Τον Νοέμβριο θα εγκαινιαστεί η λειτουργία της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης και στη μελέτη επέκτασής του που εκπόνησε η εταιρεία Ελληνικό Μετρό δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη της Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να βγει, επιτέλους, η συγκεκριμένη περιοχή από την απομόνωση δεκαετιών, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,, από το Καραπάντσειο Πνευματικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπου παρουσίασε τη Μελέτη Επέκτασης του Μετρό στη συμπρωτεύουσα.

«Σε έξι μήνες από τώρα θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους επισκέπτες το πιο σύγχρονο, κατά πάσα πιθανότητα, σίγουρα το πιο όμορφο μετρό οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πόλης. Και το λέω αυτό σε μία πόλη η οποία έχει δοκιμαστεί πολύ από προσδοκίες οι οποίες διαψεύστηκαν στο παρελθόν. Το μετρό Θεσσαλονίκης, επιτέλους, γίνεται πράξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

4278221
4278222

Η Μελέτη αυτή προβλέπει μέχρι το 2040 την κατασκευή δύο γραμμών μετρό, συνολικού μήκους 48 χιλιομέτρων με 44 σταθμούς, που θα καλύπτουν όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και τη γύρω ζώνη και θα εξυπηρετούν καθημερινά 678.000 επιβάτες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να πολιτικοποιούνται οι συζητήσεις γι' αυτά τα έργα, γιατί, όπως παρατήρησε, «τα δεδομένα είναι αυτά τα οποία θα μας υποδείξουν πού πρέπει να πάμε το μετρό και με ποια προτεραιότητα θα πρέπει να σχεδιαστούν τα επόμενα έργα». Παράλληλα τόνισε ότι και σε αυτά τα έργα το αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ορατό και αυτό θα πρέπει να το σκεφτούν οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

*Διαβάστε εδώ: Το στοίχημα Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη, το ''αθλητικό άρωμα'' της επίσκεψής του και τα θετικά δείγματα γραφής Αγγελούδη


Τι είπε για τον ΠΑΟΚ και τα μέτρα στα γήπεδα

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στην παρουσίαση της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης δίνοντας συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος. «Τα συγχαρητήρια του Χρήστου Σταϊκούρα έχουν μεγαλύτερη σημασία, καθώς προέρχονται από οπαδό της ΑΕΚ», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός. «Προσεγγίζουμε και σε αυτόν τον τομέα την Ευρώπη και φαίνεται ότι δικαιώθηκαν οι δύσκολες αποφάσεις για τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος», πρόσθεσε.

«Αισθάνομαι προσωπικά δικαιωμένος για το γεγονός ότι οι δύσκολες αποφάσεις τις οποίες πήραμε και αφορούσαν τον τρόπο διεξαγωγής του Πρωταθλήματος φαίνεται, τελικά, να δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θυμάστε, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα γήπεδα για 2 μήνες, ως ότου τοποθετηθούν οι κάμερες, δρομολογηθεί η λύση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αυτοματοποιηθούν οι ποινές για κάθε είδους παράβαση. Και παρά το γεγονός ότι είχαμε εξαιρετικά ανταγωνιστικό Πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε στην κυριολεξία στην τελευταία αγωνιστική και αυτό προφανώς πάντα μπορεί να αυξάνει τα πάθη, η εικόνα των γηπέδων από τότε που ξεκίνησε πάλι το πρωτάθλημα είναι μία εικόνα που προσομοιάζει περισσότερο με ευρωπαϊκά γήπεδα. Πιστεύω ότι και στο ποδόσφαιρο σταδιακά γινόμαστε Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός όταν συνεχάρη τον ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος καταχειροκροτήθηκε. Αμέσως μετά αναφέρθηκε και στην ομάδα του Άρη, λέγοντας πως για τους δυσαρεστημένους Θεσσαλονικείς από το χθεσινό αποτέλεσμα υπάρχει μία ευκαιρία ακόμη στον τελικό του Κυπέλλου.

mhtsotakis_gia_metro_thessalonikis4278224-001
mhtsotakis_gia_metro_thessalonikis4278227-002
mhtsotakis_gia_metro_thessalonikis4278229-003
mhtsotakis_gia_metro_thessalonikis4278230-004


Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε έξι μήνες θα παραδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης το πιο σύγχρονο και όμορφο μετρό ευρωπαϊκής πόλης

«Η κυβέρνηση επενδύει στη βιώσιμη αστική κινητικότητα για τα μέσα μεταφοράς. Η Αττικό Μετρό μετονομάστηκε σε Ελληνικό Μετρό, αφού διαχειρίζεται και το έργο της Θεσσαλονίκης και σε έξι μήνες θα παραδοθεί στους πολίτες το πιο σύγχρονο και όμορφο μετρό ευρωπαϊκής πόλης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν σταματούμε εδώ. Ο σκοπός της μελέτης που εκπόνησε η Αττικό Μετρό είναι τεκμηριωμένη και υποδεικνύει τις προτεραιότητες της επόμενης ημέρας για την επέκταση του μετρό και τη διάδραση με τα αστικά λεωφορεία, καθώς και τον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα. Οι συζητήσεις αυτές δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η βορειοδυτική Θεσσαλονίκη επιτέλους βγαίνει από απομόνωση δεκαετιών», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον για δήμους που ίσως να αυτοπροσδιορίζονταν ως κατώτερου Θεού».

«Σε περιβάλλον δημογραφικής συρρίκνωσης προτεραιοποιούμε την επέκταση του μετρό, ενώ σε αντίθεση με τον υφυπουργό Υποδομών, θα κάνω πολιτική παρατήρηση, η οποία σχετίζεται με τις ευρωεκλογές, αφού το αποτύπωμα της Ευρώπης το βλέπουμε και στο μετρό και στη δυνατότητα διεκδίκησης της χώρας για έργα υποδομής και χρηματοδότηση που πατά στο κύρος της πατρίδας μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

6226627
6226628
6226635
6226672