Αρχικώς προγραμμάτιζε να έρθει από Παρασκευή, ακολούθως το άλλαξε για Σαββατοκύριακο. Μόλις κατάλαβε ότι στην Ελλάδα δεν... παίζουν, είπε ότι θα έρθει μόνο Κυριακή και τελικά κατέφθασε μεσημέρι και αποχώρησε νωρίς το απόγευμα.

Tο πολυδιαφημιζόμενο «24ωρο του Αλβανού σταρ στην Αθήνα», όπως αποκάλεσε ο Εντι Ράμα τον εαυτό του λίγο αργότερα, διήρκεσε ελάχιστες ώρες. Ο Αλβανός πρωθυπουργός προγραμμάτιζε να συμμετάσχει στη συνέλευση του ελληνικού παραρτήματος του σοσιαλιστικού κόμματός του και να μοιράσει κάρτες μέλους σε δεκάδες νέους.

Είχε κλείσει την αυλή γνωστού εστιατορίου του Γαλατσίου, όπου θα συνέτρωγε με την κουστωδία των 105 συνεργατών του, ανάμεσα στους οποίους ήταν η σύζυγός του, Λίντα, η τραγουδίστρια Ερα Ρούσι, ο επίσης Αλβανός ράπερ Νόιτζι (Noizy), οκτώ υπουργοί, κάμποσοι βουλευτές και συνεργάτες του. Μίλησε προσωπικά με την Ελένη Φουρέιρα και την Ντούα Λίπα στην Αγγλία, ζητώντας τους να τις δει από κοντά και κάπου στην άκρη του μυαλού του σκεφτόταν, μετά τον θρίαμβό του, να ανηφορίσει στην Ακρόπολη.

Ωστόσο, οι ανατροπές διαδέχτηκαν η μία την άλλη και στο τέλος αποχώρησε με το πρωθυπουργικό του αεροσκάφος λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ενώ οι περίπου 2.500 μεταφερόμενοι από την Αλβανία οπαδοί του είχαν φύγει πολύ νωρίτερα με τα πούλμαν, περνώντας τα σύνορα της Κακαβιάς μετά τα μεσάνυχτα.

Η καλή μέρα, όπως και η κακή, φαίνονται από το πρωί. Κάπως έτσι, το σχέδιο προσγείωσης στο «Ελ. Βενιζέλος» πριν από τις 9 το πρωί της 12ης Μαΐου και της μετάβασής του στην πρεσβεία της χώρας του στο Παλαιό Ψυχικό ακυρώθηκε.

Ο Εντι Ράμα έφτασε στις 12.30 και η τεράστια αυτοκινητοπομπή κατέληξε στην ολυμπιακή εγκατάσταση του Γαλατσίου (Christmas Theatre) 15 λεπτά αργότερα. Περισσότεροι από 300 αστυνομικοί διατέθηκαν για τη φύλαξή του, δεκάδες ακόμα υπάλληλοι της ΕΥΠ βρίσκονταν επί ποδός και 400-500 εργαζόμενοι σε εταιρείες φύλαξης (security) συνέδραμαν επικουρικά στη διαχείριση της ασφάλειας του κτιρίου. Ο κόσμος κατέφθανε από τις 10 π.μ. για να πιάσει θέση, αφού η ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού θα ξεκινούσε στις 11.
4264682
4264792
4264849
4264853
4264854
4264985
4264990
4265048

Έντι Ράμα: Κατέφτασαν πούλμαν από Αθήνα και περιφέρεια

Οι πιο πολλοί ήρθαν με πούλμαν που ναύλωσαν «οι φίλοι του Εντι» από διάφορες περιοχές της Αθήνας (Αιγάλεω, Πειραιάς, Λιόσια κ.τ.λ.) και από την περιφέρεια (Κόρινθος, Πύργος, Χαλκίδα κ.λπ.). Κάποιοι επέλεξαν τα οχήματά τους, ωστόσο τα δωρεάν πάρκινγκ δεν γέμισαν.

Η πλατεία, οι κερκίδες, το περιστύλιο, ακόμα και ο περίβολος είχαν κατακλυστεί από Αλβανούς που δήλωναν την επιθυμία τους να δουν τον Εντι Ράμα, τον πρώτο πρωθυπουργό της χώρας καταγωγής τους που πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ελλάδα. Ενας εξ αυτών, ο διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου του Φίερι, Κλάιντι Μάρκου, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγεται να μιλά με έναν άγνωστο και να του λέει ότι «έχει έρθει όλο το Φίερι», ενώ, χαμογελώντας, αφήνει αιχμές πως δεν ήρθαν όλοι με τη θέλησή τους. Μερικές ώρες αργότερα παραιτήθηκε. 

Κανείς δεν έτρεφε αυταπάτες για το τι επρόκειτο να συμβεί για την έλλειψη αυθορμητισμού και αμεσότητας. Διανύει ήδη τον 11ο χρόνο της πρωθυπουργίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σαλί Μπερίσα, που έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, τον κατηγορεί ευθέως για «φασιστικές και παράνομες ενέργειες σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων», ενώ υπάρχει και ένα κακό προηγούμενο με τους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα και στα Σκόπια. Στις εκλογές του Απριλίου του 2021 επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όσους από τα συγκεκριμένα δύο κράτη σκόπευαν να ταξιδέψουν στην Αλβανία και να ψηφίσουν, ακριβώς επειδή ανησυχούσε ότι θα τον «μαύριζαν»! Οι καλλιτέχνες αποζημίωσαν το πλήθος των 8.000 ατόμων. Επί μιάμιση ώρα και τα παραδοσιακά συγκροτήματα και οι νέοι τραγουδιστές ξεσήκωναν το κοινό, το οποίο αποχωρούσε σταδιακά με το που ο Ράμα ξεκίνησε τον διάρκειας μίας ώρας (!) λόγο του. Τον περίμεναν στις 11 από την κύρια μπροστινή είσοδο με σημαίες, ζωνάρια, κωνοειδή καπελάκια και μπλουζάκια με το κεφάλι του, αλλά η Αστυνομία τον έβαλε από τον πίσω χώρο των τηλεοπτικών πλατό. Στα παρασκήνια και στις δύο πρώτες σειρές κάθονταν μόνο δικοί του, όπως μόνο Αλβανοί δημοσιογράφοι και φωτογράφοι επιτρεπόταν να είναι δίπλα του