Για τη σημασία που έχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συμμετέχει στη νομοθέτηση «του 70% των νόμων για τα κράτη-μέλη», μίλησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.ΣΚώστας Αρβανίτης στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Τόνισε, δε, την ανάγκη σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την Ευρώπη, τόσο από μισθολογικής άποψης όσο και από την άποψη του κόστους ζωής, λέγοντας πως «το ελληνικό ευρώ πρέπει να γίνει επιτέλους ισότιμο με το βελγικό ή με το ολλανδικό».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κώστα Αρβανίτη στα Παραπολιτικά 90,1

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι νομοθετικό όργανο και είναι ένας από τους τρεις βασικούς παίκτες που νομοθετούμε το 70% τουλάχιστον των νόμων για τα κράτη-μέλη.

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το ελληνικό ευρώ πρέπει να γίνει επιτέλους ισότιμο με το βελγικό ή με το ολλανδικό. Δεν είναι ισότιμο, γιατί όταν ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι €850 και ο κατώτατος μισθός στο Βέλγιο είναι €1.700 και όταν το κόστος ζωής στο Βέλγιο είναι 15% φθηνότερο και στη στέγη και στη διατροφή, το ευρώ του Βέλγου φτωχού είναι εντελώς διαφορετικό από το ευρώ του Έλληνα φτωχού. Αυτό το θέμα είναι στα χέρια των ευρωβουλευτών και για αυτό με υπερηφάνεια σας λεω ότι συμμετείχα και συνέβαλα στην καθιέρωση του ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού.

Κ.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πρέπει να πάμε στην πολιτική της σύγκλισης και πρέπει να πάμε όσο γίνεται γρηγορότερα. Στην πενταετία πρέπει να γίνονται συνεχείς κινήσεις για την σύγκλιση και κορυφαίο πράγμα όπου οφείλει το κράτος-μέλος και η ελληνική κυβέρνηση να το εντάξει στο εθνικό δίκαιο είναι ότι για να είσαι μέλος της Ευρώπης πρέπει να έχεις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Θα πρέπει δηλαδή η Ελλάδα άμεσα να προχωρήσει στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών όπου το 80% των εργαζομένων να έχει συλλογική σύμβαση εργασίας. Στην Ελλάδα μόλις το 27% έχουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απέχουμε από την Ευρώπη, πρέπει να γίνει άμεσα η σύγκλιση.

Ο Κώστας Αρβανίτης στην Νίκη Λυμπεράκη "Στον αέρα"  17-05-24