Φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες και επιχειρήσεις που υποστηρίζουν ή ακόμα και επιβραβεύουν νέους γονείς, με επιδόματα και άλλες ενέργειες, σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μείζονος ζητήματος του δημογραφικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:15 σήμερα θα παραχωρήσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Δημογραφικό 2024 – Εθνική Προτεραιότητα», στο Μουσείο της Ακρόπολης και σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιάσει σε αδρές γραμμές το σχέδιο της κυβέρνησης για το δημογραφικό, αλλά και όσα έχουν ήδη υλοποιηθεί στο πλαίσιο αυτό.

Διαβάστε ακόμα: Νέα μέτρα για το δημογραφικό: 200.000 οικογένειες µε τρία παιδιά θα θεωρούνται πολύτεκνες - 21 παροχές και επιδόµατα - Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το σχέδιο εξίσωσης των τριτέκνων με τους πολύτεκνους και η στήριξη της Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο εξίσωσης των τριτέκνων με τους πολύτεκνους -μια παρέμβαση με υψηλό δημοσιονομικό κόστος- είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά αυτό στο οποίο ρεαλιστικά θα δώσει έμφαση ο κ. Μητσοτάκης είναι τα κίνητρα ώστε μια οικογένεια με ένα παιδί να αποφασίσει να κάνει και δεύτερο. 
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι το δημογραφικό είναι μακροπρόθεσμα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, παρόλο που είναι κάτι με το οποίο έρχονται αντιμέτωπες όλες ουσιαστικά οι ευρωπαϊκές χώρες.

Στη σημερινή του παρέμβαση αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα σε μέτρα που έχουν ληφθεί όπως το επίδομα γέννας, που στη συνέχεια αυξήθηκε, το επίδομα μητρότητας και στις αγρότισσες και στις ελεύθερες επαγγελματίες, τα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς ύψους 365 εκατ. ευρώ, οι «νταντάδες της γειτονιάς», τα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής όπως το «Σπίτι μου».

Θα ζητήσει και στήριξη από την Ε.Ε., με την αναγνώριση ότι αυτό το πρόβλημα δεν έχει μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή διάσταση. Θα ζητήσει, με άλλα λόγια, μια ενιαία ευρωπαϊκή δημογραφική πολιτική, με πόρους και πολιτικές, κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει το ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν που θα προκύψουν μετά τις ευρωεκλογές.


Εντός Ιουνίου το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημογραφία και την Οικογένεια 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημογραφία και την Οικογένεια -μέρος του οποίου θα αναλύσει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης- είναι το επόμενο μεγάλο project για την κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί πλήρως εντός του Ιουνίου.

Αντικείμενο του έργου αυτού αποτελεί η δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου, με τη συμμετοχή όλων των υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του δημογραφικού.

Τα στοιχεία –που αποτέλεσαν το έναυσμα για την προσπάθεια αυτή– μιλούν από μόνα τους: ο συνολικός πληθυσμός της χώρας το 2001 ήταν 10.934.097, ενώ το 2021 είχε μειωθεί κατά μισό εκατομμύριο (-4,6%) και είχε φτάσει τα 10.432.481. Ο ετήσιος αριθμός των γεννήσεων το 2001 ήταν 102.282, ενώ το 2021 76.541, μία μείωση της τάξης του 25,2%!


Οι πέντε βασικοί άξονες 

Οι πέντε βασικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, όπως έχουν χαραχθεί από το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και την αρμόδια υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, έχουν ως εξής:
 
1.Στήριξη της οικογένειας
  • Οικονομική στήριξη.
  • Συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
  • Ενθάρρυνση / υποστήριξη απόκτησης παιδιών.
 
2.Ενίσχυση του εργατικού δυναμικού
  • Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών.
  • Ενίσχυση της απασχόλησης γυναικών.
  • Ενθάρρυνση της απασχόλησης άνω των 55 ετών.
  • Μετανάστευση και brain gain.
 
3.Διαχείριση της μακροβιότητας / γήρανσης του πληθυσμού
  • Προώθηση ενεργού γήρανσης.
  • Στήριξη υγιούς γήρανσης.
  • Κοινωνική συμμετοχή και εμπλοκή των ηλικιωμένων σε δραστηριότητες.
  • Γερνώντας στο σπίτι.
 
4.Βελτίωση της ποιότητας ζωής
  • Στήριξη περιοχών με ειδικές δημογραφικές ανάγκες.
  • Ενίσχυση ελκυστικότητας της περιφέρειας.
  • Πόλεις φιλικές προς τους πολίτες όλων των ηλικιών.
 
5.Προώθηση της ανάπτυξης
  • Ενίσχυση της καινοτομίας.
  • Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.