Με «όπλο» την επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, µε την οποία ζητά την παρέµβαση των Βρυξελλών για τα φαινόµενα αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών θα προσέλθει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία πριν από τις ευρωεκλογές µεγάλη αναµέτρηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, µε αφορµή βέβαια την προ ηµερησίας συζήτηση για την ακρίβεια.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης από το ΚΑΤ, το οποίο επισκέφθηκε το Σάββατο, και συγκεκριµένα την Κλινική Χεριού-Μικροχειρουργικής Άνω Άκρου, που ανακαινίστηκε πρόσφατα, και το Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών, στο οποίο οι εργασίες ανακαίνισης είναι σε εξέλιξη, επιλέγει σταθερά να αναδεικνύει το έργο που γίνεται όχι µόνον στη δηµόσια Υγεία αλλά γενικότερα σε τοµείς που άπτονται της ποιότητας της ζωής.

«H πολιτική δεν είναι telemarketing»

Ο πρωθυπουργός παράλληλα απευθύνθηκε εκ νέου προς τα πιο συντηρητικά τµήµατα του εκλογικού σώµατος αλλά και σε όσους κινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής» εξαπέλυσε νέες αιχµές, µε το βλέµµα στα υπερδεξιά κόµµατα, κάνοντας λόγο για «πατριώτες του καναπέ» και «χριστιανόµετρα», τονίζοντας πως «η πολιτική δεν είναι telemarketing», ενώ δεν άφησε εκτός κάδρου τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. «Μπορεί κανείς να φανταστεί τον κ. Κασσελάκη να συζητά µε ξένους ηγέτες;», διερωτήθηκε. Εντός αυτής της εφ’ όλης της ύλης προεκλογικής ατζέντας, ο πρωθυπουργός επέλεξε να «σηκώσει το γάντι», αποδεχόµενος το αίτηµα της αντιπολίτευσης για προ ηµερησίας συζήτηση στη Βουλή µε αντικείµενο το φλέγον ζήτηµα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, η οποία θα πραγµατοποιηθεί την ερχόµενη Παρασκευή.

Θα πρόκειται ουσιαστικά για άτυπο ντιµπέιτ στην πορεία προς την εκλογική αναµέτρηση της 9ης Ιουνίου, έχοντας βέβαια θέσει το θέµα στο ευρωπαϊκό τραπέζι, µέσω της επιστολής του στην πρόεδρο της Κοµισιόν, ζητώντας από την ΕΕ να διερευνήσει και να παρέµβει σχετικά µε τις πολυεθνικές που χρησιµοποιούν τη µεγάλη τους ισχύ για να τιµολογούν και να χρεώνουν τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές τιµές εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Επιστολή Μητσοτάκη σε Κομισιόν

Στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει την «ασύµµετρη δύναµη που έχουν οι πολυεθνικοί κολοσσοί» στην κοινή αγορά της Ευρώπης, όπως επίσης την ανάγκη για περαιτέρω εµβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς στο πολιτικά κρίσιµο πεδίο της προστασίας των καταναλωτών και των εισοδηµάτων τους. Όλα αυτά την ώρα που η ακρίβεια στα ράφια δεν συνιστά αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα αλλά διαπερνά τις ευρωπαϊκές χώρες στο σύνολό τους. Ειδικότερα για τον ρόλο των πολυεθνικών ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει στην επιστολή του πως «διαβρώνουν το εισόδημα των πολιτών» και τονίζει ότι αποκομίζουν πάνω από 14 δισ. ευρώ ετησίως από το «καπέλο» στις διαφοροποιημένες τιμές ανά χώρα της ΕΕ. Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι πολυεθνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τη μεγάλη τους ισχύ για να τιμολογούν, να χρεώνουν μάλλον, σε διαφορετικές τιμές τα ίδια προϊόντα εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Στο θέμα της ακρίβειας αναφέρθηκε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θ. Κοντογεώργης. «Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, από 8,2% τον Ιανουάριο, κατέβηκε στο 5,4% τον Απρίλιο. Επίσης, εδώ και 1,5 χρόνο επιβλήθηκαν 3.000 πρόστιμα και 20.000.000 ευρώ έχουν εισπραχθεί ή βεβαιωθεί. Βεβαίως, το πρόβλημα επιμένει - και επιμένει σε έναν βαθμό γιατί υπάρχει το ζήτημα το οποίο ανέδειξε με την επιστολή του ο πρωθυπουργός», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης.