμενους ανθρώπους; Όχι, δεν θέλω δηλαδή να δημιουργήσουμε αναστάτωση κοινωνική σε εκείνους οι οποίοι είναι ήδη σήμερα και εργάζονται στον κρατικό τομέα. Ως προϋπόθεση για την πρόσληψη μελλοντικών υπαλλήλων, θα ανοίγατε μια τέτοια συζήτηση;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είδατε, και εσείς δεν γνωρίζετε ότι αυτό συμβαίνει ήδη. Διότι σήμερα ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει ότι για δύο χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι δόκιμοι. Ουδέποτε αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε ουσιαστικά.
Αρχίζει να εφαρμόζεται, όμως, με τους καθηγητές και τους δασκάλους μας. Και θυμάστε ότι όταν προσλάβαμε παραπάνω από 25.000 καθηγητές είπαμε: πολύ ωραία, θα τους αξιολογήσουμε και αν κάποιοι, λίγοι θα είναι αυτοί φαντάζομαι, προκύψει από την ίδια την επαγγελματική τους διαδρομή ότι πραγματικά δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν πλήρως μετά την πάροδο της διετίας, τότε δεν θα συνεχίσουν.
Και θυμάστε τις αντιδράσεις που είχαμε για την αξιολόγηση και πόσο επιμείναμε. Θυμάστε τις αντιδράσεις που είχαμε για τις διοικήσεις των οργανισμών και των νοσοκομείων. Μας έλεγαν τότε: «μα είναι δυνατόν; Θα περάσουν από τεστ δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης τους υποψήφιους;».
Και είπα, είπαμε τότε μαζί και με την Υπουργό, «γιατί όχι; Θα το κάνουμε». Και το κάναμε. Προσήλθαν και έδωσαν τα τεστ και τα αποτελέσματα των τεστ τώρα είναι σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση την οποία θα κάνουμε. Όλες αυτές είναι μικρές…
*Άρης Πορτοσάλτε:* Θα επεκταθεί αυτό; Δηλαδή εκτός από τους καθηγητές θα το βάλετε και σε άλλους ως προϋπόθεση; Ως προϋπόθεση τουλάχιστον στα δεδομένα του ΑΣΕΠ εννοώ, με αυτή την έννοια.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όχι, ισχύει για όλους.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Για τους νεοπροσλαμβανόμενους;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ισχύει για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, απλά εφαρμόζεται για πρώτη φορά τώρα και έτσι πρέπει να γίνει.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ναι, οι κακές γλώσσες βέβαια λένε ότι πρέπει η αξιολόγηση να γίνει λίγο πιο αυστηρή αξιολόγηση.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μιλάτε σε κάποιον ο οποίος την εποχή των σκληρών μνημονίων έδωσε μάχη υπέρ της αξιολόγησης και η αξιολόγηση πια έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του Δημοσίου, ως ένα εργαλείο πρωτίστως βελτίωσης των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, όχι ως ένα εργαλείο τιμωρίας ή συνετισμού, θα έλεγα, ενδεχομένως, όχι τιμωρίας, αυτών οι οποίοι επιδέχονται βελτίωσης.
Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι πολλές φορές και μέσα από συστήματα αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών, μπορούμε να έχουμε και την άποψη των ιδίων των πολιτών και θα το επεκτείνουμε αυτό για την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Θέλω να μας λένε οι ίδιοι οι πολίτες ποια ήταν η εμπειρία τους, με πολύ απλούς τρόπους αξιολόγησης, αν εξυπηρετήθηκαν καλά, με ευγένεια, αυτά δηλαδή τα οποία μπορούν να κρίνουν. Όλα αυτά και πολλά άλλα…
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ωραία. Τις κάμερες θα τις βάλετε στους φωτεινούς σηματοδότες; Είναι το αγαπημένο μας θέμα εδώ στην εκπομπή, που το ανταλλάσουμε με τους συμπολίτες.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βεβαίως.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Κάμερες σε κάθε φωτεινό σηματοδότη, να τελειώνουμε με αυτή τη «γάγγραινα» των ατυχημάτων και των δυστυχημάτων.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα χρειαστούμε πολύ περισσότερες κάμερες και συνεργαζόμαστε ήδη με χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία…
*Άρης Πορτοσάλτε:* Θα το κάνετε δηλαδή, έρχεται;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βεβαίως. Έχουν μια μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα και διαχείριση της κυκλοφορίας. Αλλά να σας δώσω ένα παράδειγμα, επειδή μιλάμε πολύ και ξέρω ότι σας ενδιαφέρουν τα θέματα αυτά, για τα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης και γιατί…
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ήταν εδώ μόλις ο κ. Μαστρογεωργίου.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, τον άκουγα λίγο. Γιατί πράγματι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας να κάνει άλματα και να ξεπεράσει ενδεχομένως άλλες χώρες.
