Tον γνωρίζουν µε το µικρό του όνοµα από τα χρόνια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραµανλή στη Νέα ∆ηµοκρατία, είναι bon viveur και περιζήτητος εργένης. Είναι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος. ∆έχτηκε σκληρή κριτική όλα αυτά τα χρόνια, χτυπήµατα κάτω από τη ζώνη από συντρόφους και πολιτικούς αντιπάλους, όµως σήµερα έχει κάνει τους πάντες να αναρωτιούνται τι σηµατοδοτεί η επανεµφάνισή του στην πολιτική. Ο ίδιος ανοίγει τα χαρτιά του στο «Secret», δίνοντας απαντήσεις για την «τεχνοκρατική» -όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος- «σχέση» του µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανο Κασσελάκη, για το εάν διατηρεί επαφές µε τον Κώστα Καραµανλή, τις σκέψεις του αναφορικά µε τον γάµο και το τι θα δούµε πολιτικά από εκείνον.

spiliotopoulos_aris_ok

Πώς γνωριστήκατε µε τον Στέφανο Κασσελάκη;


Ξεχώρισα τον Στέφανο Κασσελάκη από την προεκλογική περίοδο, όταν µίλησε µε τη γλώσσα της δικής του αλήθειας, όταν είπε «µιλάµε για τη ζωή µου»! Είχα καιρό να ακούσω έναν λόγο τόσο τολµηρό, αντισυµβατικό και, παράλληλα, αληθινό. Οταν µάλιστα ανακοίνωσε, µε τον τρόπο που ανακοίνωσε, την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, µε το «Με λένε Στέφανο…», είπα ότι η πρώτη µου εντύπωση ήταν και αληθινή. Επιτέλους! Μπήκε και πάλι φως στο γκρίζο και στο µονότονο του πολιτικού λόγου που αναµασιέται τα τελευταία χρόνια. Με άγγιξε. Με συγκίνησε. Και µου έδωσε και πάλι το κίνητρο να «προσέξω», να «παρακολουθήσω», να «ασχοληθώ» και να «εµπνευστώ». Τότε επεδίωξα να τον γνωρίσω και, όταν έγιναν οι συστάσεις από επώνυµα στελέχη του χώρου του για µένα (από στελέχη πρώτης γραµµής δίπλα στον Αλ. Τσίπρα), τότε έγινε και η πρώτη γνωριµία µας.

Τι σας εκφράζει στην πολιτική του Στέφανου Κασσελάκη;

Η φρεσκάδα του. Η αισιοδοξία του. Η ελεγχόµενη «αντισυµβατικότητά» του. Το νοιάξιµο για τους άλλους. ∆εν είναι ψυχρός, απόµακρος, αλαζόνας. Εχει όραµα. Μιλάει για το νέο ελληνικό όνειρο. Και ήρθε ως επιτυχηµένος τεχνοκράτης. Μου αρέσει γιατί είναι και συναισθηµατικός και ρεαλιστής.

Τι σας έχει πειράξει περισσότερο από όσα έχουν γραφτεί για εσάς σε όλη την πολιτική σας πορεία;

Περισσότερο µε ενοχλεί η προσπάθεια να ακυρώσουν τον πολιτικό λόγο µου ή τις απόψεις µου µε «στηµένες δολοφονίες» χαρακτήρα από καλοπληρωµένες «πένες» και «µικρόφωνα» για τον στόχο αυτόν. Τους ενόχλησα γιατί δεν ήµουν γόνος γνωστής πολιτικής οικογένειας. ∆εν ήµουν από «τζάκι». Με ήθελαν, στην αρχή, απλώς ως «καυσόξυλο» για τη δική τους πολιτική φωτιά. Και όταν µε χρησιµοποίησαν, αλλά δεν κάηκα, φοβήθηκαν. Ξεκίνησαν να κάνουν αυτό που έµαθαν να κάνουν καλά, για να βγάλουν το «µαύρο ψωµί» τους: τη λάσπη. Σκιαγραφούσαν έναν άλλο χαρακτήρα, µε άλλη ζωή από αυτό που είµαι και που κάνω. Και συνεχίζουν και σήµερα το ίδιο έργο. Τώρα κάνουν ό,τι έκαναν χρόνια πριν σε µένα και στον Στέφανο Κασσελάκη. Σκουριασµένες µονταζιέρες από την εποχή του βωβού κινηµατογράφου ή του συνοικιακού videoshop µε δανεικές ταινίες, τύπου «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα». Οπου η δική τους ρόδα είναι η µονταζιέρα, η τσάντα τους ανοιχτή µε πολύ χρήµα για τη βρωµοδουλειά τους και η κοπάνα είναι στο µυαλό τους ο τόπος όπου θα αποδράσουν µε τα «µαύρα» µετά.

