Ως «δημαγωγική» χαρακτήρισε την κίνηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, να σκίσει, ενώ ήταν στο βήμα της Βουλής, το ΦΕΚ της Συμφωνίας των Πρεσπών η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Πρόσθεσε, δε, πως «οι Διεθνείς Συνθήκες δεν σκίζονται ούτε καταργούνται» αυτές, λέγοντας ειδικότερα πως η Ελλάδα «στηρίζει την ύπαρξή της στις διεθνείς συνθήκες» όπως της Λωζάννης και του Μοντρέ, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να σκίζονται ή να αμφισβητώνται ή να καταργούνται συμφωνίες».

Σε σχέση με το αν η ρητορική και οι κινήσεις Βελόπουλου, όπως αυτή, πρόκειται να κοστίσει σε ψήφους στο κυβερνών κόμμα, η κ. Βούλτεψη είπε πως «δεν πρόκειται η Ν.Δ. να χάσει ψήφους».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη στα Παραπολιτικά 90,1

Η κ. Βούλτεψη, μεταξύ άλλων, επισήμανε:

Κληθείσα να σχολιάσει την κίνηση του κ. Βελόπουλου να σκίσει το ΦΕΚ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Είναι μια κίνηση δημαγωγική και εντυπωσιασμού. Ο κ. Βελόπουλος ξέρει ότι δεν βρεθεί ποτέ σε μια θέση διακυβέρνησης ώστε να χρειαστεί να κάνει όλα αυτά που λέει. Προσπαθεί να αποσπάσει ψήφους από κάποιους που θεωρεί ότι μπορεί να τον πιστέψουν γιατί είναι γνωστό ότι οι Διεθνείς Συνθήκες δεν σκίζονται ούτε καταργούνται.

Σ. ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να αμφισβητεί ή να σκίζει ή να καταργεί συμφωνίες γιατί στηρίζει την ύπαρξή της στις διεθνείς συνθήκες. Για να μπορέσει μια τέτοια Συμφωνία να καταργηθεί πρέπει να αποδειχθεί ότι αυτοί που την υπέγραψαν και την κύρωσαν, πρέπει να υπάρχει χρηματισμός, απειλή ή εκβιασμός.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι η ρητορική του κ. Βελόπουλου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών θα έχει ως αποτέλεσμα να πάρει ψήφους από τη Ν.Δ.

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Όχι, δεν θα έχει αποτέλεσμα. Φυσικά καθετί σε μια προεκλογική εκστρατεία εξαρτάται από το πόσο καθαρά εξηγούμε στον λαό τι μπορεί να γίνει και τι δεν μπορεί να γίνει και πόσο καθαρά μπορούμε να καταστήσουμε σαφές στον λαό ότι αν η Ελλάδα καταργούσε μια διεθνή Συνθήκη, εν προκειμένω αυτή, θα άρχιζε να ξηλώνεται το πουλόβερ για άλλες διεθνείς συνθήκες επί των οποίων στηρίζεται η ύπαρξή μας και αυτό δεν μπορεί να το επιτρέψει μια υπεύθυνη κυβέρνηση. Είναι μια σειρά συνθήκες πάνω στις οποίες βασιζόμαστε και η Συνθήκη της Λωζάννης και του Μοντρέ και άλλες.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι έβλαψε τη χώρα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Σε καμία περίπτωση δεν έβλαψε τη χώρα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν. Οι διαφωνίες μας είναι γνωστές και δόθηκε μάλιστα μια πολύ ξεκάθαρη αφορμή για να ακουστούν ξανά αυτά τα οποία διαφωνούμε.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα αλλάξει ποτέ τη στάση του ο κ. Ερντογάν

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Δεν είναι θέμα Ερντογάν, αυτές οι θέσεις είναι διαχρονικές της Τουρκίας.

Αναφερόμενη στην απόπειρα δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Σ.ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Πρόκειται για μια αποτρόπαιη κατάσταση, ό,τι και να συμβαίνει δεν μπορεί να οδηγούμαστε σε τέτοιες καταστάσεις. Προκαλεί αποτροπιασμό η απόπειρα δολοφονίας οποιουδήποτε, πολύ περισσότερο ενός πρωθυπουργού ο οποίος έχει εκλεγεί.