Η μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους βρίσκεται για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών, με την προσοχή τόσο των εγχώριων όσο και των εξωτερικών δρώντων να στρέφεται στη Βόρεια Ελλάδα. Το παράδειγμα των βουλευτικών εκλογών του 2023, πριν από έναν χρόνο, αποτελεί, σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγό τόσο για τις κρατικές υπηρεσίες όσο και για συμμαχικές δυνάμεις της Ελλάδας, αναδεικνύοντας έτσι τον ρόλο του Αγίου Ορους στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και των ορθόδοξων κρατών.

Επίσκεψη Τσούνη στο "περιβόλι της Παναγίας"

Ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, όπως αποκάλυψε η στήλη «Big mouth», αναμένεται το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί το «περιβόλι της Παναγίας», όχι για πρώτη φορά, και μεταξύ των μονών όπου θα διανυκτερεύσει θα είναι και εκείνη της Σίμωνος Πέτρας. Πρόκειται για μονή την οποία είχε επισκεφθεί και ο υφυπουργός των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, πρώην πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, όσο βρισκόταν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Το ταξίδι του Τζορτζ Τσούνη στο Αγιον Ορος έρχεται σε συνέχεια της προγραμματισμένης επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, τον περασμένο Ιανουάριο στις Μονές Σίμωνος Πέτρας, Ξενοφώντος και Φιλοθέου του Αγίου Ορους.

Άγιον Ορος και εκλογές

Το Αγιον Ορος είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δηµοσιότητας τη χρονική περίοδο µεταξύ των δύο εκλογικών αναµετρήσεων το 2023, με την έντονη φηµολογία του περασµένου καλοκαιριού για εµπλοκή συγκεκριµένων µονών στις βουλευτικές εκλογές, που είχε αποτέλεσµα να τοποθετηθούν δηµοσίως για να διαψεύσουν τις φήµες. Την ίδια περίοδο, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ είχε τονίσει ότι υπήρχαν μοναχοί που κατηύθυναν πιστούς τι να ψηφίσουν στις εκλογές, κάνοντας λόγο για «πλοκάμια» του κόμματος «Νίκη» μέσα στο Αγιον Ορος. «Ολο αυτό το σύστημα έχει σαν αποκούμπι όντως τον ρωσικό παράγοντα. Ζουν αυτό το μύθευμα του ξανθού γένους», είχε τονίσει, αποκαλύπτοντας τη διαρκή προσπάθεια της Μόσχας να επηρεάσει πρόσωπα και καταστάσεις.

Το περασµένο καλοκαίρι η Μονή Φιλοθέου βρέθηκε στο επίκεντρο ερευνών σχετικά µε 12 ρωσικά εµβάσµατα στο Αγιον Ορος, ορισµένα εκ των οποίων ξεπερνούσαν τα 100.000 ευρώ, που µπλοκαρίστηκαν από τις Αρχές ως ύποπτα, µε τις έρευνες να κινούνται γύρω από την πιθανότητα να λειτουργούσε ως «ξέπλυµα» χρήµατος, ώστε Ρώσοι υπήκοοι να αποφύγουν το ολοσχερές «πάγωµα» των περιουσιών τους και να έχουν κεφάλαιο κίνησης. Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Αγιον Ορος είναι διαρκές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όπως και άλλων χωρών, όπως η Ρωσία, η Σερβία και η Βουλγαρία. Εκεί υπάρχουν άλλωστε και η ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήµονος, η σερβική Μονή Χιλανδαρίου, όπως και η βουλγαρική Μονή Ζωγράφου. Στην τελευταία, το διήμερο 10 και 11 Μαΐου πραγματοποίησε προσκύνημα αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ, τον οποίο συνόδευαν οι υπηρεσιακοί υπουργοί Παιδείας και Επιστήμης, Γκαλίν Τζοκόφ, Πολιτισμού, Ναϊντέν Τοντόροφ, Τουρισμού, Εβτίμ Μιλόσεφ, Γεωργίας και Τροφίμων, Γκεόργκι Ταχόφ, καθώς και βουλευτές.

Ορθοδοξία: Σημαντικός πόλος στους νέους δρόμους θεσμικής συμπόρευσης Αθήνας - Ουάσινγκτον

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, η διαρκής ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα, η πολύπλευρη επικοινωνία και επαφή με τον εκκλησιαστικό παράγοντα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και η κομβική γεωστρατηγική και οικονομική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, και μάλιστα εν μέσω της παρούσας κρίσιμης συγκυρίας, δίνουν μια άκρως διαφορετική -σε σχέση με το παρελθόνδιάσταση στην επίσκεψη του κ. Τσούνη. Εξάλλου, ο σημερινός Αμερικανός πρέσβης έχει ανοίξει με την παρουσία του νέους δρόμους θεσμικής συμπόρευσης μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον, με την Ορθοδοξία να συνιστά φύσει και θέσει σημαντικό πόλο όλης αυτής της διαδικασίας. Αυτήν ακριβώς την παράμετρο θέλει να αναδείξει ακόμα περισσότερο ο ίδιος μέσω της εξόρμησής του στον Αθω, όπως τονίζουν έμπειροι διπλωματικοί παράγοντες. Μέχρι τη διενέργεια των εκλογών, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι προγραμματισμένο να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υλοποίηση έργων ύψους 100 εκατ. ευρώ έως το 2027, τα οποία έχουν ανάγκη οι μονές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για χρηματοδότηση η οποία εμφανιζόταν «παγωμένη» από το 2023 και από την παραπάνω φημολογία μέχρι σήμερα.