Ειρήνη Aγαπηδάκη: Σε εξέλιξη το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης “Προλαμβάνω” στο χώρο της υγείας
Ενίσχυση του χώρου της Υγείας
Θα αξιοποιηθεί ο ηλεκτρονικός ατομικός φάκελος υγείας και μία σειρά από άλλα ψηφιακά εργαλεία σημείωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη
Πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε συγκροτημένο και οργανωμένο σύστημα πρόληψης, το οποίο θα ενισχύεται συνεχώς τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ΕΡΤΝews.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι η πρώτη φορά που έχουμε στη χώρα μας οργανωμένο σύστημα πρόληψης για τα κυριότερα χρόνια νοσήματα για όλους τους πολίτες, δωρεάν, εύκολα και γρήγορα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να κάνουν τις εξετάσεις τους.
Να σας πω αμέσως ότι αφορά σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας, δυόμισι εκατομμύρια γυναίκες και 500.000 επιπλέον 45 ως 74 ετών γυναίκες δικαιούχοι του προγράμματος “Φώφη Γεννηματά” για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για την πρόληψη. Έχουμε εκεί γυναίκες 21 ως 65 ετών 2,5 εκατομμύρια. Έχουμε το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που ξεκινά αρχές Ιουνίου και εκεί μιλάμε για τρεισήμισι εκατομμύρια πολίτες ηλικίας 50 70 ετών και το πρόγραμμα για τα καρδιαγγειακά που ξεκινάει το φθινόπωρο. 30 ως 70 ετών, πεντέμισι εκατομμύρια πολίτες. Αν τα αθροίσετε θα δείτε ότι μιλάμε σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
Έχουμε και το πρόγραμμα της παιδικής παχυσαρκίας που είναι ήδη σε εξέλιξη για τα παιδιά. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η πρόληψη να μην ξεκινά μόνο όταν είμαστε ενήλικες, αλλά να πηγαίνουμε νωρίς, όταν μπορούμε να τροποποιήσουμε τις συμπεριφορές για να μην αναπτύξουμε χρόνια νοσήματα.
Δουλεύουμε και εμείς στο πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση για να προλάβουμε τους παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στο φαινόμενο.
Να επιστρέψω όμως στις προληπτικές εξετάσεις, γιατί πραγματικά για μένα ξέρετε που υπηρετώ και τον χώρο της δημόσιας υγείας και πριν εμπλακώ στην πολιτική, πραγματικά μου δίνει μεγάλη χαρά και συγκίνηση το ότι τα κατάφερε επιτέλους η χώρα και έχει αυτό το πρόγραμμα το συγκροτημένο, το οργανωμένο προληπτικών εξετάσεων και το μόνο που χρειάζεται πλέον να κάνει ο πολίτης είναι να μπει στο site mastografia.gov.gr, testpap.gov.gr, αντίστοιχα στα προγράμματα τα επόμενα δεν χρειάζεται ούτε να πάει στο γιατρό.
Πρέπει να ξέρουν όλοι οι πολίτες ότι δεν χρειάζεται να πάνε στο γιατρό για συνταγογράφηση. Το παραπεμπτικό για τις εξετάσεις έχει ήδη εκδοθεί αυτόματα. Άρα κάνουμε μια υπενθύμιση στις γυναίκες που έχουν άυλη με το μήνυμα, να κάνουν τις εξετάσεις τους και στους άνδρες και στις γυναίκες, γιατί δεν είναι μόνο για γυναίκες οι οποίοι δεν έχουν άυλη, μπαίνουν στα site, βλέπουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους, κλείνουν ραντεβού, κάνουν τις εξετάσεις τους.
Ο καρκίνος του προστάτη
Μιλώντας για τον καρκίνο του προστάτη, δήλωσε πως: «Το εξετάζουμε αυτό γιατί ξέρετε, τα προηγούμενα χρόνια είχε αφαιρεθεί από τις κατευθυντήριες οδηγίες, σε επίπεδο ευρωπαϊκό έχει ξαναμπεί τα τελευταία χρόνια, οπότε είμαστε σε μια διαδικασία που το κοιτάμε και αυτό. Άλλωστε τα προγράμματα αυτά, να ξέρετε συνεχώς επεκτείνονται.
Είναι ένα νέο σύστημα που φέρνουμε σε σχέση με το σύστημα υγείας. Είναι κάτι το οποίο δεν είναι μια δράση μια και έξω, ας το πω έτσι απλά. Είναι κάτι που ήρθε για να μείνει. Είναι η πρώτη φορά, ξαναλέω, που η χώρα έχει οργανωμένο σύστημα πρόληψης και θα το ενισχύουμε συνεχώς, όπως κάνουμε και με τις υπόλοιπες δομές υγείας που έχει να κάνει με την πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας μας, τα πολυδύναμα περιφερειακά μας ιατρεία.
