Δημοσκόπηση GPO για τα "Παραπολιτικά": Ανοίγει η ''ψαλίδα'' μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από 17 μονάδες η διαφορά λίγο πριν τις ευρωεκλογές
Χωρίς αντίπαλο η ΝΔ
Η αύξηση της συσπείρωσης ευνοεί τη ΝΔ, που υπερδιπλασιάζει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ - Οι μεγάλες εκπλήξεις στις δημοφιλίες των ''γαλάζιων'' υποψήφιων
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, στον δημόσιο διάλογο κυριάρχησαν έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα για όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η χώρα μας: Αλβανία, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία.
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα προκάλεσε διφορούμενες ερμηνείες στην κοινή γνώμη, όπως προκύπτει από την έρευνα της GPO για τα «Παραπολιτικά», με το 46,4% να την κρίνει θετικά έναντι 46,2% που διατυπώνει επιφυλάξεις για το ουσιαστικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης συνάντησης, αφού, παρά το θετικό κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, αυτό που έμεινε ως τελική εντύπωση είναι η συμφωνία επί των διαφωνιών που συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες όμως σε αυτή τη φάση διατυπώνονται με πιο διπλωματικό τρόπο.
Στο μέτωπο με τη Βόρεια Μακεδονία η προκλητική επιλογή της νέας προέδρου να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία» κατά την τελετή ορκωμοσίας της και η επιμονή της στη χρήση του όρου ως πράξη αυτοπροσδιορισμού έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στα ευρωπαϊκά όργανα. Η συγκεκριμένη ενέργεια δυναμιτίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία το 51,5% του συνόλου, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει τους όρους της και ενδεχομένως να επαναδιαπραγματευτεί κάποια σημεία της. Επιπλέον, το 75% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας και σε ενέργειες που υπονομεύουν την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Στα εσωτερικά θέματα, η ακρίβεια συνεχίζει να αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των ελληνικών νοικοκυριών και βασικό παράγοντα της ψήφου των ευρωεκλογών για το 57,6% του δείγματος.
Δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά: Κυρίαρχη η ΝΔ, ανακόπτεται η άνοδος της Ελληνικής Λύσης από τη Λατινοπούλου
Και σε αυτή τη μέτρηση, η Ν.Δ. εμφανίζεται κυρίαρχη, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά της από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρεί μια απόσταση περίπου δύο μονάδων από το ΠΑΣΟΚ. Σε σχέση με τη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, η Ν.Δ. αυξάνει τη συσπείρωσή της κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες, από το 66% στο 70%, αύξηση προερχόμενη κυρίως από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων της. Συνεχίζει, ωστόσο, να έχει διαρροές προς τα δεξιά της, οι οποίες πλέον διαμοιράζονται μεταξύ της Ελληνικής Λύσης και της Φωνής Λογικής, ενώ συνεχίζει να υφίσταται μια ταλάντωση ανάμεσα σε αυτήν και το ΠΑΣΟΚ, που αφορά το 1,2% του εκλογικού σώματος. Φαίνεται ότι οι απόπειρες και οι ενέργειες για περιορισμό των απωλειών στα δεξιά της έχει δημιουργήσει ένα μικρό κενό στον κεντρώο χώρο, τον οποίο προσπαθεί να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ. Τα διεκδικούμενα ποσοστά μπορεί να φαίνονται και να είναι μικρά επί του συνόλου, μία έως δύο μονάδες, ωστόσο είναι ικανά όχι να αλλάξουν τους συσχετισμούς, αλλά να επηρεάσουν τα όρια της εκλογικής επιρροής που θέτει το κάθε κόμμα. Η ανοδική πορεία για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να φτάνει στο όριό της σε αυτή τη φάση, με το ζητούμενο για τον κ. Κασσελάκη να είναι από εδώ και πέρα η διατήρηση των δυνάμεων που έχουν συσπειρωθεί γύρω του και η επιβεβαίωσή τους στην κάλπη. Και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έχει αναπτυχθεί ένας απευθείας ανταγωνισμός, που αφορά περίπου το 1% του εκλογικού σώματος, την ίδια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να περιορίσει τις διαρροές της προς τα αριστερά. Σταθερότητα τόσο για το ΚΚΕ όσο και για την Ελληνική Λύση, της οποίας όμως η άνοδος φαίνεται να ανακόπτεται σε αυτό το σημείο κυρίως από την εμφάνιση της Φωνής Λογικής της Αφρ. Λατινοπούλου, η οποία παρουσιάζεται ικανή να διεκδικήσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της δεξιάς ψήφου. Τέλος, με σοβαρές αξιώσεις για την εκλογή έδρας εμφανίζονται η «Νέα Αριστερά» και οι Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου, ο οποίος συνεχίζει να αποσπά ψήφους τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από το ΠΑΣΟΚ.
H ταυτότητα της έρευνας της GPO για τα Παραπολιτικά
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: G.P.O. ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.Ε. ΕΝΤΟΛΕΑΣ: ΟΜΙΛΟΣ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ΣΚΟΠΟΣ: Δημοσκόπηση – έρευνα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. ΧΡΟΝIKH ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 13-16/05/2024. ΔΕΙΓΜΑ: 1.200 άτομα, ηλικίας 17+ ετών. / Πραγματοποιήθηκε στο σύνολό του. ΜΈΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΊΑΣ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία κατοίκων ως προς τις περιφέρειες. ΜΈΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές και online συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και CAWI, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: ± 2,85%. Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία της μέτρησης που παρουσιάζουμε, και ειδικά η πρόθεση ψήφου, αποτελούν την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν τη δεδομένη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»