Αλέξης Τσίπρας: Προ των πυλών η πολιτική επιστροφή μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών και το νέο σχίσμα
Αναδιοργάνωση στην Αριστερά
Τα πλάνα του πρώην πρωθυπουργού για πολιτικές πρωτοβουλίες μέσω του ιδρύματός του και οι πραγματικοί λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ τον άφησε απέξω στην ανακοίνωση, μαζί με τον Κοτζιά
Η ολική επαναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται να δραστηριοποιείται με αφορμή την αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Έτσι, παρά την αφωνία που υπήρξε από την πλευρά της Κουμουνδούρου σε ό,τι αφορά τον ρόλο που διαδραμάτισαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς στην ιστορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μέσω του ιδρύματός του να δώσει το δικό του στίγμα στην ιστορία.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι το στίγμα αυτό δεν θα αφορά μόνο τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς θα εκπέμψει μηνύματα που αφορούν τους προοδευτικούς πολίτες και θα στρέφονται κατά της Ακροδεξιάς και του εθνικισμού.
Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων που θα κάνει το ίδρυμά του -αρχής γενομένης από τις 17-18 Ιουνίου στην Αθήνα- θα επανακαθορίσει τη στάση του στο πολιτικό στερέωμα πολύ πιο θεσμικά και πολύ πιο ευρωπαϊκά, έχοντας ως βασικό αφήγημα την ειρήνη στην περιοχή.
Σε αυτές τις εκδηλώσεις θα παρευρεθούν Ευρωπαίοι παράγοντες που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και διεθνείς προσωπικότητες με τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναπτύξει σχέση φιλίας.
Τσίπρας: Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική
Όμως, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια πρώτη γεύση για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος σήμερα την πολιτική, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση στο Βερολίνο (Eurojam 2024), αφήνοντας, μάλιστα, και έμμεσες αιχμές για τον τρόπο που πολιτεύεται ο αντικαταστάτης του στον ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.
«Καθημερινά βλέπουμε πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην εθνική και την ευρωπαϊκή πολιτική να κινούνται από την αποχή στην αντι-πολιτική, στην Ακροδεξιά. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντι-πολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική, που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτώντας με τον τρόπο του ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση μεταξύ του παλιού και του νέου ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι εύλογα θεώρησαν ότι η απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη σε αυτήν τη... σπόντα ήταν η αποσιώπηση του ρόλου του Αλέξη Τσίπρα στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι πιο καχύποπτοι, μάλιστα, επιμένουν ότι, παρά την όποια προσπάθεια έκαναν οι συνεργάτες του να πείσουν ότι η μη αναφορά του ονόματος του πρώην πρωθυπουργού έγινε από αβλεψία και όχι από πρόθεση, κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει ότι υπάρχει η παραμικρή βάση σε αυτήν τη δικαιολογία.
Τα νέα στελέχη της Κουμουνδούρου δεν θέλουν να διευκολύνουν τα σχέδιά του να ηγηθεί κάποια στιγμή, μέσα από ένα νέο σχήμα, όλου του προοδευτικού χώρου
Οι ίδιοι άνθρωποι επικαλούνται, μάλιστα, τη λεπτομερή ενασχόληση των συνεργατών του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα θέματα, επιμένοντας ότι είναι εκτός λογικής να έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
Η αλήθεια είναι ότι και η πλήρης εξαφάνιση του ονόματος του Νίκου Κοτζιά από τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε επίσης πολλά ερωτήματα, καθώς τυπικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και το κόμμα του, «Πράττω», βρίσκονται σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο απεγκλωβισμός του ΣΥΡΙΖΑ από την περίοδο Τσίπρα
Όπως φαίνεται, ωστόσο, ο εμπνευστής της Συμφωνίας των Πρεσπών έπεσε θύμα ενός σχεδιασμού ο οποίος έχει τη βάση του στην εξής λογική: ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απεγκλωβιστεί εντελώς από την περίοδο Τσίπρα και από τους ανθρώπους του πρώην πρωθυπουργού. Για να φτιαχτεί το νέο κόμμα, δεν πρέπει τίποτα να θυμίζει το κόμμα της Αριστεράς, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης κινείται με άλλη λογική, αυτήν των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
Ακόμα, φαίνεται ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δείχνει πως έχει απογαλακτιστεί από τον άνθρωπο που τον έβαλε στην πολιτική και του έδωσε βήμα για να κάνει την επόμενη κίνησή του.
Παράλληλα, προφανώς τα στελέχη του νέου ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να διευκολύνουν τον Αλέξη Τσίπρα στα σχέδιά του να ηγηθεί κάποια στιγμή μέσα από ένα νέο σχήμα όλου του προοδευτικού χώρου και γι’ αυτό δεν επιθυμούν να προβάλουν ό,τι μπορεί να ενισχύσει το προφίλ του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά τα θέματα τα οποία τον δικαιώνουν.
Επισήμως, από το στρατόπεδο του Αλέξη Τσίπρα δεν υπήρξε κανένας σχολιασμός για το θέμα. Ωστόσο, την αίσθηση που δημιούργησε η απαξίωση στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού αλλά και του Νίκου Κοτζιά την περιέγραψε σε άρθρο του ο Θανάσης Καρτερός, ο οποίος με σκωπτικότητα ανέφερε: «Δεν μπορεί κανείς βέβαια να φανταστεί μια συζήτηση των αρμοδίων στην Κουμουνδούρου, που προβληματίζονται αν στη δήλωση του Κασσελάκη ή στην ανακοίνωση του κόμματος για τις Πρέσπες θα πρέπει να αναφέρεται το όνομα του Τσίπρα. Και του Κοτζιά. Και τελικά αποφασίζουν -άσ’ τους, μωρέ, δεν χρειάζεται...- να τα παραλείψουν. Μπορεί σίγουρα να φανταστεί όμως ότι ήταν παράβλεψη και όχι επιλογή. Λάθος και όχι κάποιου είδους μίζερη απόφαση. Αβελτηρία και όχι πράξη που παράγουν η μικρόνοια, ο φθόνος ή ξέρω γω ποια άλλη, ελάχιστα πολιτική, σκέψη».
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»