«Η αναμέτρηση των ευρωεκλογών πρέπει να γίνει το τέλος της αλαζονείας και της στασιμότητας και η αρχή για μια βαθιά ανανέωση σε πρόσωπα, σε πολιτικές και σε θεσμούς». Με αυτά τα λόγια ο Στέφανος Κασσελάκης από τη Μακεδονία, όπου περιόδευσε το Σαββατοκύριακο, κάλεσε τους πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί.

Για τις Πρέσπες

Βρήκε ακόμη την ευκαιρία να μιλήσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τη στάση του. «Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διμερής», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν συνεχίζετε να τη θεωρείτε προδοτική, έχετε μόνο έναν δρόμο: να κάνετε αυτό που έλεγαν τα στελέχη σας - και πολλά το λένε ακόμη: "Αν το VMRO μάς δώσει την ευκαιρία, θα ακυρώσουμε τη συνθήκη", έλεγαν. Το ίδιο επιθυμούν οι δήθεν "Μακεδονομάχοι" που κατεβάζατε στους δρόμους και είναι ψηφοφόροι σας: να την ακυρώσετε. Ιδού τα Σκόπια. Πηγαίντε λοιπόν! Πηγαίντε! Όμως δεν θα το κάνετε. Και ξέρετε γιατί δεν θα το κάνετε; Γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αυτή που επιθυμούσατε ως παράταξη, όμως τότε ο Γκρούεφσκι δεν δεχόταν με τίποτα να κάνει τόσες παραχωρήσεις. Αφού λοιπόν σκοπεύετε να τηρήσετε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εθνικά επωφελή, υπάρχουν δύο ηθικά προαπαιτούμενα. Πρώτον, θα ζητήσετε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το μίσος, τον διχασμό, τη μισαλλοδοξία που εκθρέψατε προκειμένου να κερδίσετε την καρέκλα του πρωθυπουργού, φωνάζοντας κατά μιας συμφωνίας με την οποία συμφωνούσατε. Δεύτερον, θα ζητήσετε συγγνώμη από δύο ανθρώπους που τους κολλήσατε τη ρετσινιά του "εθνικού μειοδότη", την ώρα που έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον: Τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά. Είναι ηθικές προϋποθέσεις αυτές, κύριε πρωθυπουργέ. Δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα το κάνετε», τόνισε.

Τα όσα είπε για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, εντάσσονται προφανώς στη λογική της επανόρθωσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεχάσει να αναφέρει τα ονόματα των πρωταγωνιστών της Συμφωνίας Πρεσπών στις ανακοινώσεις που είχε εκδώσει τις προηγούμενες ημέρες για το θέμα.

"Ποτέ δεν σας είπαμε ψέματα"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία, πάντως, να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της Βορείου Ελλάδας προκειμένου να τους εξηγήσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με τη Συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Σας σέβομαι, διαφωνούμε μεν, αλλά ποτέ δεν σας είπαμε ψέματα. Είμαστε έντιμοι απέναντί σας. Αυτή είναι η θέση μας. Ξέρετε ποιοι είμαστε. Αυτοί όμως που ψηφίσατε σας είπαν ψέματα: σας χρησιμοποίησαν, πήρανε την ψήφο σας, σας κατέβασαν στους δρόμους και τώρα ικετεύουν για την τήρηση της Συμφωνίας. Αυτό λέγεται απόλυτος εμπαιγμός. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν ένας πολιτικός εμπαίζει έναν πολίτη σε ένα θέμα, τον εμπαίζει σε όλα: στην παιδεία, την υγεία, την ακρίβεια, την καθημερινότητα. Είναι στάση πολιτικής ηθικής αυτή;».

Κάλεσμα στον προοδευτικό κόσμο

Αίσθηση, ωστόσο, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Στέφανος Κασσελάκης απηύθυνε κάλεσμα στον προοδευτικό κόσμο για την επόμενη μέρα των εκλογών. «Απευθύνομαι σε όλο τον προοδευτικό κόσμο -τόνισε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης- και τους λέω ξεκάθαρα: ότι εάν στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να πάρει ένα πολύ καλό ποσοστό, να είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε κοντύνει επιτέλους την αλαζονεία του 41%, εμείς δεν θα είμαστε αλαζόνες στην άλλη μεριά των εκλογών, θα ανοίξουμε τις πόρτες μας, θα γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά και με αξιοκρατία θα αγκαλιάσουμε νέα μέλη, νέα στελέχη ισότιμα».

Μετεκλογική συνεργασία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «άνοιξε την πόρτα» της μετεκλογικής συνεργασίας, τονίζοντας ότι θα απευθυνθεί κατ’ αρχήν στους πολίτες αλλά και σε στελέχη άλλων χώρων. «Θα απευθυνθώ και σε στελέχη άλλων χώρων που πιστεύω ότι τα χνότα μας ταιριάζουν, που σε ένα άλλο σενάριο θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο κόμμα. Όταν δεν υπάρχουνε ουσιαστικές φιλοσοφικές και ιδεολογικές διαφορές και απλώς είναι ένα σημείο αφετηρίας για τον καθένα τα κομματικά, προφανώς αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί προς το συμφέρον της κοινωνίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει μια προεκλογική διαδικασία η οποία έχει προκύψει ύστερα από πολλές μεταβολές στον προοδευτικό χώρο με ένα κλίμα τού πώς θα ενωθούν οι προοδευτικές δυνάμεις απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επειδή ξέρω ότι πάρα πολλά θα γραφτούν και πριν και μετά τις ευρωεκλογές, θεώρησα σκόπιμο να εξηγήσω στον κόσμο με διαφάνεια τι έχω στο μυαλό μου, τι πραγματικά σκοπεύω να κάνω και κατά πόσο αυτά συνάδουν με όσα ήδη έχω κάνει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», κατέληξε.