Στην απόφασή του να ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουν δίκιο οι πολίτες που λένε ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και σημείωσε ότι έχουμε πρόβλημα στον πληθωρισμό των τροφίμων, κάνοντας ειδική αναφορα στο ελαιόλαδο. «Το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί τον κόσμο είναι η ακρίβεια και δεν μπορείς να διαψεύσεις μία πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αν δει κανείς τα στοιχεία πληθωρισμού πενταετίας η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο. Αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο, ο πληθωρισμός θα ήταν κάτω από 2%».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από μέτρα αρκετά παρεμβατικά στην αγορά τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Για τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές τιμές ανά χώρα. «Στις πολυεθνικές διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές που χωρίζουν την Ε.Ε. σε ζώνες και τιμολογούν αυθαίρετα τα προϊόντα τους. Ζήτησα εμφατικά από την Ε.Ε. για πρώτη φορά σε επίπεδο πρωθυπουργού να υπάρξει παρέμβαση. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λειτουργήσει το πρόβλημα αλλά αθροιστικά θα φέρουν λύσεις» τόνισε.

«Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι ρεαλιστικό βεβαίως να περιμένουμε από εκεί κάτι. Η πιο δομική παρέμβαση όμως αφορά στην αύξηση των μισθών»,
τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι μισθοί στη χώρα μας έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι πια στον κατώτατο μισθό. Είπε επίσης ότι υπάρχει φοιτητικό επίδομα ενοικίου, το οποίο η κυβέρνηση το αύξησε, ενώ για τα φοιτητικά ναύλα ανέφερε ότι υπάρχει 50% έκπτωση.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η χώρα δεν είναι ακριβότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν θα έφτανε στον καταναλωτή και πως δεν το αντέχουν τα δημόσια οικονομικά.

«Να μας πουν ποια επιδόματα θα κόψουν. Τα επιδόματα τα οποία δίνουμε είναι στοχευμένα με κοινωνικό πρόσημο», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. «Η μείωση του πληθωρισμού είναι πραγματικότητα. Τα χειρότερα του πληθωρισμού πιστεύω τα έχουμε περάσει», συμπλήρωσε. «Πώς είναι δυνατόν να είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια; Είναι τόσο ανυπόστατο αυτό που λέει η αντιπολίτευση;», συνέχισε.

 

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη


Στόχος στις ευρωεκλογές το 33% - Πατριδοκάπηλοι Νατσιός και Βελόπουλος

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 33% είναι ο στόχος που έχει θέσει στις ευρωεκλογές και πιστεύει πως η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται και μπορεί να κάνει τη φωνή της Ελλαδος ισχυρή στην Ευρώπη.

«Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και σε αυτούς που μπορεί να κοιτούν σε κόμματα πιο δεξιά τονίζουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στους πατριδοκάπηλους, όπως ο Νατσιός και ο Βελόπουλος», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, αλλά σε ζητήματα που αφορούν πατριωτικές αξίες η Ελλάδα του 2024 είναι ισχυρότερη από το 2019. Τα ζητήματα όπως π.χ. με Βόρειους γείτονές μας τα λύνουμε με σοβαρότητα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία», 
πρόσθεσε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1fxr7jglx7t)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αναφερθείς στις απανωτές προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί». «Πρέπει να καταλάβουν ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε» είπε σχολιάζοντας τη στάση της νέας προέδρου της χώρας.

«Η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι. Πιστεύω θα προσαρμοστούν»,
συνέχισε ενώ σε ερώτηση τι θα γίνει αν επιμείνουν ανέφερε πως «τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία δεν αλλάζουν». «Όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν την ονομασία “Μακεδονία” θα μας βρουν απέναντί τους», τόνισε σε αυστηρό τόνο.

«Πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να σοβαρευτούν εφόσον θέλουν να παραμείνουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό», σημείωσε και υπογράμμισε ότι η χώρα δεν θα κυρώσει τα μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αυτό «είναι ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο για τη χώρα μας».

«Ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε τέτοια μικροκομματικά παιχνιδάκια. Γι' αυτό δεν κυρώσαμε τα μνημόνια που ζητάνε κάποιοι. Βλέπαμε ότι το VMRO ερχόταν στην εξουσία με ακροδεξιό λόγο. Τα μνημόνια είναι ένα ακόμα όπλο. Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια», 
συμπλήρωσε. «Δεν είπα ποτέ ότι θα ακυρώσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι «ήμουν πολύ καθαρός από την αρχή, ότι από τη στιγμή που θα υπογραφεί η Συμφωνία θα πρέπει να εφαρμοστεί».

Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης κομμάτων όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη υπενθύμισε ότι προεκλογικά το 2019 είχε προειδοποιήσει πως αν η συμφωνία κυρωθεί, δεν θα μπορεί να αλλάξει. «Οι εθνικισμοί σήμερα ξυπνάνε στα Βαλκάνια και η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει από θέση ισχύος, έχοντας μαζί της την Ευρώπη και το Διεθνές Δίκαιο», συμπλήρωσε.


mitsotakis_sunenteuxi4279745-006
mitsotakis_sunenteuxi4279740-001
mitsotakis_sunenteuxi4279741-002
mitsotakis_sunenteuxi4279744-005
mitsotakis_sunenteuxi4279742-003
mitsotakis_sunenteuxi4279743-004


«Ο κ. Κασσελάκης εκφράζεται με τρόπο ασυνάρτητο - Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει απολιτίκ, lifystyle πολιτική»

Όσο για τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ασυνάρτητο τον λόγο του κυρίου Κασσελάκη, ενώ υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει «μια απολιτίκ, lifystyle πολιτική, που έρχεται και τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ που έταζε τα πάντα στους πάντες και έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». «Ο κ. Κασσελάκης ορισμένες φορές εκφράζεται με τρόπο που είναι ασυνάρτητος. Ίσως θα πρέπει να ενημερωθεί για τις ιστορικές ιδιαιτερότητες, ώστε να μην είναι τόσο απλοϊκός, για να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Επιμένω στην κοστολόγηση του προγράμματός του. Επιμένω στην πολιτική κριτική η οποία έχει το μέτρο της».

Και συνέχισε: «Η πιο ουσιατική κριτική που ασκώ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη. Θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε μια ενιαία αμυντική πολιτική για να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας; Έχετε ακούσει Κασσελάκη, Ανδρουλάκη, Νατσιό ή Βελόπουλο να λένε κάτι από αυτά;».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν την Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την πρότασή του για ενιαίο αμυντικό ταμείο και σημείωσε ότι οι κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δεν μιλάνε για αυτά.

Αναφέρθηκε επίσης σε όσα γίνονται στην Υγεία και στην Παιδεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε πως το διακύβευμα είναι μόνο ευρωπαϊκό.

«Η αντιπολίτευση προσέρχεται λέγοντας δημοψήφισμα κατά του Μητσοτάκη. Εμείς λέμε ότι θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε το μήνυμα των εθνικών εκλογών. Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Το 1981 το ΠΑΣΟΚ πήρε 48% στις εθνικές εκλογές και 40% στις ευρωεκλογές την ίδια ημέρα. Είναι κάλπη με άλλα χαρακτηριστικά. Εμείς βάλαμε σαφή στόχο. Τώρα ποιο ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβους δεν το ξέρω, αποφεύγω τα εντυπωσιακά επίθετα. Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας. Αυτοί που αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν την εντολή του ελληνικού λαού. Δεν είναι εντολή αλαζονείας αλλά επιταγή εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τον στόχο που έχει θέσει ο κ. Κασσελάκης για τις ευρωεκλογές ανέφερε: «Ποιο ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβούς δεν το ξέρω. Αποφεύγω τα εντυπωσιακά επίθετα. Θα επαναλάβω ότι η κυβέρνηση αυτή είναι 4ετίας και όσοι αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν τη λαϊκή εντολή. Μας έδωσε ο λαός το ποσοστό αυτό». Και συνέχισε: «Είναι προσβολή προς τον ελληνικό λαό και όσους μας ψήφισαν να λένε για αλαζονεία του 41%. Εμένα αυτό με υποχρεώνει να είμαι σεμνός. Έχω δείξει ότι δεν είμαι αλαζόνας, αναγνωρίζω τα λάθη μου και κάνω αυτοκριτική μου. Ας είναι προσεκτικοί αυτοί που είναι νέοι βουλευτές, αυτοί που δεν έχουν εκλεγεί πουθενά στη Βουλή».