Η Νέα Δημοκρατία σήμερα θυμίζει προϊόν σε ράφι παντοπωλείου. Δύο στη συσκευασία του ενός

Γιατί δεν σας εκφράζει πια η Ν.∆.;

Θυµίζει ανδρόγυνο που ζει µαζί για λόγους συµβατικούς. ∆εν χωρίζουν, γιατί «τι θα πει ο κόσµος», «τι θα απογίνουν τα παιδιά», «τι θα κάνω µόνος ή µόνη». Η Νέα ∆ηµοκρατία σήµερα θυµίζει προϊόν σε ράφι παντοπωλείου. ∆ύο στη συσκευασία του ενός. ∆ύο διαφορετικοί κόσµοι, µε τη µονωτική ταινία κολληµένοι, τη συγκολλητική ταινία της εξουσίας. Γιατί τι σχέση συνάφειας έχει ο µεσαίος χώρος που πίστευε ο Κ. Καραµανλής και που είχε τις πόρτες ερµητικά κλειστές σε στελέχη της Ακρας ∆εξιάς µε τον Αντώνη Σαµαρά, που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες σε αυτούς και εξέφρασε και εκφράζει τη γνήσια, εναλλακτική ∆εξιά; Και τι δουλειά έχει ο Κ. Μητσοτάκης, που κυβερνά µε όλα τα στελέχη της πρώτης γραµµής να προέρχονται από την αφρόκρεµα του «χρηµατιστηριακού» ΠΑΣΟΚ και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του για την ελίτ, µε τη λαϊκή ∆εξιά; Μου θυµίζει το τραγούδι «Ρούχα µαζί που πλύθηκαν και έχουν γίνει ροζ».

Θεωρείτε ότι µοιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη µε τη Ν.∆. του Καραµανλή;

Σήµερα ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ξεκάθαρη αναφορά στον πολιτισµικά προοδευτικό κόσµο, όπου ξεκάθαρα εκεί πάντα ανήκω.

Σκοπεύετε να πολιτευτείτε µε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τώρα δεν έχω άµεσες πολιτικές στοχεύσεις. Εχω το γραφείο µου και δουλεύω εδώ και χρόνια ως στρατηγικός αναλυτής µέσω ψυχοµετρικών εργαλείων ποιοτικής ανάλυσης και σύµβουλος επικοινωνίας.

Η δική τους ρόδα είναι η μονταζιέρα, η τσάντα τους ανοιχτή με πολύ χρήμα για τη βρωμοδουλειά τους και η κοπάνα είναι στο μυαλό τους ο τόπος όπου θα αποδράσουν με τα «μαύρα» μετά


Φτάσατε ποτέ στα σκαλιά της εκκλησίας;

Ναι. Ξεκάθαρα ναι. Οµως δεν έκατσε. Ισως γιατί είχα άλλες προτεραιότητες. Ισως γιατί µπορεί να µην ένιωθα έτοιµος γι’ αυτό. Ισως δεν έγινε για λόγους που µας ξεπερνούν. Πάντως, ακόµα και έτσι, βγαίνεις πιο πλούσιος, πιο δυνατός, γιατί σου δίνεται η ευκαιρία της ενδοσκόπησης και της αναζήτησης για το τι έγινε και γιατί. Να καταλάβεις τον εαυτό σου, τα όριά σου, τις πραγµατικές ανάγκες σου, αλλά στο τέλος-τέλος και τα θέλω σου και τον προορισµό σου σε αυτή τη ζωή.

