«Με τη μοναδική του εντολή, την εμπειρογνωμοσύνη, το ηθικό κύρος και μια ορισμένη ευελιξία δράσης που άλλοι μπορεί να στερούνται, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει σαφή ρόλο και σκοπό στο σημερινό διεθνές τοπίο και είναι σε θέση να αντιδράσει σε νέες προκλήσεις και να κάνει προληπτικά βήματα σε άγνωστα μέχρι σήμερα εδάφη», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, απευθυνόμενος σήμερα στην ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτή η ικανότητα και η ευελιξία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε πολυμερή θεμέλια, στην εμπιστοσύνη και τη συνεργασία με και μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και των εθνικών κοινοβουλίων.

Αν και η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας παραμένει στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης της Συνέλευσης, ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε άλλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η εκθετική αύξηση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους τους τομείς της ζωής. Εξέφρασε την ανησυχία του για τα «αυξανόμενα σημάδια δημοκρατικής οπισθοδρόμησης», όπως η διάβρωση των θεμελιωδών ελευθεριών, η αποδυνάμωση των ελέγχων και ισορροπιών, η διάδοση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους και οι προσπάθειες φίμωσης κάθε διαφορετικής φωνής.

«Η Συνέλευσή μας είναι συχνά πρωτοπόρος στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο να ζητά νέα σκέψη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να προσαρμόζει το νομικό μας πλαίσιο εάν είναι απαραίτητο και να θέτει σε εφαρμογή μηχανισμούς πολυμερούς συνεργασίας για να συνεργαστούμε για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους προς τα εμπρός», υπογράμμισε.

Ο κ. Ρουσόπουλος - κλείνοντας την επίσκεψή του - απηύθυνε χαιρετισμό προς τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Αυστριακού Κοινοβουλίου με τα οποία είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για τρέχοντα ζητήματα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας του στην Αυστρία, ο κ. Ρουσόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Αυστριακού Εθνικού Συμβουλίου καθώς και τον Διευθυντή του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) και συμμετείχε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.

Η ομιλία του Θεόδωρου Ρουσόπουλου στην Αυστρία

The address by PACE President Theodoros Rousopoulos to Austria's National Council