Και συμπλήρωσε: «Δεν έχει εκλεγεί ποτέ βουλευτής. Λίγη σεμνότητα, λίγη λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει. Όταν μετατρέπουμε τα τρολ στο διαδίκτυο σε πολιτική θέση, είναι πρόβλημα. Με ενόχλησε που οργανώνουμε τον τελικό του Conference League και υπάρχει νοσοκομείο αναφοράς και βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι κάνουμε διαλογή. Δεν είναι δυνατόν να λέγονται αυτά».

Ερωτηθείς αν τον απασχολεί ποιος θα είναι δεύτερος, απάντησε πως δεν τον αφορά. «Η χώρα έχει αξιωματική αντιπολίτευση με αρχηγό που δεν είναι στη Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Επενδύουμε πολύ στα νοσοκομεία»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιπλέον στη σημαντική βελτίωση των απολαβών των γιατρών και νοσηλευτών τα τελευταία χρόνια και στις νέες υποδομές στον χώρο της Υγείας.

«Προσπαθούμε να βρούμε αναισθησιολόγους. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της Υγείας. Διαπιστώσαμε και στην πανδημία ότι στην κατανομή των ειδικοτήτων δεν είχαμε αναισθησιολόγους. Οι μισθοί στο σύστημα Υγείας δεν είναι τόσο καλοί. Αν δείτε όμως τις απολαβές των γιατρών, έχει υπάρξει μια σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Επενδύουμε πολύ στα νοσοκομεία. Φτιάχνουμε 32 ΜΕΘ στον ''Ευαγγελισμό''. Φτιάχνουμε τρία καινούργια νοσοκομεία, ένα εκ των οποίων είναι στην Κομοτηνή, ξαναφτιάχνουμε τα Τμήματα Επειγόντων στα νοσοκομεία».

mitsotakis_sunenteuxi6227981-001
mitsotakis_sunenteuxi6227980-002

«Τα θαλάσσια πάρκα δεν είναι θέμα που μπαίνει στη συζήτηση»

Για τα Ελληνοτουρκικά και τη δήλωση Ερντογάν για δυνατότητα συμβιβασμού ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική, αλλά η Τουρκία άλλαξε και πήγαμε σε μια κανονικότητα και όπου διαφωνούμε, να γίνεται χωρίς ακρότητες. «Η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία άλλαξε και από το "Μητσοτάκης γιοκ" πήγε σε μια κανονικότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Έχουμε πετύχει 15 μήνες να μην υπάρχει καμία παραβίαση και παράβαση του εναέριου χώρου, έχουμε έλεγχο στο Μεταναστευτικό, έχουμε μια συμφωνία για τη βίζα στα ελληνικά νησιά και έχουμε βάλει ένα πλαίσιο διαλόγου για τη μεγάλη διαφορά, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα πρόβλημα 40 ετών και δεν θα υπάρξει λύση από τη μια στιγμή στην άλλη».

«Ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ορίζεται σαφώς από το Διεθνές Δίκαιο. Η λύση πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε μία, μόνη, διαφορά. Αν με ρωτάτε ότι θα έχουμε κάτι σημαντικό τους επόμενους μήνες που θα αλλάξει τα γκολπόστ, το θεωρώ δύσκολο»,
απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Για τα θαλάσσια πάρκα είπε ότι η απάντηση που έχει δώσει είναι σαφής και δεν αφορά την Τουρκία. «Θα είναι οπουδήποτε η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία. Δεν είναι θέμα συζήτησης, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε.

«Πήγα στην Άγκυρα και απάντησα στον πρόεδρο Ερντογαν με ευπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Από πού προκύπτει ότι υποχωρούμε;», δήλωσε υπενθυμίζοντας όσα είπε στον Τούρκο πρόεδρο για τη μουσουλμανική μειονότητα και τη Μέση Ανατολή.

«Η ισχυρή αποτροπή είναι απαραίτητη για μια εξωτερική πολιτική αυτοπεποίθησης»,
συμπλήρωσε αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και ανέφερε πως «σε δύο εβδομάδες θα πάω στη Νορμανδία μετά από πρόσκληση Μακρόν για την επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας και θα βρεθώ στο Λοριάν, όπου ναυπηγούνται τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες».