Εφτασα στα σκαλιά της εκκλησίας, αλλά δεν έκατσε. Ισως γιατί είχα άλλες προτεραιότητες. Ισως γιατί μπορεί να μην ένιωθα έτοιμος γι’ αυτό


Σας κατηγορούσαν για το lifestyle εκείνης της εποχής, του 2004. Σπίτι στο Κολωνάκι, διακοπές στη Μύκονο, lifestyle φωτογραφήσεις κ.λπ. Τι έχετε να πείτε;

Με κατηγορούσαν γιατί έχω αυτή την εµφάνιση, γιατί έχω επιτονισµό στην οµιλία, γιατί είµαι νέος (τότε) και ό,τι άλλο τους βόλευε για να πουν. Εκαναν θόρυβο, για να µην προσέχουν οι άλλοι τι λέω. Ο επαρχιωτισµός τους δεν άντεχε ότι εγώ δεν έµεινα επαρχιώτης, αλλά άλλαζα και έµενα ανοιχτός στον πολιτισµικό κοσµοπολιτισµό. Για το Κολωνάκι έλεγαν ή γιατί πήγα στη Μύκονο. Τα έλεγαν αυτοί που είχαν ριζώσει εκεί, αλλά θεωρούσαν ότι µπορούν να κρυφτούν. Τελείωσε και το Πάσχα και δεν µπορώ να αναφερθώ σε υποκριτές και «Φαρισαίους», γιατί θα γίνω ανεπίκαιρος.

Μιλάτε ακόµη µε τον Κώστα Καραµανλή;

Τα τελευταία χρόνια αποφεύγω την όποια επαφή µου µε τον Κώστα Καραµανλή. Γιατί δεν θέλω οι απόψεις µου ή οι αποφάσεις µου να παρερµηνευθούν ως εκπορευόµενες από τον ίδιο. Τα συναισθήµατά µου και η προσωπική εκτίµηση γι’ αυτόν παραµένουν, αλλά δεν επιθυµώ να τον φέρω σε δύσκολη θέση µε κοινωνικές σχέσεις που µπορούν να δουν το φως της δηµοσιότητας.

Μετανιώνετε για κάτι, πολιτικό και προσωπικό; Ολο αυτό το διάστηµα που δεν ήσασταν στην ενεργό πολιτική δράση µε τι ασχολιόσασταν;

Εχω εταιρεία στρατηγικής επικοινωνίας και πολιτικής ανάλυσης. Με τον συνεργάτη µου, τον Γιώργο ∆ηµάκη, έχουµε εξελίξει ένα µυθολογικό εργαλείο «ψυχοµετρικής» ανάλυσης των ποιοτικών δηµοσκοπήσεων. Ενα εργαλείο που έχουµε φέρει στην Ελλάδα. Σε αυτόν τον τοµέα και παράλληλα στον τοµέα της στρατηγικής επικοινωνίας, µε εταιρείες και πρόσωπα, εργάζοµαι όλα αυτά τα χρόνια που είµαι εκτός.

Τι θέση, πιστεύετε, θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές;

Κανείς δεν µπορεί να προβλέψει τα ποσοστά των κοµµάτων στις ευρωεκλογές. Πιστεύω όµως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά νέους, καινούργιους, αντισυµβατικούς ψηφοφόρους, που θα του δώσουν τη δύναµη να ελέγχει το ανεξέλεγκτο της εξουσίας του 41%.

Τι κοινό µπορεί να έχει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος µε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οτι ανήκω στον δηµοκρατικό, προοδευτικό, µεσαίο χώρο είναι γνωστό και πότε δεν έχω µετακινηθεί. Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει µετακινηθεί και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τον χώρο από τη δηµοκρατική Αριστερά µέχρι και το προοδευτικό Κέντρο.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»