Θοδωρής Ρουσόπουλος από το Στρασβούργο: Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο και όχι ως όπλο
Τοποθέτηση στην 133η Σύνοδο της Επιτροπής των Υπουργών
Παρέμβαση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θ. Ρουσόπουλου στη Σύνοδο Κορυφής της Επιτροπής Υπουργών στο Στρασβούργο
Για την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της Ευρώπης μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόδωρος Ρουσόπουλος σε παρέμβασή του στην 133η Σύνοδο της Επιτροπής των Υπουργών στο Στρασβούργο. Παράλληλα ο κ. Ρουσόπουλος είχε συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock, την πρωθυπουργό της Λιθουανίας Ingrida Šimonytė, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και την υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Hanke Bruins Slot.
Η σύνοδος πραγματοποιείται παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των 46 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι διοργανώνουν σήμερα στο Στρασβούργο την ετήσια σύνοδό τους, ενόψει της 75ης επετείου του οργανισμού.
Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, στις προοπτικές ένταξης του Κοσόβου, θέματα που αφορούν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες μέλη του CoE, στη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης καθώς και στη δημιουργία του μητρώου ζημιών για την Ουκρανία, ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενός διεθνούς μηχανισμού αποζημίωσης των θυμάτων της ρωσικής επίθεσης.
Ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι τραγικό το γεγονός, ότι στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη πρέπει να σκεφτόμαστε τη δημιουργία αποθεμάτων τροφίμων και τη δημιουργία περισσότερων καταφυγίων. Οι νέοι Ευρωπαίοι, που θα έπρεπε να προετοιμάζονται για ένα λαμπρό μέλλον, αναγκάζονται να πάρουν τα όπλα και να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν δραστικά τις κοινωνίες μας, η τεχνητή νοημοσύνη που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο και όχι ως όπλο. [...] Η ελευθερία του συνέρχεσθαι και της έκφρασης, ο πολιτικός πλουραλισμός και ο πλουραλισμός των μέσων ενημέρωσης, η ισότητα των δικαιωμάτων, ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, όπως η ανεξάρτητη δικαιοσύνη - όλα αυτά πρέπει να προστατευθούν χωρίς κανένα συμβιβασμό».