Την τρέχουσα κατάσταση στα Βαλκάνια, με έμφαση στη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή Πρωινές ιστορίες” με τον Γιάννη Αργυρό, ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Ο κος Χατζηβασιλείου εξέφρασε ανησυχία για τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, τονίζοντας ότι το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια και να απομακρύνει τις χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει φάρος σταθερότητας, υποστηρίζοντας την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση τήρησης των δεσμεύσεων και των ευρωπαϊκών προτύπων.

Για τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου καταδίκασε την "ωμή και απαράδεκτη λεκτική πρόκληση" της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία χρησιμοποίησε τον όρο "Μακεδονία" στην ορκωμοσία της.

Επεσήμανε την άμεση αντίδραση της ΕΕ και του δυτικού κόσμου, τονίζοντας ότι η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να τηρήσει το συμφωνηθέν πλαίσιο για να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Κάλεσε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να "συνέλθει" και να αντιληφθεί τις συνέπειες των αποφάσεων της για το μέλλον των πολιτών της.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με την αστάθεια στα Βαλκάνια

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Δεν μπορούμε να είναι κανείς βέβαιος για το ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος της Μόσχας πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι τα τελευταία χρόνια το Κρεμλίνο έχει επιχειρήσει πολλές φοράς να αναμειχθεί στα Βαλκανικά ζητήματα προσπαθώντας να αποτραβήξει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων από την Ευρώπη και να τις φέρει πιο κοντά του.

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Η Ελλάδα ήταν και παραμένει φάρος σταθερότητας στην περιοχή. Είμαστε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής των δυτικών Βαλκανίων, όλων των χωρών όμως υπό την ελάχιστη προϋπόθεση ότι όλες αυτές οι χώρες οφείλουν να τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και βέβαια να πετύχουν τα στάνταρτ που έχει θέσει η ΕΕ. Αν μερικές κυβερνήσεις επιλέγουν να παίζουν το παιχνίδι του Κρεμλίνου και να απομακρύνονται από τον ευρωπαϊκό δρόμο δυστυχώς είναι βλαβερό πρώτα για τους ίδιους τους λαούς τους.

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Μόλις η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποίησε την ωμή και απαράδεκτη λεκτική της πρόκληση χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία σκέτο κατά την ορκωμοσία της αντέδρασαν ακαριαία και η ΕΕ αλλά και ο δυτικός παράγον στο σύνολό του. Όλο το δυτικό μπλοκ έχει στείλει σαφές μήνυμα στα Σκόπια ότι αν επιθυμούν να διαβούν τον ευρωπαϊκό δρόμο οφείλουν πάση θυσία να τηρήσουν το συμφωνηθέν πλαίσιο.

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Αν πραγματικά θέλουν ευρωπαϊκό δρόμο να συνετιστούν, να αντιληφθούν ποιο είναι το μέλλον τους και να αντιληφθούν επίσης ότι κάθε απόφαση που θα λάβουν θα έχει συνέπειες για το μέλλον των πολιτών τους. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας, έχουμε πει ότι αυτή η Συμφωνία είναι προβληματική και δυστυχώς η ΝΔ δικαιώνεται σήμερα γιατί τότε ήταν βάσιμες οι διαφωνίες της όμως εφόσον η Συμφωνία αυτή έχει υιοθετηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων είναι η συμφωνία που ρυθμίζει το σημερινό πλαίσιο και πρέπει η γειτονική ώρα να καταλάβει ότι αν θέλει ευρωπαϊκή προοπτική είναι υποχρεωμένη να σέβεται το διεθνές πλαίσιο.

Αναφορικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση των επιμέρους πρωτοκόλλων της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τ.ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: Όταν στη γειτονική χώρα έχουμε τέτοιες παραβιάσεις, τέτοιες εθνικιστικές εξάρσεις είναι φαιδρό να έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και να ζητάει άρον -άρον την ψήφιση των συνοδευτικών μνημονίων τα οποία σήμερα είναι ένας εναπομείνας μοχλός στα χέρια της ελληνικής διπλωματίας. Ας συνέλθουν ως αντιπολίτευση, ας καταλάβουν τι είναι αυτά τα οποία λένε και ας φύγουν από τη σφαίρα του σουρελισμού και ας έρθουν στην πραγματική διάσταση.

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου  στον Γιάννη Αργυρό "Πρωινές Ιστορίες"                     20-05-24