Δουλεύουμε αυτή τη στιγμή με μία σημαντική παγκόσμια εταιρεία, να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να εξορθολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στην Αθήνα.
Δηλαδή να έχουμε real time πληροφορίες για την κίνηση και με ένα σύστημα το οποίο -σε πρώτη φάση, πιλοτικά- θα μπορεί να μας βοηθήσει στη ροή της κυκλοφορίας. Πέρασε η εποχή πια, ξέρετε, που ένας τροχονόμος άνοιγε τον δρόμο, γιατί μπορεί να ανοίξεις τον δρόμο εδώ και να σου δημιουργήσει ένα πρόβλημα πιο κάτω. Είναι ένα μικρό μόνο παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε...
*Άρης Πορτοσάλτε:* Μου λένε ότι πρέπει να τελειώνω.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, πρέπει να φύγω για τη Μακεδονία, περιοδεία.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ναι, και στη Μακεδονία θα εγκαινιάσετε το ψηφιακό σχολείο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Και βέβαια, θα σας παρακαλούσα αύριο να δώσετε λίγο προσοχή σε αυτό το οποίο κάνουμε, στο ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο είναι μία πολύ σημαντική καινοτομία.
Πηγαίνουμε σε ένα χωριό της Ημαθίας. Δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο πια, εξαιρετικά σημαντικό για τις απομονωμένες περιοχές αλλά όχι μόνο, και για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να δαπανούν χρήματα σε φροντιστήρια. Είναι μια πολύ σημαντική καινοτομία του Υπουργείου. Θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά και νομίζω ότι θα σας ενδιαφέρει πάρα πολύ να παρακολουθήσετε αυτά τα οποία θα σας πούμε αύριο.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Συγχαρητήρια, ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή συνέχεια. Γεια σας.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα στους ακροατές σας.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στο πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών, καλώντας τους πολίτες να δώσουν απάντηση στην αντιπολίτευση στην απόπειρά της να μετατρέψει την ευρω-κάλπη σε ένα «δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης». Παράλληλα αναφέρθηκε στις τομές που προωθεί η κυβέρνηση, με κορωνίδα την επιστολική ψήφο και τη διάθεση επέκτασης της δυνατότητας αυτής στις εθνικές εκλογές, αλλά και τη θεσμοθέτηση της Δικαστικής Αστυνομίας, μια μεταρρύθμιση που είχε γίνει προσπάθεια να προχωρήσει από τα χρόνια του Όθωνα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Άρη Πορτοσάλτε
*Άρης Πορτοσάλτε:* Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, πρώτα απ' όλα. Λοιπόν, αυτό είναι μια κατάκτηση, φαντάζομαι ότι θα έρθει πια και στις εθνικές εκλογές.*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όπως έλεγα και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πριν από λίγο, κ. Πορτοσάλτε, προσπαθήσαμε να επεκτείνουμε και τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, όταν ψηφίσαμε το σχετικό νομοσχέδιο. Bρήκαν πρόσχημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσουν ούτε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές.
Αλλά καθώς βλέπετε ότι η διαδικασία μέχρι στιγμής -και νομίζω ότι έτσι θα ολοκληρωθεί κιόλας- έχει οργανωθεί με άψογο τρόπο, θεωρώ δεδομένο ότι όταν θα επιχειρήσουμε -και θα το κάνουμε άμεσα μετά τις ευρωεκλογές- να επεκτείνουμε την επιστολική για τους εκτός επικρατείας Έλληνες στις εθνικές εκλογές, τότε τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συμφωνήσουν και θα φτάσουμε στις 200 ψήφους που απαιτούνται από το Σύνταγμα για να μπορεί αυτό να γίνει πράξη στις εθνικές εκλογές.
