Στο πρώτο της ταξίδι ως νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επισκέφθηκε τον Πάπα Φραγκίσκο, αποφεύγοντας όµως να µιλήσει για «Μακεδονία».
«Συµφωνήσαµε σχετικά µε την υποστήριξη του Βατικανού στην πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε γενικώς και αορίστως.

Στο Twitter πάντως, όπου αυτοαποκαλείται «πρόεδρος της Μακεδονίας», επανήλθε στις προκλήσεις και έκανε λόγο για «πολίτες της Μακεδονίας». Σε αυτό το κλίµα και όσο οι µέρες περνούν και οι παραφωνίες στη Βόρεια Μακεδονία πληθαίνουν, η στάση της Αθήνας γίνεται ακόµα πιο σκληρή.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1gscjhe32v5)

Βόρεια Μακεδονία: Οι προειδοποιήσεις της Ελλάδας και οι υποσχέσεις πλήρους συµµόρφωσης των Σκοπίων

Η ελληνική κυβέρνηση διαµηνύει στους εθνικιστές του VMRO ότι ο δρόµος προς την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραµείνει κλειστός και ότι τα µνηµόνια συνεργασίας δεν θα κυρωθούν, έως ότου αυτοί αλλάξουν ρητορική «∆εν πρόκειται να υποχωρήσουµε από αυτή τη στάση, γιατί είναι εθνικά συµφέρουσα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός δεν κάνει έκπτωση στα εθνικά µας συµφέροντα. Η άλλη πλευρά δεν τηρεί τα βασικά».

Οι Σκοπιανοί στο εσωτερικό τους κάνουν τα... λιοντάρια, αλλά στους συµµάχους δίνουν υποσχέσεις πλήρους συµµόρφωσης. Άλλωστε ανήκουν πλέον στο ΝΑΤΟ. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γκάµπριελ Εσκοµπάρ, απερχόµενου αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ∆υτικά Βαλκάνια. Ο κ. Εσκοµπάρ λοιπόν είπε ότι σύσσωµη η ηγεσία του VMRO διαβεβαίωσε Αµερικανούς και Ευρωπαίους ότι θα µείνει προσηλωµένη στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. «Πιστέψτε µε, είναι (σ.σ. η Βόρεια Μακεδονία) ένα αφοσιωµένο µέλος του ΝΑΤΟ. Και έχουµε λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόµµατος, του κύριου κόµµατος που κέρδισε τις εκλογές (σ.σ. VMRO), ότι θα παραµείνουν προσηλωµένοι στην ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε ο κ. Εσκοµπάρ.

Η Ουάσινγκτον έχει έναν επιπλέον λόγο να ενδιαφέρεται για την καλή διαγωγή της νέας ηγεσίας, καθώς ως γνωστόν δεν επιθυµεί διείσδυση της Μόσχας στα ∆υτικά Βαλκάνια. Ούτε άµεση ούτε έµµεση διά «αντιπροσώπων».

Συνεπώς αναµένεται να ασκηθεί ακόµα πιο έντονο πρέσινγκ, µε δεδοµένο πως η Βόρεια Μακεδονία σε ενάµιση µήνα θα συµµετάσχει, όπως και η Ελλάδα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον. Εκεί θα συµπέσουν και οι κύριοι Μητσοτάκης και Μίτσκοσκι. Στην ίδια γραµµή µε τους Αµερικανούς και οι ισχυροί των Βρυξελλών.

«Η ηγεσία του VMRO θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσµευτικές διατάξεις της Συµφωνίας των Πρεσπών και να χρησιµοποιεί µε συνέπεια το όνοµα “Βόρεια Μακεδονία”», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, Μάνφρεντ Βέµπερ.

«Η τήρηση των διεθνών συµφωνιών είναι θεµελιώδης προϋπόθεση για εµάς στο ΕΛΚ», είπε, υπογραµµίζοντας ότι διαφορετικά η Ευρώπη δεν µπορεί να λειτουργήσει και η ΕΕ δεν θα το δεχθεί αυτό.


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή