Τα «επίχειρα της εξωτερικής της πολιτικής πληρώνει η Ν.Δ.», τόνισε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προκλητικότητα από πλευράς Σκοπίων η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Η κ. Κεχαγιά επέμεινε στην αναγκαιότητα να έρθουν στη Βουλή προς κύρωση τα τρία μνημόνια, κάτι που -όπως είπε- έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 5 χρόνια, ενώ σημείωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν τιμάται και από τις δύο πλευρές»: τόσο από τις «εθνικιστικές δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες είναι και το αδελφό κόμμα της ΝΔ στο ΕΛΚ», αλλά και «από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Σε σχέση με τις δημσοσκοπήσεις, είπε πως ο «στόχος του 17% στις ευρωεκλογές είναι απολύτως εφικτός, χωρίς να αποκλείουμε την πιθανότητα να πιάσουμε το 20άρι στις ευρωεκλογές», κάτι που αν συμβεί, «θα είναι  ένα βήμα ούτως ώστε στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί ακόμη καλύτερα και να κατακτήσει τη νίκη στις εθνικές εκλογές».

Σε σχέση με την προοπτική συμπόρευσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, τόνισε πως «οι όποιες διεργασίες θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογές και θα γίνουν από τη βάση. Από κάτω προς τα πάνω, δεν θα γίνουν σε επίπεδο κορυφής και αυτό είναι απολύτως βέβαιο».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Βούλας Κεχαγιά στα Παραπολιτικά 90,1


Μεταξύ άλλων, η Βούλα Κεχαγιά τόνισε:

Για το κλίμα που διαμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις

Β.ΚΕΧΑΓΙΑ: Βλέπω ότι η ΝΔ έχει μια πολύ μεγάλη φθορά γιατί ακόμα κι αν ισχύσουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Ν.Δ. στο 32 ή στο 33% θα έχει πέσει 8 με 10 μονάδες σε λιγότερο από έναν χρόνο από τις εθνικές εκλογές και το περίφημο 41% που της έχει δώσει την αλαζονεία που βλέπουμε σε καθημερινή βάση. Σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε ότι υπάρχει σταθερά μια ανοδική πορεία. Εμείς θεωρούμε ότι στις ευρωεκλογές ο κόσμος θα εκφραστεί πολύ πιο ευνοϊκά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε ότι ο στόχος του 17% είναι απολύτως εφικτός χωρίς να αποκλείουμε την πιθανότητα να πιάσουμε το 20άρι στις ευρωεκλογές. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, ακόμα και με τα ποσοστά που δίνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις στη Ν.Δ. ότι υπάρχει μια πολιτική ανατροπή διότι δείχνει αφενός κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων και αυτό θα είναι ένα βήμα ούτως ώστε στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί ακόμη καλύτερα και να κατακτήσει τη νίκη στις εθνικές εκλογές.

Ερωτηθείσα αν η ενδεχόμενη παραμονή στο 17% του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά μήνυμα ότι επανέρχεται ως κόμμα εξουσίας στο πολιτικό σκηνικό

Β.ΚΕΧΑΓΙΑ: Πιστεύουμε ότι θα είναι το πρώτο βήμα και ότι στις εθνικές εκλογές θα έχουμε τη ριζική ανατροπή. Έχουμε ενθαρρυντικά μηνύματα και πιστεύουμε ότι θα πάμε καλά στις ευρωεκλογές. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων θεωρώ ότι όχι μόνο θα μας δικαιώσουν, αλλά θα είναι ακόμα καλύτερα στην κάλπη. Θα αναπτυχθεί μια τέτοια δυναμική η οποία θα δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Στ. Κασσελάκη έχει προοπτική και ότι μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις εθνικές κάλπες.

Ερωτηθείσα αν θα είναι πολιτική ήττα για το κόμμα που θα έρθει τρίτο

Β.ΚΕΧΑΓΙΑ: Εξαρτάται από το ποιο θα είναι αυτό το κόμμα και ποια θα είναι τα ποσοστά που θα πάρει. Το τι συμβαίνει σε κάθε κόμμα και πώς βάζει το κάθε κόμμα τον δικό του πήχη και τι θεωρεί νίκη ή ήττα, γιατί η νίκη δεν εκφράζεται μόνο με την πρωτιά, μπορεί να εκφράζεται και με τα ποσοστά ή με μια άνοδο ή η ήττα με μια πτώση και μια εκλογική καταστροφή. Δεν μπορώ να μιλήσω αυτή τη στιγμή με εικασίες για το πού βάζει τον πήχη ο καθένας, εγώ μπορώ να σας μιλήσω για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν θα είναι τρίτος.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Β.ΚΕΧΑΓΙΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή συμφωνία, ιστορική συμφωνία η οποία θα έπρεπε να τιμηθεί και από τις δύο πλευρές. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν τιμάται από τις εθνικιστικές δυνάμεις της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίες είναι και το αδελφό κόμμα της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά δεν τιμάται και από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της καταγγελίας στην περίπτωση που η άλλη πλευρά εξακολουθεί να μη θέλει να τηρήσει τη Συμφωνία

Β.ΚΕΧΑΓΙΑ: Όχι, γιατί αυτό θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της Βόρειας Μακεδονίας και των εθνικιστικών δυνάμεων που την εκφράζουν. Θα έπρεπε να έχουν κυρωθεί τα τρία μνημόνια, αυτό δεν έπρεπε να γίνει τώρα που ήρθε στην εξουσία το VMRO, αυτό έπρεπε να γίνει στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η οποία εμπαίζει και τα πολιτικά κόμματα και το εσωτερικό του κόμματός της και όλο αυτό γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Β.ΚΕΧΑΓΙΑ: Η ΝΔ ξέρει τι γίνεται στην ευρύτερη περιοχή, ήξερε ότι έρχονται οι εθνικιστικές δυνάμεις όμορες και αδελφές δυνάμεις ως προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη συμμετοχή τους και για εσωκομματικούς λόγους δεν ήθελε να φέρει προς κύρωση τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας. Τώρα πληρώνει τα επίχειρα της εξωτερικής της πολιτικής.

Για τις δηλώσεις Ανδρουλάκη για την πιθανή συμπόρευση των κεντροαριστερών δυνάμεων

Β.ΚΕΧΑΓΙΑ: Οι όποιες διεργασίες θα γίνουν μετά τις ευρωεκλογές και θα γίνουν από τη βάση. Από κάτω προς τα πάνω, δεν θα γίνουν σε επίπεδο κορυφής και αυτό είναι απολύτως βέβαιο.

ΔΗΜ: Ο κ. Ανδρουλάκης απηύθυνε κάλεσμα στις «πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις» αφήνοντας αιχμή προς τον κ. Κασσελάκη

Β.ΚΕΧΑΓΙΑ: Ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αυτό το λησμονεί ο κ. Ανδρουλάκης, θέλοντας να υποβαθμίσει την οντότητα του κ. Κασσελάκη, μιλώντας υποτιμητικά και προσβλητικά για το κόμμα Κασσελάκη. Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει τέτοια δυναμική την οποία ευχόμαστε να αποκτήσει και το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη.

Η Βούλα Κεχαγιά στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα      17-05-24