Για τα ζητήματα της δυνατότητας χρήσης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές εντός Ελλάδος, υπάρχει ένα συνταγματικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλύσουμε. Εφόσον μπορούμε να το επιλύσουμε, προφανώς και θα θελήσουμε να επεκτείνουμε και αυτή τη δυνατότητα, όπως έχει γίνει ήδη, και στους εντός επικρατείας.
Γιατί θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι σήμερα ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, ανάπηροι συμπολίτες μας, νέα παιδιά που ενδεχομένως να δουλεύουν σεζόν -έχω συναντήσει μαθητές Πανελληνίων που μου είπαν ότι θα ψηφίσουν επιστολικά, γιατί πολύ απλά δεν θέλουν εκείνη την ημέρα να πηγαίνουν στο εκλογικό κέντρο, εν μέσω εξετάσεων-, σε εκλογές χαμηλής συμμετοχής όπως είναι οι ευρωεκλογές, το γεγονός ότι δώσαμε αυτή τη θεσμική δυνατότητα να διευρύνουμε την ψήφο ενισχύει τελικά τη Δημοκρατία μας.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Έβλεπα το σποτ σας που έχετε βγάλει, το πρώτο, και θέλω να σταθώ σε ένα σημείο το οποίο μου άρεσε πολύ και το σχολίαζα νωρίς το πρωί.
Σας βλέπω, λοιπόν, να διαπιστώνετε, ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ότι το βαθύ κράτος αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις και να συστήνετε στον πρωθυπουργό της χώρας να προχωρήσει σε πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις, όπως τις περιμένουμε.
Έχετε, μπορεί να πει κάποιος μια κριτική, την άκουγα χθες από τον συνάδελφό μου, τον Μάνο Βουλαρίνο -εμείς προσπαθούμε να σας τονώσουμε να προχωρήσετε τις μεταρρυθμίσεις, κ. πρωθυπουργέ-, ότι δεν είναι και πολύ τολμηρές ή ότι οι τολμηρές αμφισβητούνται ως προς την τολμηρότητά τους και άρα πρέπει να γίνουν και άλλες περισσότερες.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Εμείς έχουμε λάβει μία εντολή στις προηγούμενες εθνικές εκλογές για πολύ βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα μας φέρουν σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Τις υλοποιούμε πιστεύω με μεγάλη συνέπεια και αν δείτε αυτά τα οποία έχουμε κάνει τους πρώτους εννέα μήνες, θα διαπιστώσετε ότι δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος. Με την ίδια, θα έλεγα, αυτοπεποίθηση θέλουμε να συνεχίσουμε και μετά τις ευρωεκλογές.
Γι' αυτό πιστεύω ότι και το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό: όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο περισσότερα θα μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή.
Αλλά και τόσο θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτούς οι οποίοι θέλουν να μετατρέψουν τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Διότι τι μας λέει η αντιπολίτευση; Δεν λέει τίποτα για την Ευρώπη, λέει ουσιαστικά «καταψηφίστε την κυβέρνηση, στείλτε μήνυμα να είναι πιο αδύναμη η κυβέρνηση την επόμενη μέρα».
Θα είμαστε δυνατοί και την επόμενη μέρα, θα είμαστε νικητές στις ευρωεκλογές και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει.
Να δώσω ένα μικρό παράδειγμα μιας μεταρρύθμισης την οποία μπορεί να μην την έχετε καν συζητήσει: βρέθηκα πριν από δύο μέρες στην Κομοτηνή, όπου εκπαιδεύονται τα πρώτα 450 στελέχη της Δικαστικής Αστυνομίας. Η Δικαστική Αστυνομία, πολύ σημαντική για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, για την ασφάλεια στα δικαστήρια, και βέβαια απαλλάσσει και την ίδια την Αστυνομία από μία αρμοδιότητα η οποία δεν θα έπρεπε να αποτελεί, θα έλεγα, κύριο έργο της Ελληνική Αστυνομίας.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Θα εξοικονομηθούν και ανθρώπινοι πόροι.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ξέρετε πότε επιχείρησε το ελληνικό κράτος για πρώτη φορά να δημιουργήσει Δικαστική Αστυνομία; Το 1836, επί Όθωνα, 188 χρόνια χρειάστηκαν.
