Ένα από τα πιο φιλόδοξα στοιχήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά άμεσα τη θητεία της επόμενης Ευρωβουλής, είναι η διπλή δέσμευση για δραστική μείωση των ρύπων CO2 μέχρι το 2030 και επίτευξη του Net Zero (μηδενικές καθαρές εκπομπές CO2) μέχρι το 2050. Για την Ελλάδα ειδικά, η ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελεί μόνο κοινοτική επιταγή, αλλά μια τεράστια ευκαιρία, λόγω του στρατηγικού πλεονεκτήματος που παρουσιάζει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

*Διαβάστε εδώ: Βασίλης Σακελλάρης στα Παραπολιτικά: ''Ο έρωτας µε την πολιτική ήρθε µε την πρώτη µατιά''

Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, της χαρίζει πολύ υψηλούς συντελεστές φορτίου τόσο στην ηλιακή όσο και στην αιολική ενέργεια. Τί είναι όμως ο συντελεστής φορτίου και γιατί είναι τόσο σημαντικός; Ας υποθέσουμε ότι τοποθετούμε δύο πανομοιότυπα φωτοβολταϊκά πάρκα, ένα στην Ελλάδα και ένα στην Γερμανία. Τα δύο αυτά πάρκα έχουν τις ίδιες ακριβώς τεχνικές προδιαγραφές, καθώς και το ίδιο κόστος επένδυσης. Το ηλιακό δυναμικό όμως, δηλαδή η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχονται, διαφέρει σημαντικά. Κατά τον χρόνο ζωής των δύο αυτών επενδύσεων, λοιπόν, το πάρκο στην Ελλάδα θα παράξει υπερδιπλάσια ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι αυτό στην Γερμανία. Συνεπώς, το κόστος παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερο από το κόστος παραγωγής στην Γερμανία. Πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημα;

1) Μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην κεντρική Ευρώπη και την Γερμανία.

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν, ότι η παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με σκοπό την μεταφορά και κατανάλωση της στην βορειότερη Ευρώπη, είναι πολύ οικονομικότερη σε σύγκριση με την απευθείας παραγωγή της στις καταναλώτριες χώρες. Η διαφορά του κόστους παραγωγής δηλαδή είναι τόσο μεγάλη, που κάνει οικονομικά συμφέρουσα την επένδυση σε γραμμές μεταφοράς υψηλής ισχύος και μεταφορά της ενέργειας από την περιοχή χαμηλού κόστους στις περιοχές υψηλού κόστους και μεγάλης ζήτησης. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη συνολικά, αλλά και μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση μάλιστα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με κοινοτικούς πόρους, εάν ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

2) Παραγωγή και εξαγωγή πράσινου υδρογόνου.

Το 2023, για πρώτη φορά στην ενεργειακή ιστορία της Ένωσης, ανακηρύχθηκαν έργα κοινού Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, δηλαδή επιλέξιμα προς κοινοτική χρηματοδότηση, που αφορούν το υδρογόνο. Από όλους τους τύπους υδρογόνου, αυτό με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και το πιο μακρόπνοο μέλλον είναι το πράσινο υδρογόνο, που παράγεται από ηλεκτρόλυση του νερού με χρήση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Το πλεονέκτημα της Ελλάδα στις ΑΠΕ, την καθιστά ιδανική τοποθεσία για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, συνεπώς και ιδανικό προορισμό επενδύσεων στην εγκατάσταση ηλεκτρολυτών μεγάλης κλίμακας και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων εξαγωγής.

Τα παραπάνω σημεία παρουσιάζουν ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Αποτελούν win-win δράσεις για την Ελλάδα, και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η δε υλοποίηση τους προϋποθέτει μια πολιτική συζήτηση που στα ευρωπαϊκά όργανα έχει ήδη αρχίσει, και οφείλουμε να είμαστε εκεί.

*Ο κ. Σακελλάρης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»