Για ένα κόμμα «στην ουσία χωρίς ιδεολογική πολιτική πυξίδα» έκανε λόγο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος με τη Νέα Αριστερά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ερωτηθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των Ευρωεκλογών και σε σχέση με το αν στις ψήφους που φαίνεται να συγκεντρώνει υπάρχουν πολιτικά χαρακτηριστικά ή όχι.

Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Σακελλαρίδης, σημείωσε πως στις ψήφους αυτές μπορεί και να μην υπάρχουν πολιτικά χαρακτηριστικά, το οποίο αποτελεί και αυτό το ίδιο, πολιτικό χαρακτηριστικό.

«Επομένως σε κάνει ένα κόμμα στην ουσία χωρίς ιδεολογική πολιτική πυξίδα. Αυτό στην ουσία το καταλαβαίνουμε και από τον πολιτικό λόγο του κυρίου Κασσελάκη, δηλαδή από τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται. Απευθύνει πολιτικές προτάσεις, οι οποίες πολλές φορές μας ξαφνιάζουν και στην πραγματικότητα παίρνει διαζύγιο από την αριστερά και τον προοδευτικό χώρο» τόνισε.

Σακελλαρίδης: «Το καλύτερο δώρο για τον Μητσοτάκη η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης το κάνει ένα ανάδελφο κόμμα»

Βρισκόμενος στον Βόλο, στη διάρκεια της προεκλογικής του περιοδείας, ο κ. Σακελλαρίδης, επισήμανε πως αυτή την κριτική εισπράττει από τον κόσμο της περιοχής.

«Οι πολίτες, αυτά ακριβώς τα ερωτήματα μας βάζουν. Πως είναι το καλύτερο δώρο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν μπορεί να πείσει αριστερό κόσμο και αυτή τη στιγμή φαντάζει ως ένα στήριγμα στον κύριο Μητσοτάκη.

Γιατί και στις θέσεις τις πολιτικές, στην ουσία έχει αρχίσει και ανταγωνίζεται τον κύριο Μητσοτάκη. Δηλαδή λένε τα ίδια πράγματα στην ουσία για τη φορολογία. Μα είναι δυνατόν να λένε ότι για τη φορολογία μέχρι 200.000 ευρώ ατομικό ετήσιο εισόδημα να υπάρχει μείωση στη φορολογία και να το λέει αυτό η Αριστερά; Πού θα βρούμε τα χρήματα για το κοινωνικό κράτος, αν δεν πληρώσουν αυτοί δηλαδή που έχουν ετήσια εισοδήματα 200.000 ευρώ και τους μειώνουμε τη φορολογία. Αυτό είναι τώρα μια αριστερή πρόταση που συνάδει με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του εθνικού συστήματος υγείας;

Μπαίνει σε μια τέτοια λογική που ακολουθεί τον κύριο Μητσοτάκη και στα πολιτικά και τον διευκολύνει με αυτό τον τρόπο και ταυτόχρονα, επειδή υπάρχει αυτή η έλλειψη σοβαρότητας και το λέω και το υπογράφω, στην αρχή δεν το έλεγα, δεν αισθανόμουν άνετα, αλλά επιτέλους πρέπει να λέμε και τα πράγματα με την αλήθεια, αυτό ακριβώς, αυτή η έλλειψη δηλαδή σοβαρότητας που τον καθιστά συγκρινόμενο με τον κύριο Μητσοτάκη, ως έναν εύκολο πολιτικό στόχο στην πραγματικότητα και ταυτόχρονα κάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ανάδελφο κόμμα που δεν μπορεί στην πραγματικότητα να ρίξει ουσιαστικές γέφυρες επικοινωνίας και να δημιουργήσεις, να συγκροτήσεις μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική».

«Μεγάλη αλλαγή στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη»

«Προκύπτει και από τις δημοσκοπήσεις ότι υπάρχει στην πραγματικότητα μια μεγάλη αλλαγή στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη. Αυτό που διαπιστώνουμε στις δημοσκοπήσεις δηλαδή, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές του 2023 έχει μια συσπείρωση της εκλογικής του βάσης πολύ χαμηλή, γύρω στο 55-60% του συνόλου, που σημαίνει ότι το 40% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2023 δεν θέλει να το ξαναψηφίσει τώρα.