Το αναφέρω μόνο ως ένα παράδειγμα μιας μεταρρύθμισης ανάμεσα σε πολλές άλλες οι οποίες επιτέλους υλοποιούνται. Και είναι μια μεγάλη προσπάθεια να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Διότι καθώς συμπληρώνονται τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αξιολογήσουμε αυτή την πορεία.
Η Ελλάδα ωφελήθηκε πολύ από την Ευρώπη, αλλά αν συγκρίνουμε την πορεία της Ελλάδας σε σχέση με την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, χώρες που μπήκαν πολύ φτωχότερες στην Ευρώπη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπολειπόμαστε. Και ήρθε η ώρα να κάνουμε μεγάλα άλματα και τα μεγάλα άλματα…
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ωραία, θα σας δώσω δύο σε αυτή την κατεύθυνση μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι τολμηρές πραγματικά. Θα θέτατε, θα ανοίγατε θέμα για μονιμότητα σε κρατική δουλειά για νεοπροσλαμβανόμενους ανθρώπους; Όχι, δεν θέλω δηλαδή να δημιουργήσουμε αναστάτωση κοινωνική σε εκείνους οι οποίοι είναι ήδη σήμερα και εργάζονται στον κρατικό τομέα. Ως προϋπόθεση για την πρόσληψη μελλοντικών υπαλλήλων, θα ανοίγατε μια τέτοια συζήτηση;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Είδατε, και εσείς δεν γνωρίζετε ότι αυτό συμβαίνει ήδη. Διότι σήμερα ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει ότι για δύο χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι δόκιμοι. Ουδέποτε αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε ουσιαστικά.
Αρχίζει να εφαρμόζεται, όμως, με τους καθηγητές και τους δασκάλους μας. Και θυμάστε ότι όταν προσλάβαμε παραπάνω από 25.000 καθηγητές είπαμε: πολύ ωραία, θα τους αξιολογήσουμε και αν κάποιοι, λίγοι θα είναι αυτοί φαντάζομαι, προκύψει από την ίδια την επαγγελματική τους διαδρομή ότι πραγματικά δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν πλήρως μετά την πάροδο της διετίας, τότε δεν θα συνεχίσουν.
Και θυμάστε τις αντιδράσεις που είχαμε για την αξιολόγηση και πόσο επιμείναμε. Θυμάστε τις αντιδράσεις που είχαμε για τις διοικήσεις των οργανισμών και των νοσοκομείων. Μας έλεγαν τότε: «μα είναι δυνατόν; Θα περάσουν από τεστ δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης τους υποψήφιους;».
Και είπα, είπαμε τότε μαζί και με την Υπουργό, «γιατί όχι; Θα το κάνουμε». Και το κάναμε. Προσήλθαν και έδωσαν τα τεστ και τα αποτελέσματα των τεστ τώρα είναι σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση την οποία θα κάνουμε. Όλες αυτές είναι μικρές…
*Άρης Πορτοσάλτε:* Θα επεκταθεί αυτό; Δηλαδή εκτός από τους καθηγητές θα το βάλετε και σε άλλους ως προϋπόθεση; Ως προϋπόθεση τουλάχιστον στα δεδομένα του ΑΣΕΠ εννοώ, με αυτή την έννοια.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Όχι, ισχύει για όλους.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Για τους νεοπροσλαμβανόμενους;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ισχύει για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους, απλά εφαρμόζεται για πρώτη φορά τώρα και έτσι πρέπει να γίνει.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ναι, οι κακές γλώσσες βέβαια λένε ότι πρέπει η αξιολόγηση να γίνει λίγο πιο αυστηρή αξιολόγηση.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Μιλάτε σε κάποιον ο οποίος την εποχή των σκληρών μνημονίων έδωσε μάχη υπέρ της αξιολόγησης και η αξιολόγηση πια έχει κατοχυρωθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και του Δημοσίου, ως ένα εργαλείο πρωτίστως βελτίωσης των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, όχι ως ένα εργαλείο τιμωρίας ή συνετισμού, θα έλεγα, ενδεχομένως, όχι τιμωρίας, αυτών οι οποίοι επιδέχονται βελτίωσης.
Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι πολλές φορές και μέσα από συστήματα αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών, μπορούμε να έχουμε και την άποψη των ιδίων των πολιτών και θα το επεκτείνουμε αυτό για την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών. Θέλω να μας λένε οι ίδιοι οι πολίτες ποια ήταν η εμπειρία τους, με πολύ απλούς τρόπους αξιολόγησης, αν εξυπηρετήθηκαν καλά, με ευγένεια, αυτά δηλαδή τα οποία μπορούν να κρίνουν. Όλα αυτά και πολλά άλλα…
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ωραία. Τις κάμερες θα τις βάλετε στους φωτεινούς σηματοδότες; Είναι το αγαπημένο μας θέμα εδώ στην εκπομπή, που το ανταλλάσουμε με τους συμπολίτες.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βεβαίως.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Κάμερες σε κάθε φωτεινό σηματοδότη, να τελειώνουμε με αυτή τη «γάγγραινα» των ατυχημάτων και των δυστυχημάτων.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Θα χρειαστούμε πολύ περισσότερες κάμερες και συνεργαζόμαστε ήδη με χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία…
*Άρης Πορτοσάλτε:* Θα το κάνετε δηλαδή, έρχεται;
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Βεβαίως. Έχουν μια μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα και διαχείριση της κυκλοφορίας. Αλλά να σας δώσω ένα παράδειγμα, επειδή μιλάμε πολύ και ξέρω ότι σας ενδιαφέρουν τα θέματα αυτά, για τα θέματα της τεχνητής νοημοσύνης και γιατί…
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ήταν εδώ μόλις ο κ. Μαστρογεωργίου.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, τον άκουγα λίγο. Γιατί πράγματι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι μία τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας να κάνει άλματα και να ξεπεράσει ενδεχομένως άλλες χώρες.
Δουλεύουμε αυτή τη στιγμή με μία σημαντική παγκόσμια εταιρεία, να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να εξορθολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες στην Αθήνα.
Δηλαδή να έχουμε real time πληροφορίες για την κίνηση και με ένα σύστημα το οποίο -σε πρώτη φάση, πιλοτικά- θα μπορεί να μας βοηθήσει στη ροή της κυκλοφορίας. Πέρασε η εποχή πια, ξέρετε, που ένας τροχονόμος άνοιγε τον δρόμο, γιατί μπορεί να ανοίξεις τον δρόμο εδώ και να σου δημιουργήσει ένα πρόβλημα πιο κάτω. Είναι ένα μικρό μόνο παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε...
*Άρης Πορτοσάλτε:* Μου λένε ότι πρέπει να τελειώνω.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ναι, πρέπει να φύγω για τη Μακεδονία, περιοδεία.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ναι, και στη Μακεδονία θα εγκαινιάσετε το ψηφιακό σχολείο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Και βέβαια, θα σας παρακαλούσα αύριο να δώσετε λίγο προσοχή σε αυτό το οποίο κάνουμε, στο ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο είναι μία πολύ σημαντική καινοτομία.
Πηγαίνουμε σε ένα χωριό της Ημαθίας. Δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο πια, εξαιρετικά σημαντικό για τις απομονωμένες περιοχές αλλά όχι μόνο, και για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να δαπανούν χρήματα σε φροντιστήρια. Είναι μια πολύ σημαντική καινοτομία του Υπουργείου. Θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά και νομίζω ότι θα σας ενδιαφέρει πάρα πολύ να παρακολουθήσετε αυτά τα οποία θα σας πούμε αύριο.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Συγχαρητήρια, ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή συνέχεια. Γεια σας.
*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα στους ακροατές σας.
*Άρης Πορτοσάλτε:* Ευχαριστώ πάρα πολύ.