Πρόσωπα που συνδέθηκαν µε τον Αλέξη Τσίπρα κατά την πρωθυπουργία του, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες και στο µέσον µιας πανευρωπαϊκής κρίσης, αλλά που τώρα βρίσκονται περίπου στα αζήτητα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, θα έρθουν στην Αθήνα τον Ιούνιο.
Άπαντες για να συµµετάσχουν στη ∆ιεθνή ∆ιάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιµη Ανάπτυξη, που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Τσίπρα και το Ίδρυµα Ζόραν Ζάεφ.

Διαβάστε ακόμα: Τσίπρας και Ζάεφ σε κοινές πρωτοβουλίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών - "Ξέχασε" τον πρώην πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ


Ποιοι θα συµµετάσχουν στην εκδήλωση Τσίπρα - Ζάεφ στην Αθήνα

Πρόκειται βέβαια για τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό και επίτροπο Οικονοµίας, Πάολο Τζεντιλόνι, και τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νυν πρόεδρο του Ινστιτούτου Friedrich Ebert των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών, Μάρτιν Σουλτς.

Και µε τους τρεις ο κ. Τσίπρας διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Τόσο ο Ολάντ όµως όσο και ο Σουλτς έχουν προ πολλού απολέσει τον όποιο ρόλο διαδραµάτιζαν στις χώρες τους και στα ευρωπαϊκά πράγµατα γενικότερα και θεωρούνται «ξεθωριασµένες» πολιτικές περσόνες.

Υπό αυτή την έννοια η επανασύνδεση και η κοινή παρουσία τους στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στις 17 και 18 Ιουνίου θα έχει περισσότερο τον χαρακτήρα µιας µάζωξης των… πρώην.


∆ιεθνής ∆ιάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιµη Ανάπτυξη: Με αφορµή τη συµπλήρωση 6 χρόνων από την υπογραφή της Συµφωνίας των Πρεσπών

Η ∆ιεθνής ∆ιάσκεψη συνδιοργανώνεται µε αφορµή τη συµπλήρωση έξι χρόνων από την υπογραφή της Συµφωνίας των Πρεσπών. Θα πραγµατοποιηθεί στο Ωδείο Αθηνών, θα βραβευτεί ο ειδικός διαπραγµατευτής των Ηνωµένων Εθνών εκείνης της περιόδου Μάθιου Νίµιτς και θα περιλαµβάνει οκτώ πάνελ συζήτησης.


Οι θεματικές

∆ύο θεµατικές για τα Βαλκάνια και δύο για τις περιφερειακές εξελίξεις και τον ρόλο των διεθνών οργανισµών για την προώθηση της ειρήνης. Μία θεµατική θα αφορά την κλιµατική κρίση και την πράσινη ατζέντα, µία τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονοµία και δύο θα αφορούν το µέλλον της Ευρώπης και την αντιµετώπιση της Ακροδεξιάς.


Το μήνυμα

Φιλοδοξία των Αλέξη Τσίπρα - Ζόραν Ζάεφ είναι η ∆ιεθνής ∆ιάσκεψη να λαµβάνει χώρα σε ετήσια βάση, κάθε Ιούνιο, στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης των Πρεσπών και να αποτελεί ισχυρό µήνυµα ειρήνης απέναντι στον εθνικισµό στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.