Ταυτόχρονα όμως και γι’ αυτό δεν καταρρέουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνεται σε ένα άλλο κοινό, σε ένα κοινό στο οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης ενδεχομένως έχει καλύτερη δυνατότητα διείσδυσης μέσα από τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται, το οποίο βέβαια είναι ένα κοινό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν το υποτιμούμε. Δεν είμαστε ελιτιστές για να πούμε ότι η ψήφος κάποιων έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από κάποιων άλλων» προσέθεσε.

«Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που απευθύναμε προτάσεις συγκεκριμένες μέσα στο Κοινοβούλιο ως Αριστερά, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο ΠΑΣΟΚ, τόσο στο Κομμουνιστικό Κόμμα, τόσο στην Πλεύση Ελευθερίας πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα να διαμορφωθούν μέτωπα, όπως το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, το ζήτημα το παλαιστινιακό, σε μια σειρά από άλλα ζητήματα που απευθύνουμε διαρκώς τέτοιου τύπου προτάσεις. Γιατί αν δεν προϋπάρξει μια τέτοιου τύπου συζήτηση, ένα τέτοιου τύπου μέτωπο, μια τέτοιου τύπου ζύμωση μεταξύ αυτών των κομμάτων, δεν μπορούμε απλά να τα πάρουμε και να τα συγκολλήσουμε και να πούμε ότι θα φτιάξουμε σκιάχτρο απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη. Δεν θα έχει και πολιτικό νόημα.

Ξεκινάμε από το κοινωνικό επίπεδο, κάνουμε και πολιτικές συνεργασίες σε επίπεδο μετώπων πολιτικών και από εκεί και πέρα ανοίγουμε τους δρόμους για να δούμε όλη αυτή η διαδικασία πού μπορεί να καταλήξει. Και επαναλαμβάνω, οι Ευρωεκλογές τώρα που έχουμε στις 9 Ιουνίου, είναι πολύ σημαντικές για αυτό το πράγμα. Γι’ αυτό λέω ότι η ψήφος στη Νέα Αριστερά είναι πολύ χρήσιμη» συμπλήρωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ποσοστά που εμφανίζει στις δημοσκοπήσεις η Νέα Αριστερά, ο κ. Σακελλαρίδης, σημείωσε ότι εμπιστεύεται τις έρευνες κοινής γνώμης και πως παραμένει πολύ αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Πιστεύω ότι όλο αυτό το πράγμα θα εκφραστεί στην κάλπη. (…) Υπάρχει μια συστηματική υποεκτίμηση στα μικρά κόμματα, αυτό το παραδέχονται και οι δημοσκόποι ότι υπάρχει μια αντικειμενική υποεκτίμηση, ειδικά σε κόμματα τα οποία δεν έχουν ξανακατέβει» προσέθεσε.

Αναφορικά με το ποιοι είναι οι πολίτες που προσεγγίζουν πολιτικά τη Νέα Αριστερά, ο κ. Σακελλαρίδης, ανέφερε πως «δεν είναι μόνο πρώην ή νυν ψηφοφόροι ή μέχρι το 2023 ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι κάτι το οποίο μας κάνει και θετική εντύπωση».

«Βλέπουμε δηλαδή ότι κινούμαστε και στον ευρύτερο χώρο τον ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων, ότι έχουμε ανταπόκριση και σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου. Δηλαδή άνθρωποι που μας λένε και μας ζητούν και ψηφοδέλτια, οι οποίοι μπορεί να είναι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να είναι πολλοί οι οποίοι ήταν απογοητευμένοι τόσα χρόνια με την Αριστερά και με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σύνηθες να μας το λένε, γιατί τώρα που φύγαμε, που δημιουργήθηκε η Νέα Αριστερά, βρίσκουν όπως και εγώ κάνω μια προβολή και στον εαυτό μου σε σχέση με αυτό, που βρίσκουν τώρα έναν χώρο πολιτικό όπου μπορούν να εκφραστούν και θέλουν να τον στηρίξουν» σημείωσε.