Στις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ο κ. Μαλλιάς εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα εκτροπής από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ιδιαίτερα σε σχέση με τη στάση του ΝΑΤΟ. «Εμείς διαμηνύουμε απευθείας ότι δεν δεχόμαστε καμία εκτροπή από τη Συμφωνία των Πρεσπών και κυρίως προς το ΝΑΤΟ. Πως περιμένει το ΝΑΤΟ, οι αξιωματικοί που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ, οι οπλίτες της γειτονικής χώρας που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ να μένουν προσηλωμένοι στην Συμφωνία των Πρεσπών όταν η πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και όποιος άλλος θα την αποκαλεί “Μακεδονία”;» αναρωτήθηκε ο κ. Μαλλιάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα δυσλειτουργίας εντός της στρατιωτικής συμμαχίας.

Πρόβλημα έλλειψης κυρώσεων

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που ανέδειξε ο κ. Μαλλιάς είναι η έλλειψη προβλέψεων για κυρώσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο ίδιος τόνισε: «Είναι μείζον πρόβλημα της συμφωνίας των Πρεσπών ότι δεν προέβλεψε κυρώσεις. Η συντομότερη διορθωτική ενέργεια θέλει τρία χρόνια».

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας

Α.ΜΑΛΛΙΑΣ: Εμείς διαμηνύουμε απευθείας ότι δεν δεχόμαστε καμία εκτροπή από τη Συμφωνία των Πρεσπών και κυρίως προς το ΝΑΤΟ. Πως περιμένει το ΝΑΤΟ, οι αξιωματικοί που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ, οι οπλίτες της γειτονικής χώρας που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ να μένουν προσηλωμένοι στην Συμφωνία των Πρεσπών όταν η πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και όποιος άλλος θα την αποκαλεί Makedonia; Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα δυσλειτουργίας εντός της στρατιωτικής συμμαχίας.

ΔΗΜ: Άρα λέτε ότι πρέπει να βάλουμε και το ΝΑΤΟ στο παιχνίδι

Α.ΜΑΛΛΙΑΣ: Πριν την ΕΕ ή ταυτόχρονα με την ΕΕ. Φανταστείτε στο ίδιο γραφείο ή στο ίδιο στρατόπεδο ξαφνικά ένας αξιωματικός της γειτονικής χώρας να πει «εγώ είμαι Μακεδόνας».

Α.ΜΑΛΛΙΑΣ: Είναι μείζον πρόβλημα της συμφωνίας των Πρεσπών ότι δεν προέβλεψε κυρώσεις. Η συντομότερη διορθωτική ενέργεια θέλει τρία χρόνια

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς στους Δημήτρη Τάκη & Χριστίνα Κοραή 22-05-24