Χαρακτηριστικά «πολιτικής Vs επικοινωνίας» λαµβάνει η αναµέτρηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ µε φόντο την επόµενη των ευρωεκλογών και την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, και έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουµε την έκβασή της, καθώς θα πει πολλά για τη νέα εικόνα του πολιτικού συστήµατος.

Αν δηλαδή υπερισχύσει το ακραίο lifestyle του Στέφανου Κασσελάκη ή η επιµονή στην πολιτική από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, ενός προσώπου µε γνωστές τις µεγάλες αδυναµίες του στην επικοινωνία. Υπό αυτή την έννοια η πρόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να µιλά αποκλειστικά µε όρους πολιτικούς, όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Γιώργο Κουβαρά (ΕΡΤ), και µάλιστα «µέχρι τέλους», όπως ο ίδιος τόνισε, κρίνεται περίπου ως αυτονόητη.

Κι αυτό καθώς δεν θα ήταν διόλου συνετό από την πλευρά του να συρθεί στο «γήπεδο» του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ξέρει καλά πώς παίζεται το παιχνίδι στα social media και γενικώς έχει την έφεση να στρέφει παντοιοτρόπως τους προβολείς της δηµοσιότητας πάνω του.

Ο χαρακτήρας Ανδρουλάκη και η «περσόνα» Κασσελάκη

Επ’ αυτού στη Χαριλάου Τρικούπη προβληµατίστηκαν επί µακρόν µέχρι να καταλήξουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης, λόγω χαρακτήρα κυρίως, αδυνατεί να παίξει στο πεδίο των social media ή της ελαφριάς πολιτικής. Συνεπώς για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει άλλος δρόµος µέχρι την 9η Ιουνίου από το να αναδείξει τις προγραµµατικές αδυναµίες του τωρινού ΣΥΡΙΖΑ ισόποσα µε τη σφοδρή κριτική στη Ν∆. Από την άλλη, στην Κουµουνδούρου τα πάντα κινούνται γύρω από την περσόνα του Στέφανου Κασσελάκη, που δίνει εντέλει πολύ διαφορετικό στίγµα µε τον χαοτικό και συχνά ασύµµετρο τρόπο µε τον οποίο πολιτεύεται αλλά που µέχρι ώρας τού βγαίνει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ως ο µοναδικός πρωταγωνιστής του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, πιστεύει -όπως λένε µέσα από την Κουµουνδούρου- στην «αδιαµεσολάβητη» σχέση µε τον κόσµο µέσα από τις πυκνές και συχνά εκτός προγράµµατος εξορµήσεις, εκτιµώντας πως µπορεί να κάνει πράξη τον στόχο του 20%. Κάτι βεβαίως το οποίο άλλα στελέχη στην Κουµουνδούρου αµφισβητούν, καθώς το κοινό που εµφανίζεται στις δηµοσκοπήσεις ως ΣΥΡΙΖΑ την παραµικρή σχέση δεν έχει µε τον παραδοσιακό κόσµο της Αριστεράς και σε γενικές γραµµές κρίνεται απρόβλεπτο. Αν θα τα καταφέρει ο κ. Κασσελάκης, µένει να φανεί, πάντως οι µέχρι τώρα επιδόσεις του στους νέους, µια κατηγορία εντέλει που συµπυκνώνει τα απολιτίκ γνωρίσµατα της τωρινής εκλογικής δεξαµενής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιολογούν τη ΣΥΡΙΖΑϊκή αισιοδοξία. Στους νέους 17-34 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει µεν την πρώτη θέση, χωρίς όµως µεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, που ακολουθεί, µε τη Ν∆ να βρίσκεται στην τρίτη θέση: Σύµφωνα µε τη µέτρηση της MRB, o ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 19,2%, το ΠΑΣΟΚ, 14,7% και η Ν∆ 14,5%.

Νέου τύπου πολιτικός

Στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου δεν κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας, δεδοµένης της πολιτικής ηγεµονίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κρίνεται ωστόσο η εικόνα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού τοπίου με ορίζοντα το 2027. Αν ο Στέφανος Κασσελάκης καταφέρει τελικά να πιάσει τον στόχο του 20%, τότε αναμένονται σεισμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα γενικότερα από την παγίωση ενός νέου τύπου πολιτικού στα πράγματα, και δη αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως πρότυπου στα κοινά και στον δημόσιο χώρο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως και παρά τις δημοσκοπήσεις η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως το «φαινόμενο Κασσελάκης» θα ξεφουσκώσει μέχρι την ώρα της κάλπης έχοντας «καεί» από την υπερέκθεση, τoν εγκλωβισμό στο lifestyle και την αυτοαναφορικότητα. Και πως την ύστατη ώρα, πάνω από την κάλπη, οι ψηφοφόροι θα κινηθούν με γνώμονα τις προγραμματικές προτάσεις και την πολιτική αντί της επικοινωνίας.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή