Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους δομείται η κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος εξηγεί στην «Απογευματινή» η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, με τη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τη διαχείριση της μακροβιότητας και γήρανσης του πληθυσμού, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της ανάπτυξης να τίθενται στο επίκεντρο του σχεδιασμού. Παράλληλα, η κυρία Κεφάλα δηλώνει πως δεν έχουν υποβληθεί αιτήσεις υιοθεσίας παιδιών -μέσα από το σύστημα παιδικής προστασίας- από ομόφυλα ζευγάρια και στέλνει μήνυμα στους πολίτες για υπεύθυνη ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές.


Κυρία Κεφάλα, σε ποιους άξονες θα κινηθεί η στρατηγική για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού;

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα και στηρίζεται σε πέντε βασικούς άξονες: τη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τη διαχείριση της μακροβιότητας και γήρανσης του πληθυσμού, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της ανάπτυξης. Καθένας από αυτούς τους άξονες περιλαμβάνει δέσμη στοχευμένων κοινωνικο-οικονομικών μέτρων και πρωτοβουλιών, που έχουν στόχο να «ελαφρύνουν» τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και να δώσουν κίνητρα στα νέα ζευγάρια για τη δημιουργία οικογένειας. Είναι υποχρέωσή μας να δίνουμε και να ενισχύουμε τις επιλογές κυρίως για τις γυναίκες, που γνωρίζουμε -όλες και όλοι- ότι αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος της και της φροντίδας των μελών αλλά και του νοικοκυριού, ώστε να μην τίθεται δίλημμα μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Το ζήτημα φανταζόμαστε πως δεν λύνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. 
Πότε εκτιμάτε ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα;

Θα ήταν εντελώς ουτοπικό να σας πω ότι το Δημογραφικό λύνεται από τη μία μέρα στην άλλη ή επιδέχεται μαγικές λύσεις. Όλες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που λαμβάνουμε έχουν ως βασικό στόχο -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- να σταθεροποιήσουν τους αριθμούς των γεννήσεων. Είμαστε ρεαλιστές και πάνω από όλα ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο. Ξέρουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν θα φανούν τώρα ή στο πλαίσιο αυτής της κυβερνητικής θητείας, χρειάζεται όμως να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά για να διασφαλίσουμε το μέλλον και την ευημερία της χώρας μας.

Ποια περαιτέρω μέτρα εξετάζονται για τη στήριξη στις νέες οικογένειες και τα ομόφυλα ζευγάρια, ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους νέους γονείς;

Η στήριξη της οικογένειας είναι μία από τις βασικότερες αποστολές του υπουργείου μας, την οποία τόσο εμείς όσο και συνολικά η κυβέρνησή μας προσεγγίζουμε με τον σεβασμό και την ευαισθησία που της αρμόζει. Σε αυτή την προσπάθεια, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και παίρνουμε μέτρα, όπως η επέκταση της άδειας μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, η θέσπιση της άδειας πατρότητας, η αύξηση του επιδόματος γέννησης, το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, τα αυξημένα vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», με στόχο να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους αλλά και την ανάγκη τους για εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Μία ακόμη μεγάλη ανάγκη έρχεται να καλύψει και η στεγαστική πολιτική που αναπτύσσουμε, καθώς είναι σημαντική δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δίνουμε τη δυνατότητα σε ανθρώπους μέχρι 39 ετών να αποκτήσουν φθηνή στέγη και να κάνουν το επόμενο βήμα. Είναι ένα πρόγραμμα με μεγάλη απήχηση, που αγκαλιάστηκε από τα νέα ζευγάρια και ήδη περίπου 6.000 δάνεια και περισσότερα από 565.000.000 ευρώ έχουν εκταμιευτεί. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ένα πλήρες και στοχευμένο σχέδιο που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των αυτονόητων αναγκών τους. Όλα αυτά τα εμπλουτίζουμε και τα ενισχύουμε.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια;

Μέχρι στιγμής, οι μόνες καταγεγραμμένες αιτήσεις που υπάρχουν στις Περιφέρειες αφορούν περιπτώσεις ζευγαριών που έχουν ήδη δικά τους παιδιά και μετά την τέλεση του γάμου τους εξέφρασαν την επιθυμία να υιοθετήσουν τα παιδιά των συντρόφων τους. Δεν έχουμε δηλαδή, ακόμη, αιτήσεις υιοθεσίας παιδιών μέσα από το σύστημα παιδικής προστασίας.

Πώς απαντάτε στους πολίτες που θεωρούν την ψήφο στις ευρωεκλογές ευκαιρία για διαμαρτυρία απέναντι στην κυβέρνηση για τη διαχείριση ζητημάτων όπως η ακρίβεια και η ασφάλεια;

Η αντιδραστική ψήφος έχει -πολλές φορές- σοβαρές συνέπειες για την ίδια τη δημοκρατία, αρκεί να αναλογιστούμε ότι μέσω αυτής δόθηκε βήμα σε ακροδεξιά κόμματα. Γι’ αυτό, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την ψήφο μας με θετικό πρόσημο και, κυρίως, με ευθύνη. Αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα μας και την ευρωπαϊκή της πορεία. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε τη μεγάλη εικόνα, τα οφέλη που με πολύ κόπο έχουμε αποκομίσει μέσα από την Ευρώπη και όσα ακόμα έχουμε να κάνουμε για το καλό του τόπου μας.

Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα για την Ευρώπη και η παράταξη που μπορεί αποδεδειγμένα να απαντήσει με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα στις προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά μας είναι η Νέα Δημοκρατία. Και αυτό γιατί απέναντι στο κλίμα τοξικότητας που καλλιεργείται από την αντιπολίτευση, εμείς απαντάμε με μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, με πρόοδο και ανάπτυξη, με στόχο να οδηγήσουμε την Ελλάδα ακόμα πιο κοντά στην Ευρώπη.