«Είναι άκομψο να μιλώ για συζητήσεις οι οποίες πρέπει να διακατέχονται από διπλωματικούς κανόνες. Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η προηγούμενη πολιτική της την οδηγούσε σε αδιέξοδο και κάνει προσαρμογή στον ρεαλισμό, η οποία είναι καλοδεχούμενη»,
πρόσθεσε.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1fyofth0nlt)

«Δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης στα Τέμπη»

Για την υπόθεση των Τεμπών και τη δικαιοσύνη δήλωσε: «Είναι πολύ στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια της χώρας να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Σήμερα η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη, η οποία έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα από άλλες υποθέσεις. Είναι πολλοί οι κατηγορούμενοι. Υπάρχει λεπτή γραμμή μεταξύ πραγματικών δεδομένων και των fake news. Μπορώ να δεχτώ τις ευθύνες μας για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά, είναι βαθιά προσβλητικά. Αυτοί που επανέρχονται εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών με τρόπο ανεπίτρεπτο. Κι εγώ συναντώ ιδιωτικά συγγενείς, αλλά δεν το διαφήμισα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δεύτερος πραγματογνώμονας να απαντήσει και να δώσει πια στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία για να γίνει δίκαιη δίκη».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 2ος πραγματογνώμονας που θα απαντήσει σε αυτό για το οποίο εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν ισχύει. Εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή, αλλά η ευθύνη σύνταξης κατηγορητηρίου ανήκει στην αντιπολίτευση. Καταλαβαίνω αυτό που λέτε, ότι δεν πήγε καλά η Εξεταστική, αλλά είχαμε εκφράσει τους προβληματισμούς μας αν μπορεί η Βουλή να κάνει ερευνητική δουλειά σε μια τόσο έντονα πολιτικοποιημένη συζήτηση. Το πόρισμα της πλειοψηφίας ποτέ δεν συζητήθηκε», 
είπε.

«Είναι ζήτημα που αφορά την ανεξάρτητη Αρχή και την ΕΥΠ», απάντησε σε ερώτηση για το ζήτημα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.


«Δεν είμαι οπαδός των συχνών αλλαγών στην κυβέρνηση»

«Έχουμε 17 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές. Δεν μου άρέσουν οι κυβερνητικές αλλαγές, κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για τυχόν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά τις ευρωεκλογές.

«Κάθε κυβέρνηση μπορεί να γίνεται καλύτερη και εγώ είμαι ο πρώτος που είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου και όταν δεν υπάρχει καλή απόδοση, έχω τη δυνατότητα να παρεμβαίνω. Έχω δώσει δείγματα την προηγούμενη 4ετία ότι δεν είμαι υπέρμαχος των συχνών αλλαγών», 
διευκρίνισε.

Σε ερώτηση για το πρόσωπο που θα στηρίξει για την επόμενη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε: «Έχω πολύ καλή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Σακελλαροπούλου ασκεί τα καθήκοντά της».

«Τελικός Κυπέλλου με φιλάθλους στο ΟΑΚΑ η πρότασή μου στην ΕΠΟ»

«Ο τελικός Κυπέλλου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο με φιλάθλους στο ΟΑΚΑ, το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, όπως γίνεται στο Γουέμπλεϊ. Αυτή είναι η πρότασή μου στην ΕΠΟ για του χρόνου και θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητά μου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Εγώ βάζω την πρόταση στο τραπέζι και αναμένω την ΕΠΟ να την κάνει δεκτή και εμείς να εγγυηθούμε την ασφάλεια».

«Μακάρι να έχουμε για πρώτη φορά νικητή από την Ελλάδα στο Conference League, μακάρι να έχουμε δύο ομάδες στον τελικό της Euroleague και πιστεύω ότι θα βρω χρόνο να πάω ως Έλληνας πρωθυπουργός και όχι ως οπαδός. Επειδή έχω δικαιωθεί στις προβλέψεις μου, δεν θα κάνω νέα. Το χιούμορ είναι αναγκαίο, αλλά δεν καλύπτει τη σοβαρότητα της πολιτικής», 
πρόσθεσε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1fz69wh11b5)