Όλα αυτά λοιπόν τις δομές υγείας οι οποίες είναι σε όλη την επικράτεια και είναι αυτές που ασχολούνται με την πρόληψη.
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, πριν από λίγους μήνες αναθεωρήθηκε η οδηγία για τις μαστογραφίες. Ήταν 50 ως 65 ετών, πήγε 45 ως 74 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αμέσως το αλλάξαμε κι εμείς. Ο καρκίνος του προστάτη υπάρχει μια διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα για την εξέταση αυτή, τα προηγούμενα χρόνια, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν κάποιες νέες εξελίξεις ερευνητικά. Οπότε ερχόμαστε τώρα σιγά σιγά να κάνουμε την αναθεώρηση, να το εντάξουμε και αυτό».
Παχυσαρκία, φυσική κατάσταση και σωστή διατροφή
Αναφερόμενη σε θέματα παχυσαρκίας, σωστής διατροφής και καλής φυσικής κατάστασης, σχολίασε πως: «Φυσικά έχουμε, όπως σας είπα, πέρα από το πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας, υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα για τους ενήλικες. Αλλά θα μου επιτρέψετε να επισημάνω μια φράση του πρωθυπουργού που νομίζω ότι έχει γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής δημόσιας υγείας και πρόληψης.
Όπως λέει αν έχουμε ένα μέτρο, δεν καπνίζουμε, προσπαθούμε να ελέγχουμε το βάρος μας, τρώμε υγιεινά, ασκούμαστε, να αποφεύγουμε την κατάχρηση του αλκοόλ και να έχουμε όσο γίνεται ένα φυσιολογικό βάρος, στα πλαίσια δηλαδή αυτά που αποτρέπουν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την παχυσαρκία, μπορούμε να ζήσουμε 15 χρόνια παραπάνω και αυτό είναι το σημαντικό εδώ.
Ότι έχουμε όπλα, έχουμε εργαλεία που η χώρα δεν είχε αξιοποιήσει τόσα χρόνια. Ερχόμαστε λοιπόν να τα δώσουμε στους πολίτες με έναν εύκολο τρόπο, προσβάσιμο, εντελώς δωρεάν, για να μπορέσουν να έχουνε καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής».
Η τεχνητή νοημοσύνη
Συνέχισε λέγοντας πως: «Ακολουθούμε αυστηρό χρονοδιάγραμμα, όπως ξέρετε, ο πρωθυπουργός είναι πάρα πολύ αυστηρός σε σχέση με το κομμάτι που έχει να κάνει με την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η χώρα έχει μια μοναδική ευκαιρία και το λέω γιατί έχουμε και τις ευρωεκλογές μπροστά και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα σημαντικά συμβαίνουν γιατί καταφέραμε να έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και θέλουμε να έχουμε και ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης.
Ναι λοιπόν, θα αξιοποιηθεί και ο ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, ο οποίος αποκτά μια αναβαθμισμένη μορφή για να μας διευκολύνει ακόμη περισσότερο και θα είναι τέλος του 2025 έτοιμος και μια σειρά από άλλα εργαλεία που θα τα δείτε σιγά – σιγά να ξεδιπλώνονται και αφορούν την ψηφιακή υγεία».
Αναβάθμιση των υποδομών
Ακολούθως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι: «Αν σκεφτούμε ότι μόνο τα Κέντρα Υγείας, ανακαινίζουμε 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα με εγκεκριμένα ποσά από το Ταμείο Ανάκαμψης άνω των 200 εκατομμυρίων, εγώ αύριο θα βρεθώ στην Κέρκυρα για τρία Κέντρα Υγείας που ανακαινίζουμε εκεί, μόνο στην Κέρκυρα είναι τρεισήμισι εκατομμύρια αυτά τα χρήματα.
Τα Κέντρα Υγείας αφορούν σε όλη τη χώρα και πέρα από αυτό, ενισχύουμε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας με 45 εκατομμύρια, δημιουργούμε 312 Ιατρεία χρονίων νοσημάτων σε όλη τη χώρα.
Έχουμε την τηλεϊατρική, αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον τομέα της πρόληψης της πρωτοβάθμιας αλλά και στα νοσοκομεία, ανακαινίζουμε τα 80 νοσοκομεία της χώρας μας, είναι μια επανάσταση και η μεγαλύτερη ανακαίνιση και ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ που έχει γίνει από τότε που ιδρύθηκε».