Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της ΜRB για τις ευρωεκλογές. Κύριο σημείο είναι η αποχή που εμφανίζεται ως ο βασικός "αντίπαλος" της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο φαίνεται ότι αυξάνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν.

Ειδικότερα, ποσοστό του 83,5% θα ψηφίσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου ενώ ποσοστό της τάξης του 12,3 % δεν θα ψηφίσει σύμφωνα με το β’ μέρος της δημοσκόπησης της MRB για το Open, που βλέπει την αποχή ως τον «δαίμονα» της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στα κριτήρια το 46,4% κρίνει ότι θα πάει γιατί τον ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά ενώ το ενδιαφέρον για την Ευρώπη απασχολεί ποσοστό του 83,4%. Η αποχή δεν λειτουργεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση ενώ ο «εχθρός» της είναι η αποχή και όχι η αντιπολίτευση. Το 32,3% πέφτει αρκετά πιο κάτω στη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με το β' μέρος της δημοσκόπησης της MRB.

Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές 2024: Απόλυτη κυριαρχία ΝΔ και Μητσοτάκη σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις - Mεγαλώνει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ

Στην αναγωγή, λόγω της αποχής κερδίζει λίγο η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Στους άνδρες η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει όπως και η Ελληνική Λύση. Τα ποσοστά είναι 27,6% ΝΔ, 11,4% ΣΥΡΙΖΑ, 12,1% ΠΑΣΟΚ και 9,9% Ελληνική Λύση.
Αναλυτικά σε ό,τι αφορά στο πώς θα ψηφίσουν οι γυναίκες, τα ποσοστά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του OPEN είναι 25,5% Νέα Δημοκρατία, 14,6% ΣΥΡΙΖΑ, 10,8% ΠΑΣΟΚ και 6,3% Ελληνική Λύση. Με το ίδιο σκεπτικό σημαντικά κερδισμένος στις γυναίκες βγαίνει ο Στέφανος Κασσελάκης, του οποίου το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν 1,5 μονάδα σε σχέση με τον μέσο Έλληνα.

Στις ηλικίες 17-34 ετών
οριακά η Νέα Δημοκρατία έρχεται τρίτο κόμμα με ποσοστό 14,5% ενώ πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,2% και το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο με 14,7% και 5,2% για την Ελληνική Λύση.

Στις ηλικίες 35-54 πρώτη έρχεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 27,3% ενώ ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 10.4%, τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 9,1% και τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 8,4%.

Στους άνω των 55, Νέα Δημοκρατία προηγείται με 34,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,8%, το ΠΑΣΟΚ με 11,2% και η ελληνική Λύση έρχεται τέταρτη με 8%.

Ανεβαίνει το ποσοστό της συσπείρωσης με 75% για τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τη συσπείρωση ενώ το ΠΑΣΟΚ αυξάνει τα ποσοστά του κατά 4 μονάδες. Πρώτο κριτήριο για το κόμμα που θα επιλέξουν οι ψηφοφόροι είναι η ακρίβεια και ακολουθούν τα εθνικά θέματα.

MRB: Συσπείρωση κομμάτων

Το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο σε συσπείρωση με 75,4%. Ακολουθεί η ΝΔ με 74,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόλις 66,9%, ωστόσο ανεβαίνει διαρκώς.

MRB: Τα τρία σημαντικότερα κριτήρια ψήφου

Σύμφωνα με την MRB, το βασικό κριτήριο της ψήφου είναι η οικονομία της Ελλάδας (58,7%), τα εθνικά θέματα (41%) και η διαχείριση θεμάτων Δικαιοσύνης (34,1%).

MRB: «Κρας τεστ» πολιτικών αρχηγών -Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα οικονομίας

Στο «κρας τεστ» των πολιτικών αρχηγών ο Κ. Μητσοτάκης κυριαρχεί, καθώς θεωρείται ικανότερος σε θέματα διαχείρισης της οικονομίας από το 30,6% των ερωτηθέντων. Ακολουθεί ο Στ. Κασσελάκης με 12,8% και ο Ν. Ανδρουλάκης με 8,7%. Κανένας από τους τρεις απαντά το 32,2%.

MRB: Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα καθημερινότητας

Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος να αντιμετωπίσει θέματα καθημερινότητας (25,5%). Ακολουθούν ο Στ. Κασσελάκης (15,2%) και ο Ν. Ανδρουλάκης με 11,6%.

MRB: Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Στην εξωτερική πολιτική, η διαφορά Μητσοτάκη είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς θεωρείται ικανότερος από το 36,3% των ερωτηθέντων. Ο Στ. Κασσελάκης είναι στο 13,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης στο 10,2%.

MRB: Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα Δικαιοσύνης

Τέλος, ως προς τα θέματα απονομής δικαιοσύνης, ο Κ. Μητσοτάκης είναι και πάλι πρώτος με 20,1%, ο Στ. Κασσελάκης είναι δεύτερος με 15,2% και ο Ν. Ανδρουλάκης βρίσκεται στην τρίτη θέση με 11%.


MRB: Πώς αξιολογούν οι πολίτες την απόφαση της Δικαιοσύνης για το Μάτι

Οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για μείζονος ενδιαφέροντος θέματα. Για το Μάτι, το 82,3% κρίνει την απόφαση αρνητικά, έναντι μόλις 7,4% που την κρίνει θετικά.

MRB: Πώς αξιολογούν οι πολίτες την απόφαση της Δικαιοσύνης για τα Τέμπη

Για τα Τέμπη, η κοινή γνώμη σε ποσοστό 86% αξιολογεί αρνητικά τις ενέργειες της Δικαιοσύνης, έναντι 6,5% που την κρίνει θετικά.

MRB: Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια ή Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία;

Τέλος, αίσθηση προκαλεί το εύρημα της ΜRB στο ερώτημα ποιο από τα δύο συνθήματα εκφράζει τους ερωτηθέντες. Το 40,6% δήλωσε ότι το εκφράζει το Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια, ενώ το 43,5% δηλώνει ότι προτιμά το Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες:

ag3
ag
ag2



ap112
ap122
ap133
ap144
ap155
ap166

 

ap99
ap66
ap77
ap88
ap33
ap44
ap55