∆ηµοσκοπήσεις, όπως αυτή της Opinion Poll για τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης, στην οποία το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως πέµπτο κόµµα, πίσω από τη Ν.∆., την Ελληνική Λύση, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, µόνο απαρατήρητες δεν περνούν από τη Χαριλάου Τρικούπη. Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη γνωρίζουν ότι το κόµµα έχει σηµαντικό πρόβληµα στα αστικά κέντρα και στο Λεκανοπέδιο, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη συµπρωτεύουσα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Είναι αυτονόητο πως η δεύτερη θέση που έχει βάλει στόχο ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά ακόµα και η δηµοσκοπική ενίσχυση ανεξαρτήτως αυτής, δεν µπορούν να έρθουν µε τόσο µεγάλες απώλειες από µία από τις µεγαλύτερες εκλογικές δεξαµενές, όπως αυτή της Μακεδονίας.

Τα δύο πιο δυνατά της «χαρτιά»

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τις επόµενες ηµέρες το πρόγραµµα του Νίκου Ανδρουλάκη, που είναι άλλωστε και βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης, γεµίζει µε περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα και επισκέψεις στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, προκειµένου να υπάρξει ανάκαµψη των δυνάµεων του ΠΑΣΟΚ στη συµπρωτεύουσα, η Χαριλάου Τρικούπη επιστρατεύει τα δύο πιο δυνατά της «χαρτιά» από το ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατος. Πρόκειται για τους Θοδωρή Ζαγοράκη και Σάκη Αρναούτογλου: ο πρώτος µε την ισχύ που έχει και λόγω των δεσµών µε την πόλη και τον ΠΑΟΚ θεωρείται καθοριστικός παράγοντας, όπως και ο γνωστός µετεωρολόγος που έχει υψηλή αναγνωρισιµότητα και είναι πρόσωπο που έλκει σηµαντικές δυνάµεις στη Θεσσαλονίκη.

Οι Ελληνες αναπολούν τον Ανδρέα Παπανδρέου

Την ίδια ώρα στο επίκεντρο του στρατηγείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ακόµα µια µέτρηση, αυτή της Metron Analysis, που έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο για το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε αυτή αποτυπώνεται πως οι Ελληνες αναπολούν τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το 63% στη δηµοσκόπηση λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόµµα που σφράγισε την περίοδο της Μεταπολίτευσης και το 64% εκφράζεται θετικά και µάλλον θετικά για τη συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Με αυτά τα δεδοµένα µόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης µιλά όλο και πιο συχνά για την ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, όπως εξίσου µόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του, όταν τοποθετείται για εθνικά θέµατα, στην παρακαταθήκη του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ.

Σημαντική εκδήλωση Ανδρουλάκη στη Λάρισα

Μία από τις πιο σηµαντικές εκδηλώσεις του κόµµατος στην τελική ευθεία για τη µάχη των ευρωεκλογών πραγµατοποιείται σήμερα, στη Λάρισα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα µιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση, ενώ παράλληλα θα πραγµατοποιήσει και εκδήλωση στη Λάρισα µε τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νικολά Σµιτ, ο οποίος είναι εν ενεργεία επίτροπος για την Απασχόληση και τα ∆ικαιώµατα.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»